Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2009-06-04 11:11

Lite viral humor

Sedan i mars har följande text cirkulerat runt på nätet.

"Thank you for helping my neighbors with their mortgage payments. You know the ones down the street who in the good times purchased their house for no money down, refinanced it several times, then bought SUV's, ATV's, RV’s, a pool, a big screen plasma TV, two Wave Runners, a boat, and a Harley. I was wondering, since I am paying my mortgage and theirs(**), could you arrange for me to borrow the Harley now and then?

Signed: "Concerned in USA "

P. S. They also need help with their credit cards, when do you want me to start making those payments?

P. P. S. I almost forgot - they didn't file their income tax return this year. Should I go ahead and file for them or will you be appointing them to cabinet posts?"


(**) Genom diverse statsfinansierade bidrag så slipper utsatta, dvs överbelånade, hushåll att betala sina räntor, utan amerikanska staten gör detta åt dem och därmed får de som sköter sin ekonomi, som "Concerned in USA", betala grannens överkonsumtion. Eller för den delen så får du och jag göra det genom våra AP- och pensionsfonder som förstås investerar i amerikanska statspapper, "för det måste man göra".

Detta kallas med lite finengelska för "moral hazard". Varför sköta sin ekonomi ansvarsfullt när staten räddar dig om du varit oansvarig? Bättre att helt enkelt sluta betala på lånen och låta staten göra det istället. Dessutom tar det upp till sex månader innan banken tar huset i USA, så under tiden kan man lägga pengar på hög och leta nytt billigare boende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Perfekt för husägaren/låntagaren. Det kan man kalla för riskminimering.

  SvaraRadera
 2. Du som vet allt: stämmer det att det amerikanska bolånesystemet fungerar som så att bolåntagaren kan lämna över nycklarna till banken varpå han inte längre är i skuld, oavsett vad banken sedan får ut vid en eventuell försäljning?

  SvaraRadera
 3. Det stämmer. Det där med banken och bolåntagare i USA. Att jag vet allt stämmer däremot inte.

  Med fördel så struntar man som bolåntagare i att betala sin ränta. Får man inte statligt stöd som betalar räntan, så tar det iaf upp till sex månader innan man blir vräkt, under tiden bor man gratis och sedan är man skuldfri.

  SvaraRadera
 4. ... i USA alltså. I Sverige fungerar det ju som så att det är du personligen som är skyldig banken pengar, och skulden kan du aldrig komma undan.

  SvaraRadera
 5. Men eftersom endast tillgångar kan ärvas och inte skulder så kan du se till att leva upp alla pengar du har till du dör och endast efterlämna bostadsskulden. Helst ska skulden vara så stor som möjligt, ju fler miljoner desto bättre i detta fall.
  Under förutsättning att huset är värt mindre än vad lånen är vid skiftet av dödsboet får banken ta förlusten.

  SvaraRadera
 6. Jag har också hört detta. Med att bara lämna över nycklarna dvs. Men jag har även hört att det gäller bara i vissa delstater.

  \PD

  SvaraRadera
 7. Jag har hört från vanligen väl- underrättat håll, att visst kan man avsäga sig huset och lämna nycklarna till banken och därmed bli fri från lånen i fastigheten.
  Dock, det är inte helt gratis.

  I Sverige ligger en betalningsanmärkning kvar i 3 år, i USA (möjligt att det skiljer sig mellan stater) så är man stämplad i 7 år som opålitlig betalare och har mycket svårt att få nya lån.

  SvaraRadera