Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2009-07-20 08:09

Varning för de som vill köpa ditt guld

Under det senaste årets guldrusch har det successivt dykt upp allt fler som annonserar online och i tidningar om att de vill göra dig en tjänst och köpa ditt guld "till bästa pris", "Sveriges bästa priser", "bästa dagspris", "vi betalar bäst för ditt guld" osv.

Man hittar reklamen i dagstidningarna, men även online. Bland online-reklamen finns t ex SMS Guld, SMS 24 Karat och Hedens guld.

Det är möjligt att de betalar bäst för skräpguld, dvs guldsmycken, men de nämner på sina hemsidor också guldtackor och guldmynt. Guldtackor och guldmynt brukar kallas för investeringsguld. Sedan finns det även ovanliga sk numismatiska guldmynt, som betingar ett ännu högre samlarvärde än bara guldpriset.

Men när det gäller rent finguld som investeringsguldet innehåller så erbjuder reklamen inte alls "bäst pris". Det är en ren lögn. Kanske skulle reklamen vara "vi betalar bäst för ditt smyckes- och tandguld"?

Men bara en kan vara bäst. Om tre hävdar online att de betalar bäst, och ännu fler i tidningar så måste alla utom en ha fel. Detta är alltså lögnaktig och vilseledande reklam. Någon borde ta upp detta med Konsumentverket!

Tittar vi nu på investeringsguldets 24 karat så erbjuder de som gör reklam ca 191:- SEK per gram till 195:- SEK per gram. Men tar man samma investeringsguld och vänder sig till seriösa aktörer som Guldcentralen eller Tavex så betalar dessa 229:- SEK per gram till 237:- SEK per gram just nu för 100g guldtackor.

Tyvärr är det väl många som går på reklamen, eftersom den finns där måste den vara lönsam. Och med tanke på priset är det nog mycket lönsamt. Kan tillägga att jag nu har spärrat dessa aktörer från att göra reklam via Google AdSense på denna sajt. Jag vill inte ha uppenbart lögnaktig reklam om jag kan undvika det.

Jag föreslår att aktörerna tar bort alla referenser till guldmynt eller guldtackor från sin reklam och tydliggör att deras "bästa" priser bara gäller smyckesguld.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Detta påminner mig om Karl-Bertil Johnsson!

  Måhända kan det göras ett reportage om herrn att sändas på självaste julafton.

  SvaraRadera
 2. "Kan tillägga att jag nu har spärrat dessa aktörer från att göra reklam via Google AdSense på denna sajt"

  Detta är ju en lovvärd åtgärd som förhöjer intrycket av din blogg.

  Men sedan är det ju faktiskt så att man kan fråga sig vilka puckon det är som går på allt som står i reklamen?
  Finns det verkligen fortfarande människor som så inihelvete blåögda att de går på allt som skrivs i dessa reklamannonser??

  Idag vill man ju överhuvudtaget inte sälja något guld - inte när man förstår vad det är som håller på att hända...

  SvaraRadera
 3. Jag ser fortfarande sms 24 karat i högerlisten så spärren verkar ej fungera helt och hållet.

  SvaraRadera
 4. Nä nu får ni väl skärpa er och gilla läget lite i alla fall!
  Inte kan ni väl vänta er att simpla bloggare själva skall få bestämma om heliga saker såsom reklaminnehåll?

  /Storebror goggel

  SvaraRadera
 5. Det kan ta några timmar innan filtret börjar fungera, tyvärr. Med SMSGuld är redan borta. Jag slog av dem, med då dök sms24karat upp istället, dvs de bjöd lägre än SMSGuld och fick plats först när jag tog bort SMSGuld. Så sms24karat slogs av efteråt, och bör försvinna under dagen.

  SvaraRadera
 6. Bra Cornu!

  Lite lägre intäkter - det är förmodligen mindre pengar det handlar om - men mer seriositet.

  SvaraRadera
 7. Hur deformerad kan en guldtacka vara och ändå klassas som investeringsguld?

  Kanske SMSguld inte är så dåligt ändå?

  SvaraRadera
 8. Det här är inte direkt relaterat men intressant ändå. http://www.rollingstone.com/politics/story/29127316/the_great_american_bubble_machine

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Funderar på köpa lite silvermynt.
  Tänkte höra med dig om du fortfarande rekommenderar Liberty Silver eller om det finns bättre alternativ? Kom ihåg man fick nån typ av rabatt på din sida men hittar inte den nu?
  Ronnie

  SvaraRadera
 10. Anger du "Cornucopia" vid beställning av silvermynt hos Liberty Silver får du väl typ 1% rabatt. Gäller dock ej monsterboxar av deras egna mynt, och inte guldmynt.

  Alternativet till LS är att du försöker buda hem silver på Tradera.

  SvaraRadera
 11. Till Ronnie,

  Ja, finns billigare i Sverige:
  http://www.swmex.se/

  Kan även rekommendera ebay:
  Sök på "watch-profi" tysk moms 7 %

  SvaraRadera
 12. Suck. Vi har avhandlat Swmex förut. Finns inga kontaktuppgifter (tfnnr) på sidan, framgår ingenting om moms, momsregistrering, F-skattsedel etc. Är det ens ett företag? Får man kvitto?

