Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2009-05-07 12:30

Så lite tjänar man på att blogga

Efter att ha bloggat sedan i september så har jag nu fått tillräckligt med data för att kunna säga något om hur mycket (eller snarare hur lite) pengar man kan dra in på in på att blogga.

Tyvärr kan jag inte gå in på att jämföra intjäningen från olika annonsagenter, eftersom speciellt Google Adsense inte tillåter att man lämnar ut något annat än siffror på deras bruttobetalningar.

I underlaget nedan finns alltså Adsense bruttoutbetalningar inbakat, men det går inte att dra några slutsatser om prestandan just för Google Adsense, eftersom jag inte säger någonting om andelen av intäkterna som kommer från Adsense.

Inom bloggreklam finns det i princip tre sätt att få intäkter. Affiliateprogram, där man i princip endast får betalt om en besökare faktiskt köper något från annonsören eller anger sina kontaktuppgifter etc, vilket sällan sker. Hit hör Tradedoubler, Affiliator, Double och Euroads. Generellt sett så tjänar man väldigt lite på sådana program, åtminstone på en blogg av min typ och inriktning.

Det andra sättet är klickbaserad reklam, främst Google Adsense, där man som publicist bara tjänar något om folk faktiskt uppmärksammar annonserna. För vissa affiliate-program kan man också få betalt per klick, men det rör sig om väldigt små summor. Jag tror att klickbaserad betalning är det system som är mest rättvist både för annonsör och publicist.

Mest tjänar man dock på trafikbaserad reklam. Här finner man Tailsweep, som dock inte vem som helst kvalificerar sig hos. Ett alternativ är att själv sälja direkt reklamplats till annonsörer. Tyvärr har Tailsweep-kampanjerna blivit allt färre sedan i höstas och betalar allt mindre.

Det finns ett fjärde sätt att tjäna pengar på, som är etiskt, moraliskt och juridiskt tveksamt. Det gamla hederliga journalistsättet att få betalt för att skriva om vissa saker, eller genom att baka in redaktionell reklam. Fast oftast försöker PR-byråerna få bloggare att skriva gratis genom oftast ganska patetiska men vänliga mail. Har faktiskt gjort dem till lags 2-3x och faktiskt skrivit gratis om vad de informerat mig om. Så det fungerar. För dem.

Utvecklingen är ganska tydlig sedan årsskiftet, när annonsörer lade nya reklambudgetar. Trafikbaserade reklamintäkter är tydligt fallande , liksom de totala intäkterna. Finanskrisen slår definitivt även mot bloggare, och inte bara t ex dagspressens annonsintäkter.

Även snälla mail från PR-byråer med färdiga artiklar har minskat sedan årsskiftet. Numer är det på sin höjd en gång i veckan man får dessa mail, mot flera mail i veckan innan årsskiftet. Eller så har byråerna tröttnat på att man inte publicerar det de vill.

Mina totala intäkter kan ni för övrigt räkna ut själva baserat på trafiksiffrorna, och ser då att de varierar från ca 450:- per månad till ca 2200:- per månad. Detta är bruttointjäning, med momsen bortdragen och innan skatt. Minst 30% av detta åker förstås sedan i skatt enligt de svenska skatteparadisreglerna, men är förstås ett välkommet tillskott på marginalen. Och ja, intäkter bokförs och deklareras, och jag har F-skatt.

Annonsagenterna kräver också att man når upp till en viss intjäningsnivå innan de betalar ut pengar, vilket innebär att om man inte tjänar tillräckligt så blir det aldrig några intäkter enligt kontantmetoden. Om jag minns rätt så betalar Tailsweep först ut om man tjänat 1000:- SEK, Google Adsense vid 100:- USD, Tradedoubler vid 600:- SEK och Double vid 200:- SEK. Affiliator ligger nog också vid 200:- och Euroads vid 300:- SEK.

Först lite trafiksiffror. Trafiken har generellt sett ökat, såväl besökare (alltså unika besökare), som antal besök och sidvisningar.

Samtidigt är det övertydligt att intäkterna är fallande i förhållande till trafiken, och även summan. Som bäst har varje unik besökare betalat sig med 36 öre per månad, varje besök med 11 öre och varje sidvisning med 7.4 öre.

I april hade detta fallit till 5 öre per unik besökare, 1.5 öre per besök och 1 öre per sidvisning. Nu skall man inte ta detta som facit för vad trafikbaserad reklam skall kosta. Under hösten var den mesta intjäningen just trafikbaserad reklam, medan det under våren i princip inte varit någon trafikbaserad reklam alls.

