Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2009-02-19 07:14

Culture of death

Nu är det återigen upp på förslag att värnplikten skall avskaffas, drivet av ultraliberalmaffian i riksdagen, liberaler som aldrig stirrat ner längs ett eldrör eller glömt bort vad de heter i tryckvågen från avlossandet av en 155:a.

I en artikel i SvD konstateras det att svenska soldater om och om igen får utmärkta vitsord från andra länders officerare på de missioner vi deltar. Svenska soldater är nämligen värnpliktiga. Det betyder att de är människor, och inte tränade dödsmaskiner. Det betyder att i en pluton i BA0x under de blodigaste åren i Bosnien, så fanns det snickare, rörmokare, ingenjörer, lärare, bönder och mekaniker. Kunskaper som är ovärderliga under en fredsbevarande eller fredsskapande mission. Strid ägnar man sig åt i minuter, men kontakt och hjälp till civilbefolkningen sker hela tiden.

Dessutom kan dessa kunskaper användas i det dagliga fältlivet. I det teoretiska fallet att man skulle försvara Sverige kommer också kunskaperna väl till hands, ingenjören från brokonstruktionsbolaget kan avgöra om en skadad bro är körbar, grävmaskinsföraren kan hantera en inlånad grävmaskin för snabb konstruktion av motståndsnästen etc.

Och framför allt så blir rekryteringsbasen för officerskåren, som börjar bland de värnpliktiga, och därmed även framtida anställda soldater, mycket bredare. Man undviker en likriktning där endast en viss typ av människor söker sig till militären, inte sällan en grupp som de flesta inte skulle önska gjorde det. Och erfarenheten från andra länder visar med all tydlighet att man successivt får sänka kraven för att alls lyckas rekrytera.

From the dolequeue to the regiment a profession in a flash
But remember monday signings when from door to door you dash
On the news a nation mourns you unknown soldier count the cost
For a second you'll be famous but labelled posthumous

Forgotten Sons, Marillion från skivan Scripts for a Jesters Tear.

Sedan har vi det här med dödskulten man ser hos länder med lång erfarenhet av proffsmilitärer, t ex Storbritannien. För att glorifiera döden och locka till rekrytering hittar man en tydlig dödskult. Exemplen är många, från museum till military tatoos. Man kan ta Skottland och Edinburgh som exempel. Skottarna har alltid välvilligt ställt upp med kanonmat, kanske pga en fattig befolkning, och därmed mer än väl förtjänat sin plats i unionen med England.

Edinburgh kryllar av hyllningar till den dödskult militären står för. På slottet hittar man inte ett museum, man hittar minst tre museum som hyllar (eller om man så vill hedrar) soldatlivet. Rum fyllda med alla medaljer regementet dragit in de senaste 200 åren, ett helt museum med böcker över alla dödade, där man uppmanas att hålla käften och stänga av mobiltelefonerna för att hedra de döda. Långa listor över alla infödingsuppror man kväst, bilder, foton, vapen, uniformer. Och käcka reklamfilmer för rekrytering, med så mycket militär hårdvara att en stridspitt antagligen drabbas av priapism.

Och på en video från en military tattoo, fast denna gång på Royal Museum of Scotland, där nästan en hel våning dedikeras till att hylla militären och såväl kolonialkrigen som modernare konflikter, så får vi se hur en medlem i The Black Watch, 3rd Battalion, Royal Regiment of Scotland (3 SCOTS) får kläderna ombytta av sina medkrigare från modern uniform till 1800-talsvarianten, samtidigt som han berättar för publiken att The Black Watch alltid varit duktiga på att kväsa infödingsuppror ("put down restless natives"), från 1800-talets Afrika, till dagens Irak. Helt utan att åtminstone jag uppfattar ett uns av ironi.

Gunshots shatter in the peace of night
Just another fire fight
For the people of this little town
But for the dying soldier
Well he's feeling ten years older
As he's lying face down on the ground
All the words that are in his head
And all the words his mother said
As she would put him to bed back home

Your daddy well he died in the Falklands
Fighting for another man's cause
And your brother he was killed in the Last War
And your mother well she's lying home alone

Another Man's Cause, The Levellers från skivan Levelling the Land.

Frågan är om vi vill ha generationer av proffssoldater, och en form av agnotologi, ett självförstärkande förhärligande av de egna snäva åsikterna och värderingarna? Ungefär som i bloggosfären alltså, där man bara läser sådant man håller med om, och förstärker de egna värderingarna som successivt blir mer och mer extrema?

Jag vill iaf hävda att det inte är det lilla fåtalet elitsoldater inuti en massa av undermåligt rekryterade proffs som vi skall ha. Vi skall ha människor med en bred erfarenhet av livet, vanligt folk, inte proffs vars enda utbildning är i dödandets konstform. Redan idag har vi den lilla nischade eliten i SSG mfl extremt små elitformationer. Det räcker så.