  Är du säker på att du får varorna efter du skickar in pengarna när du inte ens vet vem motparten är?

  SvaraRadera
 13. Ja tack för tips.
  Blev några Kanada Maples, de hade bara 1 tub på lager.
  Synd man måste betala moms men tror att om 5 år är detta ett pris många kommer drömma om. Fick 1% rabatt på din kod.
  Ronnie

  SvaraRadera
 14. Har ni provat och räka förlusten man gör om man köper en silvertacka från guldcentralen och säljer det tillbaka till dem samma dag?
  Det är som ett skämt.

  SvaraRadera
 15. Jag har jobbat med Google Adwords i 10 år och skulle inte vilja betala en kronor för någon placering på denna blogg. Är det ett hot eller löfte att inte köra Adsense. Om man kan Online Marketing så kör man inte Adsense. Några dårar, läs smsguld och det andra företaget kanske gör det. Det enda du gjort är att du hjälpt de bli av med den skittrafik du driver!

  SvaraRadera
 16. Tack för din synpunkt. Den var intressant, men intetsägande. Du jobbar alltså med något som man inte kör om man kan online marketing.

  SvaraRadera
 17. VARNING för SMS guld. Jag sålde ett par smycken när de fanns på ett hotell i Linköping den 6/2 2011. I annonsen utlovades kontant betalning direkt på plats, men det gällde inte när man kom dit. Då hette det att "det råkat bli fel annons" för de villkoren gällde endst i Stockholm. Sedan lovades inbetalning på konto inom två dagar. Nu har det gått 10 dagar och inga pengar har kommit in på kontot. Representanten krävde att jag skulle skriva på en Inköpsnota/Rapport samt visa legitimation, trots att jag inte fått några pengar. Raden på inköpsnotan där det stod "mottagen likvid kvitteras med" strök hon bara över med en blyertspenna. Kvar stod slutet av meningen "säljares namnteckning" och på raden ovanför krävde hon att jag skulle kvittera. När jag ville att hon skulle skriva på att hon mottagit guldet nekade hon först att göra detta. När jag stod på mig textade hon EMMA i ena övre hörnet av inköpsnotan. När jag ville ha för- och efternamn vägrade hon att uppge det utan hänvisade till att det bara finns en Emma inom företaget. Jag fortsatte att stå på mig och fick henne till sist att skriva med kulspetspenna längst ner på inköpsnotan sitt förnamn och första bokstaven i efternamnet i "slarvstil" och sedan förtydliga "namnteckningen". Det var så långt hon kunde sträcka sig, längre gick inte att komma. Jag ångrar givetvis nu att jag inte redan då tog tillbaka mitt guld, de betalade bara 130 kr/g för 18K. Min vanliga guldsmed, med seriös butik i city skulle vid samma tillfälle betalat över 140 kr/g. Förmodligen blir man alltid lurad SMS-guld oavsett vad de lovar i sina lock-annonser. Jag har även skickat in kontaktformuläret på deras hemsida men inte fått någon respons alls. Nu sitter jag i telefonkö till deras kundtjänst. Jag ringde upp kl 11.05 och har nu när klockan är 11.33 avancerat från plats 32 till plats 17 (stått stilla där de senaste 10 minutrarna) i kön. Och ärligt talat tror jag inte att det eventuella samtalet om förhoppningsvis mindre än en timme kommer att lösa några problem. Jag tänker i alla fall kräva att de skickar tillbaka mitt guld samt att de ersätter mig ekonomiskt för den tid jag tvingats spendera på deras oseriösa uppträdande. Om fler blivit lurade o ser detta inlägg kanske vi kan göra gemensam sak mot dem. Min mailadress är sesamm/at/hotmail.com

  SvaraRadera
 18. Varning också för hedens guld i göteborg där man fick ringa och tjata och det tog ca 2 veckor och inte 2-3 dagar innan pengarna sattes in...!

  SvaraRadera
 19. Vi har ändrat mycket av vår marknadsföring på nätet och undviker oseriösa begrepp som bästa guldpriser.
  Nyligen var det ett fall i marknadsdomstolens som finns presenterad på vår pressrelease sida.
  I domen där vi var inledande part fick vi även en motstämning och efter det har vi tagit bort och städad flera begrepp.
  Att använda begrepp som bästa guldpris är vanskligt och man riskerar att bli stämd om man inte kan backa upp påståendet - vilket är väldigt svårt.

  Den anonyma personen som sålde guld i Linköping måste ha läst annonsen felaktigt.
  Vi skriver i annonsen kontant/konto för att vi har inte alltid kontanter pga säkerhetsrisken.
  Vi kommer att se över hur vi uttrycker oss i våra annonser.


  Våra priser finns på vår hemsida och de gäller när man säljer guld online vid touren har vi andra priser eftersom vi har högre omkostnader.
  Vi har 2 olika priser på vår hemsida en för Internet guld och en för ontouren.
  Att säljaren inte uppger sitt namn är enligt våra säkerhetsrutiner.


  Eftersom det har gått rätt lång tid sedan det här inlägget så är det bara att skicka oss ett email till [email protected] med synpunkter och vi är lyhörda.

  SvaraRadera