Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2009-08-20 20:05

"In Africa, organic farming is not a luxury, it´s a necessity!"

Rubriken är ett citat från ett debattinlägg hos SvD, där 11st afrikanska forskare påtalar att ekologiska produktionsmetoder är bättre i Afrika än det västerländska fossiljordbruket.

Ett citat som sammanfattar artikeln:

Afrikanska lantbrukare går över till ekologisk odling eftersom:
• det ger bättre tillträde till marknaden och ökade inkomster,
• bönderna kan använda lokala resurser istället för att bli beroende av dyra jordbrukskemikalier och konstgödsel,
• produktiviteten ökar och produktionen blir säkrare,
• det gör bönderna mer oberoende samt
• exponeringen av farliga kemikalier minskar och vattenhushållningen förbättras.
Lantbrukarna väljer självklart inte ekologisk odling för att miljöorganisationer och regeringar i väst exporterat ekologiska modeller.


Undrar vad Marit säger om det. Fast att hon fick en PR-kit i knät via en enskild forskare på SLU, och är godtrogen nog att falla för vad som helst kanske man inte skall belasta henne för.

Under vissa förutsättningar kan det "konventionella" jordbruket ge större skördar en tid, tills den fossila parantesen i mänsklighetens historia når sitt slut, men under andra förutsättningar, som t ex i Afrika så kan man faktiskt få större och mer lönsamma skördar med ekologiska metoder redan idag.

Nu kommer man förstås inte övertyga några av de strutsar i t ex bloggosfären som stoppat huvudet i sanden och inte lyssnar på ett enda argument från ekosidan i debatten. Det förväntar sig nog ingen heller, men det är viktigt att afrikanerna själva får göra sig hörda och inte bara förespråkare finansierade av konstgödsel- och giftföretagen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

 1. Tycker annars slutcitatet från artikeln sammanfattar vad det hela handlar om.

  "Ekologisk odling kommer med säkerhet att kvarstå som ett av de mest konstruktiva bidragen till att lösa Afrikas problem med fattigdom och livsmedelsförsörjning."

  Vilket fritt översatt från afrikanska till svenska blir:
  "Afrika har ännu inte ekonomin, resurserna eller kunskapen att använda de mer effektiva jordbruksformer som forskats fram under de senaste 100 åren"

  De flesta Afrikanska bönderna odlar ju inte på mycket större areal än vad som motsvarar en normal kolonilott i Sverige.

  Många bönder har knappt svängradie för en traktor på sina åkrar eller ens plockat bort stenen så att man kan få ner en plog i jorden. Inte undra på att man kör plogfritt då.

  När skall man inse att det är orättvist och totalt meningslöst att jämföra fattiga Afrikanska bönders hobbyjordbruk med de högeffektiva industrier vi har i väst.

  Det enda som är intressant är att jämföra dessa två odlingssynsätt när de används på två likstora arealer i geografisk närhet till varandra.

  SvaraRadera