Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2009-08-20 10:22

Det var bättre förr. Eller åtminstone roligare!

Kommer ni ihåg den gamla goda tiden? Den där tiden när börsen var spännande? Det är över nu.

Förr släpptes nämligen kvartalsrapporter mitt under handelstimmarna, och även pressmeddelanden kunde släppas i princip när som helst under dygnet. Men det var då.

Numera så släpper alla bolag sina kvartalsrapporter innan börsen öppnar. De flesta pressmeddelanden släpps också före börsen öppnar. Det är förstås bättre på det viset, men så tråkigt. Om man inte sysslar med intradaytrading så kan man lika gärna strunta i att bevaka börsen, för några kurspåverkande nyheter släpps ändå inte under handeln, utan aktierna rör sig istället upp och ner tillsammans med utvecklingen i index.

Enda anledningen till att alls daytrada i något annat än index är att en del aktier är mer volatila än index och rör sig mer eller mindre upp och ner, men då kan man väl lika gärna hålla sig till XACT Bear eller XACT Bull. Andra sektorer kan på marginalen också påverkas av annat än börsindex, t ex oljepriset.

Det finns ett undantag från den annars allerstädes närvarande regeln att man inte släpper någon kurspåverkande information under handeln, och det är när t ex bolag som PA Resources (OSE:PAR,OMX:PAR) har utländska partners som i sin tur släpper pressmeddelanden innan börsen öppnar i USA. Det innebär att kanske mellan klockan 1400 och 1530 kan det komma kurspåverkande information. Men annars ser det mest ut att vara samma regel i USA, ingen kurspåverkande information släpps under handeln.

Fördelen är förstås att man kan göra något annat än att sitta och bevaka nyheter, för det kommer helt enkelt inga. Men det var roligare förr, när företagsledningar och IR-avdelningar inte klarade av att kunna spika kvartalsrapporter på förutsägbara tider.

Skall utvecklingen fortsätta så kommer man väl börsstoppa aktier innan man släpper banala PM i framtiden?

Orelaterat så har bloggaren Life of a Stockman en intressant artikel om kanadensiska trusten Great Lakes Hydro (TSX:GLH.UN), som kommer ombildas till bolaget Brookfield Renewable när skattreglerna för truster ändras 2011. Ett välskött bolag med 89 vattenkraftturbiner och numer hela 126 vindkraftverk, för den som vill ha en beskedlig men långsiktigt hållbar och miljövänlig avkastning. Renodlade primärproducenter av förnyelsebar energi är svåra att hitta. Ett alternativ är den mindre men liknande trusten Innergex (TSX:IEF.UN) som också enbart har vatten- och vindkraft.

Så länge inte staten bestämmer sig för att stycka upp Vattenfall i bolag med passande Konsumnamn som Vattenkraft, Vindkraft, Kärnkraft, Kolkraft (eller kanske lite bredare Fossilkraft?) och Elnät och börsnotera dessa, så får man söka sig till Kanada om man på börsen vill investera i renodlade förnyelsebara primärproducenter, om man inte istället går över gränsen till vårt morsome broderfolk norrmännen och investera i Hafslund (OSE:HNA,OSE:HNB), men som konglomerat får man då även med en del annat på köpet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Denna utveckling är ju egentligen bara bra. Tänk vad många människor som slänger bort en anseenlig del av sina liv på att sitta och stirra på siffor som ändrar sig på skärmen istället för att ägna sig åt någonting meningsfullt. Daytrading är dessutom en looseraktivitet som bara gynnar banker och mäklare medan spekulanten vanligtvis förlorar sitt kapital över tiden. En seriös investerare köper istället på tio års sikt, men det gillar förståss inte banker och mäklare som då inte får något courtage att tala om.

  SvaraRadera
 2. Mindre daytraderi är bra !
  En aktiinvestering bör vara baserad på hur man tror ett företag går över tid- inte på spekulationer om psykologiska effekter hos andra investerare/småsparare på kort sikt...

  /K

  SvaraRadera
 3. EWTs TA på UNG går väl inte så bra, men varför köra TA på den mest volatila råvaran out there????

  SvaraRadera
 4. Ett annat tecken på att det var bättre förr. I alla fall inte sämre. Men i ett annat avseende än när nyheter och rapporter kommer:

  Klippt från Avanza...

  "USA: Andelen bostadslån i USA med försenade betalningar på en eller fler månader steg till en rekordhög nivå under det andra kvartalet. Det framgår av statistik från Mortgage Bankers Association, MBA.

  Andelen bolån med försenade betalningar steg till 9,24 procent av samtliga bolån under andra kvartalet, upp från 9,12 procent under första kvartalet rapporterar Bloomberg News.

  Andelen lån som är försenade med minst 90 dagar, den tidpunkt då utmätningsprocedurer normalt inleds, steg till 7,97 procent, den högsta nivån som uppmätts."

  SvaraRadera
 5. Klas, naturligtvis, men frågan är om det här är rätta vägen. Nu finns det ju ingen anledning för andra än daytraders att handla under dagen, undantaget när makrosiffror släpps på förutbestämda klockslag.

  För daytraders är det alltså undantaget makroklockslag helt ofarligt att ligga i marknaden, inga kursdrivande nyheter kommer släppas, och kurserna kan istället köras runt av automatiserad daytraderhandel.

  SvaraRadera
 6. Brookfield har kanske inte det bästa ryktet ... men det är kanske bara en känsla.

  Läser för mycket Jane Austen ...

  Ett alternativ är Boralex

  http://www.boralex.com/

  Kraftnäten har väl inte samma överföringskapacitet over-there så det gäller att basindustrin överlever.

  SvaraRadera
 7. Boralex är förvisso inte 100% förnyelsebart, de har ett fossilgaskraftverk också...

  SvaraRadera