Sedan kan man förstås välja att placera reklamen på de effektivaste ställena, istället för som jag gör lägga dem där de stör minst. En generell regel är att reklam är bättre ju mer störande den är. Högsta effektiviteten (och pris vid trafikbaserad reklam) når man överst och till vänster. Lägst effekt når man längst ner och till höger. Då det mesta av min reklam ligger till höger för att störa så lite som möjligt, så är inte intäkterna representativa. Men reklam i vänstermarginalen eller överst är väldigt störande, och det är innehållet som är det viktiga.

Antagligen skulle man kunna öka intäkterna med en faktor på 2-3x om man placerar reklamen så störande som möjligt. Men då får man också räkna med färre besökare. Bruttointjäningen borde ändå dubblas när man justerar för färre besökare. Det har dock blivit modernt att vara användarvänlig och placera innehållet till vänster. Numer gör ju t ex DN och SvD detta.

Oavsett så bör man nog ha ungefär 20x mina trafiksiffror för att kunna dra in vad för normalpersoner är en heltidslön på att blogga. Å andra sidan är inte bloggandet ett heltidsarbete. Dessutom kan man förvänta sig att ytliga konsumtionsbloggar drar in mer på affiliateprogram, till skillnad från min blogg där jag upprepade gånger talar mot konsumtion och mot lån. Ni skulle bara veta hur många annonsörer av "snabba lån" som har affiliateprogram man kan ansluta sig till. En sajt som handlar om att köpa mer, oftare, snabbare, borde kunna dra in pengar både på snabba SMS-lån, och affiliateförsäljning av meningslös konsumtion. Nu finns väl en risk att Google Adsense lägger in reklam på just dessa nyckelord efter att ha skrivit ovanstående...

Dessutom är det just hos de ytliga konsumtionsbloggarna riktade mot ungdomar man hittar den stora trafiken.

Så vill ni tjäna pengar på en blogg, starta en mode- eller konsumtionsblogg riktad till ungdomar, erbjud snabba lån till höga räntor och meningslös shopping, och placera reklamen till vänster och överst på sidan. Skriv även ytligt och kort. Majoriteten tappar antagligen intresset om de behöver använda hjärnan eller spendera mer än några sekunder på bloggen.

För en bruttointäkt runt 20 000:- SEK, som efter skatter kan landa nere runt 10 000:- i månaden (en låg okvalificerad nettolön) bör man ha åtminstone en miljon sidvisningar i månaden, eller ca 32 000 om dagen. Med aggresivare reklam och med en tacksam målgrupp kanske man kan gå ner mot en 200-500 000 sidvisningar i månaden. Det är inte många som klarar av det. Vilka det är hittar på man på portalen för ytlighetsbloggar, Aftonbladets Bloggportalen. Trafiksiffrorna där gäller dock besökare per vecka, där jag ligger runt 5000 enligt Bloggportalen. Justerat för detta borde ytliga konsumtionsbloggar med 50 000 eller fler besökare per vecka kunna försörja sig på bloggandet.

Och då handlar det på sin höjd om ett 40-tal svenska bloggare. Värt att tänka på om du vill starta en blogg att försörja dig på. Samma principer gäller som alltid här. Endast ett fåtal företagare kan försörja sig på sitt företag, och ännu färre personer kan försörja sig på en hobby. Om man inte är kulturarbetare så är det inte en rättighet att kunna försörja sig på något man tycker är kul. Kulturarbetarna har IPRED mfl speciallagar som hjälper dem, inklusive speciella skattefördelar, ersättning vid försäljning av USB-minnen, blanka plastskivor eller hårddiskar mm.

Och ja, jag har lovat ett modeblogginlägg, och det kommer. Fast det kommer inte bli ytligt. Så länge får ni hålla tillgodo med ovanstående analys.

Avslutningsvis vill jag tacka dig för just de 5 öre du som läsare av denna blogg bidrar till mig före skatt. Tack! Utan ironi och utan bitterhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Men jag antar att du, liksom jag, väl inte i första hand skriver för att tjäna pengar på det.

  Hoppas du fortsätter att skriva i alla fall!

  /Flute

  SvaraRadera
 2. Tack för en utmärkt artikel. Jag har alltid undrat, med viss skepsis, hur mycket pengar det egentligen finns i reklambaserade intäkter på nätet.

  Det du skriver ger en mycket god inblick i just det. Det är ändå synd att det inte kan vara mer värt i reda pengar att skriva kvalitativt material som ditt. Förhoppningsvis kommer detta lösa sig på sikt, tex genom enklare och mer direkta former av betalningssätt, men det hjälper ju dig föga idag.

  Även om det inte märks i plånboken så är jag dock tacksam för ditt bloggande...

  SvaraRadera
 3. flute, precis. Pengar är sekundärt, vilket väl framgår av artikeln.

