Cornucopia?

2009-08-19 08:05

Fantastiskt resultat för DNO

Det norska oljebolaget DNO International (OSE:DNO) kom med sin rapport för Q2 2009 nu på morgonen. Bolaget har en fantastisk oljefyndighet i Kurdistan i norra Irak, Tawkefältet, och man har nu börjat få betalt för oljeexporten därifrån. Åtminstone i bokföringen, själva pengarna har man inte sett röken av än.

Följande bild från bolagets presentation säger det mesta. Klicka på bilden för detaljer.

Betänk när du jämför med tidigare resultat också att oljepriset är hälften mot för ett år sedan, och att Tawkefältet ännu inte är fullt utbyggt och har möjlighet att eventuellt öka produktionen framöver.

Det finns förstås en del drömmar om att aktiekursen nu skall dra på de officiella uppgifterna om hur Tawke påverkar DNO:s resultat, men som vanligt kanske det bara blir buy the rumour, sell the news och ingen eller rent av negativ reaktion på kvartalsrapporten.

Resultatet är hur man än vänder på det en riktig turn-around, och även om det finansiella delar i resultatet så kommer åtminstone Tawke att fortsätta producera olja framöver.

Även det svenska oljebolaget PA Resources (OSE:PAR,OMX:PAR) släppte sin kvartalsrapport idag, vilken visade på en rejäl förbättring kontra första kvartalets lågvattenmärke. Estimaten skulle ligga på ett resultat för skatt i intervallet på i snitt -44 MSEK och i ett intervall på -101 till +65 MSEK. Nu blev utfallet istället +152 MSEK. Väntat nettoresultat var -0:25 SEK per aktie, utfallet blev +0:50 SEK per aktie. Det kan kallas att klå förväntningarna med en tvåtumfyra...

Efter rapportperioden har PA Resources fått se produktionen i Azuritefältet i Kongo-Brazzaville starta, vilket kommer öka bolagets produktion kraftigt under hösten. Det ser alltså bra ut för både PA Resources och DNO framöver, speciellt om oljepriset fortsätter att vara starkt. Men det är förstås inte alltid samma sak som att aktiekurserna kommer stiga.

Som vanligt ansvarar var och en själv för sina investeringar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

4 kommentarer:

 1. kikade lite på historiken i DNO och ser två ordentliga dippar (2005/06 och 2006/06), vad orsakade dessa?

  SvaraRadera
 2. Nyhetsrelaterat gissar jag. Maj-juni 2006 var en rejäl krasch för de flesta råvarurelaterade aktier, om jag minns rätt?

  Situationen i Irak har pendlat mellan hopp och förtvivlan, vilket påverkat kursen av och till. Aktien stiger inte nämnvärt på rapporten, antagligen eftersom betalningsfrågan ännu inte är löst.

  SvaraRadera
 3. Cornucopia!

  Apropå norska energiaktier, hur ser du på Questerre Energy? Om du har funderingar kring detta bolag eller varför inte potentialen hos gasbolag i allmänhet, i och med det nedtryckta gaspriset, vore det synnerligen intressant att höra!

  Tack annars för en mycket bra blogg

  SvaraRadera
 4. I ljuset av senaste utvecklingen var kanske inte det här resultatet så bra trots allt? Kanske får DNO nu packa ihop sina saker och släcka ner..

  SvaraRadera