Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2009-06-10 09:42

Guldet i fas två

Dagens Industri uppmärksammar återigen guld som investering, och det konstateras att det fortfarande är få som köper guld.

Alla uppgångar har tre faser. Fas ett utgörs av early adopters eller smart money, insatta experter som ligger långt före alla andra. Dessa köpte guld 1999-2007.

I andra fasen kommer institutionellt kapital in. Här hittar man t ex seriösa fonder. I helgens Financial Sense nämnde man bland annat en större amerikansk hedgefond som nu hade plockat in i storleksordningen 2.8 miljarder USD i guld, om jag minns rätt. Plus en lång rad med guldbolag. 29% av fondens kapital, eller något sådant. Inga småposter heller, t ex 11.3% av aktierna i bolaget AngloGold Ashanti, 4.4% av Kinross, 2.6% av sydafrikanska Gold Fields osv. Sådant ser man bara i fas två.

Den sista fasen är oftast den kortaste kalendermässigt, men också den där man får se den största procentuella uppgången. Den kan inträffa upp till 20 år efter fas ett startade, eller förstås tidigare. Då kastar sig Svensson (eller John Q. Public som det heter i USA) in i marknaden, och de som köpt i fas ett och fas två tar sina vinster, samtidigt som allmänheten drar upp priserna till bubbelnivåer. Ett typiskt exempel är IT-bubblan, där smart money började köpa 1993-94, fas två pågick 1995-1998, och fas tre pågick 1999-2000 och utgjordes av den sk "IT-bubblan", med förutsägbart resultat. Smarta pengar gick ur IT-bubblan och köpte guld, vilket fram till idag varit en bättre placering än börsen. Och då har vi inte nått fas tre än på några år.

Vad alla väntar på just nu är att guldet skall bryta igenom 1000 USD på allvar. När genombrottet bekräftas med ett guldpris på över 1100, så bör guldpriset explodera iväg betydligt snabbare än vad dollarn hinner falla. Mängden guld är som bekant högst begränsat, och det blir en kraftig hävstångseffekt om efterfrågan ökar snabbt.

För att avgöra om något är i fas tre så räcker det att läsa dagspressen. Fokus är fortfarande på börsen och aktiefonder. Den dag vi läser mer artiklar om råvaru- och guldinvesteringar än om börsen, då vet man att det är dags att gå ur. Än så länge har Dagens Industri skrivit 3-4 artiklar om guld sedan jag började blogga i september...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Handelsbankens nya bull certifikat har relativt nyligen släpps.

  Också ett tecken på att vi inte är i fas 3 än. När folk börjar handla dessa massivt lär de bli bubbla av.

  \PD

  SvaraRadera
 2. Hur köper man lämpligast guld?

  SvaraRadera
 3. Man ska heller inte glömma att vi "det vanliga folket" har ganska svårt att handla direkt i guld, eftersom vi sällan handlar med större volymer. Därför är vi hänvisade till olika ETF-fonder och diverse certifikat med guldkoppling.

  Det är inte alls säkert att dessa blir en bra placering, efter att alla avgifter har dragits. Risken finns också att alla emittenter inte placerar som de utger sig för att placera...

  SvaraRadera
 4. C, vad är dina åsikter om "pappersguld"?

  Jag antar att guldbolagsaktier är ok, men hur är det egentligen med t ex en ETF som GLD och andra liknande derivat (OEC, mini futurer) där man som kund inte äger den fysiska råvaran? Man hör ofta rykten att dessa certifikat kan sakna teckning i fysiskt guld?

  SvaraRadera
 5. Som småsparare är det dessvärre omöjligt att trada i guld. Handlar man guld via tavex har de ju en spread på 5% eller nåt, så man förlorar massor när man säljer tillbaka...

  SvaraRadera
 6. Om ditt syfte är att trada guld så använder du lämpligen en ETF istället för att köpa fysiskt guld, t ex GLD eller IAU.

  Köpa fysiskt guld och stoppa i bankfacket gör man för att skydda sin förmögenhet, inte för att trada.

  SvaraRadera
 7. Hugo: Guld kan enkelt köpas via olika råvarumäklare och valutamäklare.

  Läs mer:
  http://www.ravaror.se/metaller/guld

  För övrigt så tror jag på stigande guldpris de kommande månaderna och att oljepriset snart börjar falla.

  SvaraRadera
 8. Jag tror faktiskt inte att risken för en guldbubbla är särskilt stor. Om guldpriset stiger till en osunt hög nivå blir det nämligen intressant att skuldsätta sig i guld och då kommer snart en flod av pappersguld ut på marknaden och drar med sig metallen nedåt. Denna process är ganska snabb och troligen kommer inte särskilt många att förlora så mycket.

  1980 fanns det mig vetrligen inget pappersguld och detta troligen beroende på de då mera reglerade finansmarknaderna.

  SvaraRadera