Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2009-08-21 06:38

Försenade betalningar av bolån ungefär lika stor som arbetslösheten i USA

Gårdagens statistik visar på att andelen försenade betalningar av bostadslån i USA steg till 9.24% under andra kvartalet. Det är väldigt nära de officiella arbetslöshetssiffrorna i USA, vilket kanske inte är en slump?

Nu rör det sig inte längre om subprime-lån heller, utan primelån med bunden ränta. Det tål också att funderas på om det kanske också rör sig om mer än 9.24% av lånestocken, eftersom det rimligtvis oftare är de som har stora lån som nu har problem att betala, så situationen kan vara ännu värre än 9.24% för bankerna. 7.97% av samtliga bostadslån har inte betalats de senaste 90 dagarna och skall alltså blir föremål för utmätning. Det är ungefär var tolfte bostad i USA.

Hade det varit i Sverige, vilket det inte är (ännu), så kan man fundera lite på hur det sett ut i medelstora bostadsrättsföreningar där tiotals lägenheter skulle bli utmätta, och kanske 1-3 villor per gata...

Andelen utmätningar i USA kan förstås vara en delförklaring till att bolånemarknaden är "het" igen i USA, det finns väl de som för en spottstyver vill ta lån för att köpa utmätta bostäder.

Antar att optimisterna vill kalla det här för en sk green shoot, och ett tecken på att ekonomin återhämtar sig? Trots allt så har problemen med subprimelånen minskat... Swedbank är förstås positiva.

Som ytterligare exempel på krystade rubriker för att inbilla läsare att ekonomin förbättras så sätter DN rubriken Norges BNP stiger. Fast bara om man inte medräknar oljeindustrin, vilket innebär att ekonomin fortfarande sjönk med 1.3% i Norge. Ännu ett exempel på hur man kan skönmåla situationen. Tag bara bort allt som är negativt, så ser ju resten bra ut!

Nyspråket blir allt mer krystat. Men jag antar att de flesta faller för det ändå?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Jag antar att du menar var tolfte bostadslån och inte var tolfte bostad.

  Det vore intressant att så på belåningsgraden i sammanhanget. Jag har för mig att vi ligger runt 60-70% i Sverige medans USA borde ligga långt högre.

  SvaraRadera
 2. Oak, naturligtvis.

  Man kan dock fråga sig hur många som faktiskt skuldfritt äger sin bostad?

  Här på bloggen har 16% respektive 18% svarat att de äger skuldfritt boende. Om det är representativt för befolkningen i stort vet jag inte.

  SvaraRadera
 3. Det gäller ju att se på de positiva signalerna - allt annat är självdestruktivt !

  Konjukturer beror på psykologi till 99.9999%

  Människor är anpassningsbara så så länge som man tror på en uppgång så blir det så - även om oljan skulle ta slut idag !

  Om man däremot möts av negativa intryck, arbetslöshet osv osv - då tror man på det och man har en lågkonjuktur. Så trots dysterkvistar så tror jag som många s.k. experter att vi är på väg uppåt nu.

  Det innebär inte att peak-oil inte är ett hot, och att man skall låna på "som vanligt" osv. Och det kommer komma nya dalar - men som sagt - konjukturcyklerna i sig är psykologiska.

  /K

  SvaraRadera
 4. Är inte "green" ett slanguttryck för dollar?

  Och alla vet väl vad en "shot" är.

  Så Ben snackar alltså om mer knark till knarkaren, både bildligt och bokstavligt?

  SvaraRadera
 5. "Det gäller ju att se på de positiva signalerna - allt annat är självdestruktivt !"

  Det verkar som vi gått för många "tänk positivt" kurser. Det är samma här med dem jag umgås. De tål inte höra något negativt, så verkar de må dålig..

  Men hjälp av att tänka positivt kan vi lura hjärnan vad som helst. Sanningar gäller inte längre. Det var en kanon sommar iår! Jättebra! Hade svårt att tro att sommaren rent vädermässigt skulle slå förra sommarens kanonväder, men icke, den slog förra sommaren med råge!! Jag fårstår inte hur det är möjligt. Vi har i princip samma klimat som vid medelhavet nu. Love it!

  Inga sanningar gäller längre i den positiva världen. Det finns inga faror, kör på i samma stil.

  \PD - livet är underbart, verkligen!! :) De är så skönt att vara positiv!

  SvaraRadera
 6. Tror hur många procent av Sveriges befolkningen som tror att denna systemkris är över nu?
  Läste en amerikansk artikel som påstod att 1% var en hög siffra vilka hade försäkrat sig med obelånade reala tillgångar inför den kommande 2a vågen av krisen i världsekonomin.
  /25 okt

  SvaraRadera
 7. Swedbank och gammelmedia är ju alltid positiva, jag har blivit immun.

  Klas, håller inte med dig. Konjunkturer beror på ekonomiska mekanismer och principer, så länge vi har en fri fiatekonomi så kommer det finnas konjunkturer.

  SvaraRadera
 8. Jag undrar om inte börsfallen under höstarna kan hänga ihop med att amerikanerna säljer aktier för att betala college och universitet för sina barn? De betalas väl rimligen i början av hösten.

  SvaraRadera
 9. Micke, på många amerikanska unviersitet betalar med per termin (en del universitet har ett tre-"termins"-system, och då betalar i början på var och en av de tre "terminerna"). Om din teori borde man kunna se motsvarande börsnedgångar även i januari.

  SvaraRadera