Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2009-04-07 19:54

Mer Schiller-p/e

Affärsvärlden uppmärksammar återigen Shiller-p/e. Börsen är fortfarande historiskt övervärderad, och sedan 1992 har vi haft en rekordstor övervärdering av börsen.

Med stöd av detta ges ytterligare vatten på kvarnen att börsen skall ner ca 50% från denna nivå. Och inte i form av ett V, utan i form av en lång period på kanske 15-20 år då börsen handlas till rejält låga värderingar.

Vi har i sjutton år nu vant oss vid en högt värderad, och generellt stigande börs. Men så har det inte alltid varit, och så kommer det ej heller alltid att förbli. Det förstår rimligtvis varje vettig människa.

Naturligtvis räcker det att alla börsens bolag dubblar sina vinster från dagens nivå, samtidigt som börsen står stilla i 15-20 år, för att få ett lågt Shiller-p/e så måste ju inte nödvändigtvis kurserna falla, utan det är p/e-talen som skall falla. Men handen på hjärtat, hur många av er tror på dubblade vinster hos börsens alla bolag de närmsta åren?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Bara en liten undran Cornu: Är den rödfnasige mannen på mrmekong bloggen du? Era alster påminner mycket om varandra.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om nedgångarnas längd är rätt skrämmande. Jag tror inte heller på stigande företagsvinster.

  Men jag tycker dock att manbör fråga sig två saker:
  1) Kan man verkligen jämföra värderingar i början av 1900-talet med dagens börs?

  2) 1984 (ca.) började våra pensioner att placeras på börsen. Allt annat lika, så borde värderingen gå upp om nytt kapital pumpas in.

  Grafen gäller dock USA (S&P500). Någon som känner till något om ders pensionsystem eller ökat privatsparande i aktier/fonder under 70- och 80-talen?

  SvaraRadera
 3. Anonym, nej jag tror inte att vi är samma person.

  SvaraRadera
 4. Det är väldigt stor skillnad på världen idag och för 90 år sidan (häst-och-vagn vs bilar och månraketer t.e.x). Att måla upp en deprimerande framtid av 15-20 års kommande nedgångar på börsen är bara en tragisk bild av en alldeles för negativ skribent.

  SvaraRadera
 5. Den senaste bear marketen startade i mars 2000, och där är vi fortfarande. 2003-2007 var en bull trap.

  Historiskt så har börsen alltid rört sig cykliskt, och varje uppgång/nergång varar 15-20 år. T ex 1966-82, the silent crash, 82-00 börsen regerade.

  Volatilitet och trading gäller åtminstone 7-8 år till, sen kan vi köra köp-och-behåll strategin.

  SvaraRadera
 6. Eller så är man trist som jag och köper hela tiden, oavsett om det går upp eller ner, känns som om 40år borde jag iaf kunna ta ut en liten vinst.

  67år gammal med en breitling! :D

  SvaraRadera