Cornucopia?

2009-05-15 07:01

3.5% betalar för nyheter på nätet

Mindparks VD Joakim Jardenberg, som jag bråkat med förr (skall inte bråka nu), har gjort en analys av möjligheterna att ta betalt av läsare på Internet för onlinetidningarna. Detta baserat på hur många prenumeranter som faktiskt betalar för Aftonbladet Plus.

Detta som en reaktion på röster som höjts (läsvärt från HD) om att det är dags att ta betalt av läsarna på nätet, som lösning på fallande reklamintäkter i spåren av recession och finanskris.

Man kan tycka att det knappast är så att läsarna har mer pengar när arbetslösheten stiger tillsammans med fallande ekonomi. Istället bör man nog söka sig till andra affärsmodeller. Aftonbladet Plus kan man dock se som en tillämpning av CwF + RtB = $$$$. Antagligen är innehållet så intressant att det är en Reason to Buy. Nu finns det väl förhoppningsvis inga fans till Aftonbladet, så då får CwF denna gång stå med Compete with Free.

3.5%. Skulle jag kunna få 3.5% av mina ca 10 000 unika besökare per månad att betala 5:- för att få läsa något speciellt på bloggen, så hade det gett mig 1750:- inkl moms. Betydligt mer än reklamen oftast ger alltså, 5 öre per unik besökare i april. Men från det skall det dras kostnader. Dessutom tror jag inte att det är ett dugg realistiskt att ta betalt för en blogg. Siffran skulle inte vara 3.5% och man kunde knappast ta betalt 10:-. Då får en blogg allt vara fullkomligt unik. Och då menar jag världsunik.

Nej, då får man nog satsa på någon annan RtB. Sälja kaffemuggar med tryck på. Skriva en bok. Hålla föreläsningar. Det är bara att acceptera att content is king, cash isn't på Internet.

Det är nog så svårt att producera bra eller unikt innehåll. Med en betaltjänst så skulle kravet vara att ständigt producera ett högklassigt innehåll, och sådant tar tid. Då ser inte 1750:- i månaden så attraktivt ut längre. Inklusive moms och före skatt.

Återvänder man till Aftonbladet Plus, så handlar det väl ofta om köpt innehåll och speciella tjänster. Listor över vad folk tjänar i din kommun, priser på hus i grannskapet, eller sextips med rubriker som kommer förändra ditt liv. Man kan nog vara lite skeptisk till att alla 3.5% av Aftonbladets läsare är ständiga prenumeranter på Aftonbladet Plus. Det kan rent av vara så att man betalar 15:- just för en specifik nyhet, och sedan inte förlänger prenumerationen nästa månad. Fast om du inte säger upp den tar Aftonbladet betalt automatiskt, så där har man tänkt till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. Så himla bra! Visst är det så att folk betalar för det som är värt att betala för att läsa och intresset blir mindre och mindre för gammelpressen. Bloggar är fria, intressanta och gratis. Vi som skriver gör det för att det är kul.
  Vill du förklara för en novis vad uttrycket CwF + RtB = $$$$ står för.

  SvaraRadera
 2. Ursäkta svenskan, såg det när jag tryckt på knappen...

  SvaraRadera
 3. Hej Cornucopia!

  Kan du inte ta upp lite om pågående elitistmötet i Athen.

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6283373.ece

  http://www.nasdaq.com/aspx/stock-market-news-story.aspx?storyid=200905140722dowjonesdjonline000365&title=bilderberg-group-meets-in-athens-amid-tight-security

  SvaraRadera
 4. Pratar vi om 5 kr per månad för ding blogg så skulle jag betala utan minsta tvekan, den är värd betydligt mer än så.

  Dock faller det alltid tillbaks på problematiken hur betalningar ska ske, vi måste ha fungerande mikrobetalningar på nätet först. Det finns, men det är inte så spritt och innan det är "att bara trycka på knappen" så kommer intäkter att vara knapphändiga.

  SvaraRadera
 5. Paypal? Möjligen om man baserar det på frivilliga betalingar, och ingen Paywall. Annars är det användare som skall administreras, och sådant tar tid. Och hur får man nya läsare om man har en Paywall?

  Men framför allt så faller att betala för bloggar på att jag knappast är den enda bloggen som är fantastisk. Skall du betala 5:- i månaden för tio bloggar så är det helt plötsligt 50:- i månaden. För en del som kanske tycker tjugo bloggar är fantastiska, så blir et 100:-. Inga stora summor, men det blir en väldans massa betalningar.

  Paypal tar för övrigt 3:25 SEK plus 5.4%, så på 5:- blir det mest Paypal som får betalt. Så då måste avgiften vara högre än 5:-. 15:- kanske? Skulle du betala 150:- i månaden, 1800:- om året för de tio bloggar du gillar bäst? Eller det dubbla?

  Jag är tveksam.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna betala för din blogg också. Nu har jag inte läst alla bloggar på planeten men din är klart en av de bästa och mest sakliga som jag har stött på, samt att du inte skriver spaltmeter om minsta lilla skitsak utan fokuserar på det viktiga.

  Vad sägs om frivilliga inbetalningar via plusgiro eller bankgiro? Eller kanske betalning via SMS för de texter du lagt ner extra mycket jobb på med en liten teasertext i början?

  SvaraRadera
 7. Dick Erixon hotade med att lägga av med bloggandet om han inte drog in 100 000 kr i frivilliga bidrag från läsarna. Han fick sina pengar. Självklart är läsarna beredda att betala för innehåll de uppskattar. Fallet Erixon visar detta.

  SvaraRadera
 8. Fniss. Förklarar varför Dick ser ut som en pösmunk, eller en riktig dick på bilden.

  En högerbloggare som tigger pengar luktar illa tycker jag. Dessutom har han väl duckat skatt genom att kalla det för gåvor. Så enligt hans retorik veckorna efter så allmosor marknadskrafter. Socialbidragstagare agerar alltså på marknaden med samma resonemang.

  Visserligen har jag ett Paypalkonto ([email protected]) jag kunde tigga pengar till, men tanken att tigga pengar från läsarna med hot om att likt Dick sluta blogga får mig att må illa.

  Kanske kan fixa en T-shirt, med trycket "I supported cornubot.blogspot.com, but all I got was this lousy T-shirt", så man åtminstone får något för pengarna.

  Vad skulle Erixon gjort om han inte fått 100 000? Slutat fast massvis med folk betalat in pengar?

  SvaraRadera
 9. Dick Erixon sprider ett budskap som inte går att finna någon annanstans i mediesverige. Detsamma gällde för den numera bortgången bloggaren och journalisten Kurt Lundgren, som också drog in pengar via frivilliga postgiroinsättningar.

  Det faktum att dessa personer förser sina läsare med journalistik och åsikter som annars är svåra att finna inom etablissemanget i Sverige (men som finns hos stora delar av befolkningen) gör att läsarna är villiga att bidra ekonomiskt, ungefär som när man prenumererar på en papperstidning.

  Din blogg, Cornucopia, är högklassig och mycket välskriven. Frågan är dock om dess budskap är av sådan art att läsarna med glädje öppnar plånboken för att få ha den kvar. Du får väl helt enkelt testa!

  SvaraRadera
 10. Jag tänkte sanna sak angående Dicks blogg, d.v.s. skulle han ha slutat om han "bara" fick 95000 kr?

  Känns som att man nödvändigtvis inte behöver köra en dickish variant, men t-shirtidén kanske inte är så tokig?

  Eller varför inte kaggekoppar? Svenskar dricker ju så mycket kaffe.

  SvaraRadera