Cornucopia?

2009-02-25 16:51

Skampålen återinförs

Idag röstade riksdagen med överväldigande majoritet för privatpolislagen IPRED.

Ett tillägg kom med, nämligen att alla som fälls enligt lagen själva skall bekosta en annons i dagspressen där den fällande domen publiceras, inklusive vem som fällts.

En modern skampåle alltså.

Påminner om Kina, där räkningen för kulan till nackskottet på avrättade personer skickas till de anhöriga.

Dessutom skall målsäganden själv få bestämma skadeståndet, det skall inte fastställas av tingsrätten. Säger målsäganden 2 miljarder i skadestånd, så är det vad som gäller vid fällande dom. Kan bli luckrativt att bli författare... Skall nog skriva en bok tror jag.

Undrar varför just endast fildelning skall berättiga till skampåle. Varför skall t ex inte sexualbrottslingar publiceras i tidningen? Eller folk som tagit mutor? Eller fälls för korruption. Fast det sker förstås inte i Sverige... Och varför skall inte offret vid t ex misshandel själv få fastställa bötesbeloppet (och inte nöja sig med 10 - 20 000)? Eller våldtäkt (inte som nu 50 - 100 000 SEK)? Fast det kanske kommer. Annars våldtäkt, pyttsan, ingenting mot fildelning.

Veckans Affärer skriver att fildelning inte är en rättighet. Nej, det har ingen påstått. Men demokrati och att inte privata organisationer skall få större rättigheter än polisen, det är en rättighet. Sedan borde samma lagar gälla på Internet som i den fysiska världen, dvs brevhemlighet, meddelarskydd mm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Jag blev bestört när jag läste om annonsgrejen faktiskt. Som du säger, våldtäktsmän och pedofiler (vilka ofta är återfallsförbrytare) behöver inte få sitt namn publicerat. Men fildelare ska få skämmas offentligt.

  Jag tänker tre saker om detta:

  1) Vad snabbt den klausulen kommer försvinna när valfri riksdagsmans tonårige son åker dit för fildelning av porrfilm. Inte minst eftersom pappa eller mamma står på abbonnemanget och alltså är ansvariga.

  2) Är det vanligt att folk läser annonser i papperstidningar numer? Jag gör det inte. Och på internet använder jag adblock så jag slipper annonser. Vilka ska se denna förnedring och varför?

  3) Jag utgår från att man får utforma annonsen som man vill, för sina pengar, givet att man får med sitt påstådda brott och namn. Jag hoppas på helsidor med uppmaningar till bojkott av medieindustrin, med det uppenbara argumentet att de vill förnedra, skrämma, bevaka och hota folk till lydnad.

  SvaraRadera
 2. Piratpartiet in i Riksdagen nästa år förmodligen.

  SvaraRadera
 3. Fria Nyheter publicerar namn på dömda. Gammelmedia publicerar det givetvis ej...
  http://frianyheter.wordpress.com/

  SvaraRadera
 4. Har vi verkligen demokrati i detta landet ??
  Den här lagen är horibell i mina ögon.
  Inte kan väl en majoritet av oss svenskar tycka att detta är rätt.
  Vad göra ???

  SvaraRadera
 5. Jag blir något rädd när jag ser denna lagen, med två tonårsbarn hemma och jag som står på bredbands abonnemanget lever jag nog lite farligt. Jag inser att jag kommer bli tvungen ändra om lite i brandväggen och eventuellt kommer deras datorer behövas buggas. Känns riktigt olustigt.

  SvaraRadera
 6. Eller så kommer just denna regel vändas mot branschen !?

  Många fildelare gillar att synas på nätet - varför inte i pressen med en publicering + valfri propaganda i samband med det ?

  Att målsägare skall få "bestämma" beloppet är ju dock helt sjukt - ja inte det enda i denna lag som är det förstås !!!

  Jag UTGÅR dock från att domstolen, om fall går så långt, ALDRGI accepterar IP-adreser, eller ännu värre, skärmdumpar med ip-adresser som enda bevisning.

  Problemet är förstås att maffiabranschen kan hinna få in ganska många miljoner på skrämda svenssons som kanske inte ens hra fildelat men som inte vågar sig på en domstolsprocess och förlikar genom att betala ett par "tusen"!?

  /K

  SvaraRadera
 7. HEJ Som protest.
  Vad tror ni om att försöka få svenska folket att bojkotta bio,videohyrning o musikköp hela april månad.

  SvaraRadera
 8. Tja vad ska man säga.. dags att folk faktiskt vaknar någon gång. Vänta bara till EU klubbar igenom ACTA och folk som "fildelar" blir avstängda från internet vid blotta misstanken av "fildelningsbrott" precis som i Nya Zeeland.. Ja ni hörde rätt vid blotta misstanken, de behöver inte vara dömnda för det.

  Sen har vi ju också den här fina EU dommen att hyreshusägare inte får förbjuda sina hyresgäster att ha paraboler för folk ska ju kunna ta del av infromation osv osv osv.

  Den dommen borde ju kunna vara lika applicerbar på ett internet abonnemang om inte mer..

  Pirat Partiet till EU.. se till att börja där..

  SvaraRadera
 9. Och så får ni ursäkta stavfelen, korrekturläste inte noga.. och nyss hemma från jobbet.. som TELEFONFÖRSÄLJARE.. det du cornu.. :P

  SvaraRadera