Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2009-07-06 10:08

Svagt guldpris i SEK per gram vecka 27

Guldpriset visade upp små rörelser under veckan mätt i USD, och större delen av variationen i pris i SEK per gram berodde på kronans utveckling. På fredagen fick vi däremot se en rejäl försvagning av svenska kronan i jämförelse med torsdagen, pga Riksbankens vansinniga räntesänkning, och guldet återhämtade sig i svenska kronor mätt.

Detaljer den senaste månaden med priser enligt grafen nedan.

Nu återstår att se hur man skall undvika att bygga nya bubblor i ekonomin, speciellt inom bostäder. Är man positiv kanske man kan hålla tummarna att stigande arbetslöshet kan hålla nere priserna trots de absurt låga räntorna, men kanske borde istället bankerna för sin egen skull ta lite ansvar för ekonomin och stoppa bubblan från att pumpas ännu högre.

Man ställer redan hårda krav på vad för ränta man skall klara av att ta när man lånar, upp till 8%. Men det kanske inte räcker. Ett krav på 15-25% i handpenning, samt en amorteringstakt på 20-40 år skulle kunna vara ett sätt att stoppa bubblan. I en del länder (Frankrike?) finns det rent av lagkrav på sådant, men kanske kan branschen själva sanera bostadsmarknaden?

Fast det är förstås önskedrömmar. Är bankerna slarviga räddas de av staten och skattebetalarna, så varför bry sig om att folk aldrig kan betala av sina bostäder i de dyrare områdena? Döm inte hunden efter håren, glöm inte att de som verkar rika oftast bara har större skulder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Ett lagstadgat krav på kontantinsats och amortering skulle minska risken för bostadsbubblor vilket är gynnsamt för samhället.

    Men det är nog bara en from förhoppning, det är inte så länge sen statliga SBAB erbjöd att låna till 100% amorteringsfritt. Odell lär få jobba hårt för att sälja den firman.

    SvaraRadera
  2. Det stora feltänket är förstås att bankerna inte är att betrakta som företag; företag går i konkurs om de körs i botten medan bankernas verksamhet är garanterad av staten oavsett hur det går. Detta i kombination med deras ensamrätt på att skapa krediter ur tomma luften gör dem till inget annat än det som Buffet kallade "financial weapons of mass destruction". Även om han pratade om derivaten gäller det bankernas utlåning också.

    Det som återstår nu är bara att huka sig.

    SvaraRadera