  Det blir ändå kanske en månadslön om året, vilket inte är fel på marginalen när man försöker försörja sig själv.

  SvaraRadera
 4. wwwclaes, det finns väl också en hävstångseffekt. Reklam på mer välbesökta sajter kostar också mer per besökare, då fler vill kämpa om annonsplatserna.

  SvaraRadera
 5. Inte illa iaf tycker jag :)
  Förresten dök jag på en gammal Sabbath låt på spotify - CORNUCOPIA heter den passande nog :)

  spotify:track:3nNiZ4nJIBAWHNykRMhkD7

  Antar att cornu själv visste om den - men kanske andra besökare än jag som inte hade tänt på det...

  /K

  SvaraRadera
 6. Jag tar del av din blogg så gott som varje dag. Både hemifrån och från jobbet, så ta mina 10 öre och håll till godo :-)

  Tack för det jobb du gör. Det är uppskattat även om det inte syns i plånboken!

  /Alexius

  SvaraRadera
 7. Intressant att få ta del av bloggmarknadens intäktspotential.

  /Utblick

  SvaraRadera
 8. Du sammanfattar det mkt bra och jag kan inte annat än instämma i dina betraktelser.

  Jag har själv haft lite banners, men jag tycker mest det är ett jäkla ärke att ha koll på det.

  Det är mkt riktigt svårt för att inte säga omöjligt att leva på att driva en blogg. Att skriva, är att blogga. Det är tidsödande och ska man säga ngt vettigt krävs någon form av research.

  Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det säkert på sikt kommer att bli ännu svårare att tjäna pengar på redaktionella texter. Att tjäna pengar på texter, läs information är en usel affärsidé om man vill tjäna pengar.

  Tidningar brottas med samma problem som bloggare. E24.se ägnar sig t ex mycket åt, vad jag tycker det verkar som, betaldreklam men man försöker göra det mindre uppenbart genom att presentera reklamen i form av redaktionellt material.

  SvaraRadera
 9. Hej, tack för en bra blogg! Tänkte höra med dig vad du tycker om kapitalförsäkringar när det gäller ett längre sparande i aktier med utdelning!? Vilket är bäst om man ska spara i aktier i 20-30år som har utdelning. Ska man sattsa på en KF lr vanlig depå? Mkt tacksam för svar // Johan

  SvaraRadera
 10. Cornucopia

  Jag diggar ditt skrivande stenhårt, har nog läst dig sedan 2004 i a f, men jag har lite svårt för några av din hang-ups, i detta fallet hur du drar alla "kulturarbetare" över en kam. Att till exempel utbilda sig till violinist kräver ca 20 års utbildning, att du börjar i 5-årsåldern samt investerar hundratusentals kronor i ditt instrument. Det finns efter det absolut inga garantier för att du ska kunna leva på denna "hobby". Lyckas du, i stenhård konkurrens, erhålla en tjänst i någon av de orkestrar som trots allt finns kvar, så kan du se fram mot en högst genomsnittlig ersättning samt garanterad tinnitus.
  Det finns säkert en och annan inom kultursektorn som ser sig som gratisätare, men i huvudsak handlar det om människor som väljer osäkerhet och ren fattigdom för att få ägna sig åt något de brinner för.

  /MK

  SvaraRadera
 11. Anonym, det är förstås ingen skillnad på den insats som t ex en tennisspelare, golfspelare, hockeyspelare eller violinspelare behöver göra. Börja i ung ålder, lägga all sin fritid på det, och sedan ha en chans på en promille eller rent av en miljon att kunna bli proffs och leva på det. Eller att doktorera, ett liv av studier, först grundskola, sedan gymnasie, sedan universitet, doktorandtid. En 23 år lång utbildning, som ingalunda säkert leder till jobb...

  SvaraRadera
 12. Angående depå vs kf, så är det värt ett riktigt inlägg, så jag får återkomma.

  SvaraRadera
 13. Bra artikel, jag lämnar mitt bidrag och klickar runt på dina annonser.

  SvaraRadera
 14. En kommentar till anonym som postade innan mig.

  Ta det varligt med ditt klickande, man kan bli avstängd från google adsense vilket kan leda till 0 i intäkter. ;)

  Det var tydligen ngn bloggare som skrev om privatekonomi som någong gång under förra året blev avstängd av google.

  På första sidan beskrev denna perosn sin obotliga sjukdom. Man kan ju tänka sig att personen ifråga fick väldigt mycket klick, för många enligt google......

  SvaraRadera
 15. Fortsätt så, jag fattar inte hur du orkar. Mycket läsvärt och intressant även om du på grund av bristande ålder inte kan ha rätt i allt. Men bonderiet får väl vila ibland.

  SvaraRadera