Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2009-07-17 09:11

Vad hände med superkonjukturen, Lars Pettersson?

Idag kom två intressanta rapporter, en från Swedbank som visade större förluster än väntat och kraftiga kreditförluster, och en andra från Sandvik som visar en ordentlig förlust. Fast Sandviks förlust ligger i enlighet med förväntningarna.

Kanske inte de förväntningar som bolagets VD Lars Pettersson yttrade för ungefär två år sedan, att man låg i en superkonjunktur av aldrig tidigare skådat slag och att den skulle fortsätta i minst tio år till, eller kanske rent av för alltid. Lika korkat då som nu. Man kan inte ha evig tillväxt i en ändlig värld, men det är förstås lätt att drabbas av hybris på konjunkturens topp, speciellt om man inte vet bättre. Konjunkturen var t ex starkare på 60-talet, men då gick Pettersson fortfarande i skolan antar jag?

Konjunkturcykeln, eller the business cycle gäller alltid, och även för verkstadsbolag som Sandvik. Wikipedia har förklaringar som Pettersson kanske missat.

Men man får förlåta Pettersson. Den här konjunkturcykeln var det hans uppgift att ta på sig dumstruten, och man får respektera honom för att stuckit ut hakan och gjort bort sig. Problemet är bara att han gör det igen och igen, fast inom andra ämnen.

Baserat på det så får man fundera lite på Sandviks uttalande om att man inte ser någon ljusning. Vad som är intressant är att man fortfarande får bra orderingång från oljesektorn, kärnkraftverk och från Kina. Detta trots att oljesektorn kraftigt minskat sina investeringar tillsammans med kollapsen i oljepriset, vilket alltså betyder att Sandvik åtminstone har konkurrenskraftiga produkter. Kina fortsätter dock vara en tillväxtmotor, vilket delvis beror på att man inte belånat sig under de senaste årens högkonjunktur och alltså har handlingsutrymme.

Sandvik är alltså ett möjligt turn-aroundcase när oljepriset exploderar i spåren av peak oil de kommande åren. Oförmågan att globalt öka oljeproduktionen kommer däremot ofrånkomligt att punktera återhämtningar i vår moderna fossildrivna ekonomi. Så Sandvik får fortsätta leta efter den där superkonjunkturen, men det kanske åtminstone kommer se ljusare ut framöver.

Speciellt om Pettersson inte ser någon ljusning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. NÄR SA HAN DET??
    Förunderligt att "pålästa" tyckare och media inte vet bättre än att någon "Superkonjunktur" har Lars Pettersson ALDRIG SJÄLV nämnt.

    SvaraRadera