Vill ultraliberalerna avskaffa värnplikten så bör de samtidigt se till att avskaffa gratis högre utbildning och andra egalitära institutioner i det svenska samhället, så vi likt USA kan använda finansiering av högre utbildning som rekryteringsbas för våra avlönade dödsmaskiner.

Så var är de svenska museumen för BA01? BA02? BA03? Svenska Afghanistan-museet? Svenska Tchad-museet? Kongomuseet? Kosovomuseet? Var har vi en sprängd PBV302 från BA02 uppställd på förevisning? Var finns väggarna täckta av utmärkelser eller missionmedaljer? Jag kanske missat något? När är det dags för käcka reklamfilmer med stridsvagnar på bioreklamen?

Nej, låt de svenska krigarna smälta tillbaka in i samhället efter utförd mission. Det gynnar alla, vilket inte en snäv självförhärligande elit (enligt dem själva) gör.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Det låter för mig otroligt konstigt att utbildningen som ett elitförband får utifall vi avskaffar värnplikten skulle totalt sakna lärande i konsten att hjälpa och handskas med människor och civilvefolkning i nöd. Är det så det är sagt? Elitförband = bara lära sig skjuta? Jag är inte in satt men det låter lite kategoriskt i mina öron. Dessutom så kan jag tycka att värnplikten ur ett inhemskt försvarsperspektiv är förlegat. Mot vad skulle vi försvara oss mot? Den store ryssen? Vi har inte historiskt sätt haft någon möjlighet att hindra varken ryssar eller tyskar för den delen att rulla in och igenom vårt land. Vi kommer att få lita på att resten av EU eller USA kommer till vår undsättning.

  Elitförbanden får väl ha utbildning om de saknar kunskaper som är nödvändiga. Måste man vara utbildad lärare för att ha empati?

  SvaraRadera
 2. Utbildning är en sak, kunskap och erfarenhet är en annan.

  Vad gäller försvarsfrågan, så får inget land som inte kan försvara sig självt någon hjälp. Man hjälper inte hopplösa fall, om de inte har stora oljereserver.

  SvaraRadera
 3. Den stora faran är ocskå att vissa grupper och politiska åsikter kommer söka sig till det militära, där man sedan kommer ägna sig åt självförstärkning av åsikter och kultur. Det står i bjärt kontrast mot hur värnplikten fungerar.

  Har du gjort lumpen Andreas? På den gamla goda tiden, när de flesta gjorde lumpen?

  Det var ett klasslöst mikrosamhälle, ett värnpliktigt befäl kunde vara slaktare i det civila, men va befäl över ekonomistudenter från Handels. I uniform är vi alla lika.

  Tyvärr kommer proffsoldater vara lika, men på ett helt annat sätt.

  SvaraRadera
 4. Ännu mer än lumpen så var repövningen en praktisk lektion i ansvarstagande och självförvaltning. I alla fall med ett bra befäl, som uppmuntrade initiativ och var "en i gänget". En repövande lärare, och den bästa chef man kan tänka sig.

  En elektriker byggde larm runt värnen, en fiskare ordnade ål till slutfesten, alla tog ansvar utan att någon behövde peka med hela handen. Alla bidrog med sina kunskaper och erfarenheter som du beskriver.

  Det skulle aldrig gå i en yrkesarmé.

  SvaraRadera
 5. Du skrev: "Ungefär som i bloggosfären alltså, där man bara läser sådant man håller med om, och förstärker de egna värderingarna som successivt blir mer och mer extrema?"

  Har du tips på någon bra blogg med nån som tycker tvärtemot dig själv?

  Jag inser att jag nästan bara följer de som ser framtiden i mörka färger, diggar guld osv. Jag tror att det vore nyttigt att höra vettiga, sunda argument från andra sidan. Nån som tokhamstar aktier, banker och dömer guld.

  Har du nåt tips?

  Mvh

  Björn

  SvaraRadera
 6. Räcker väl att läsa Veckans Affärer, Affärsvärlden eller Dagens Industri.

  Sloped Curve är bra, http://slopedcurve.com/

  SvaraRadera
 7. "Ungefär som i bloggosfären alltså, där man bara läser sådant man håller med om, och förstärker de egna värderingarna som successivt blir mer och mer extrema?"

  Precis så är det, känner igen mig :). Jag kan villigt erkänna att jag blir irriterad när jag läser bloggar som skiljer sig radikalt från mina egna tankar (är det någon som känner igen sig, när man tänker, "snacka om noll koll" ?) "Sucker, investera så och skyll dig själv etc.." Helt enkelt undvikar jag dessa bloggar.
  Vad gäller tex kapitalism-tankar så har jag bara anpassat mig till hur samhället fungerar, inte därmed sagt att jag håller med, men man får spela efter spelreglerna helt enkelt.
  I informationssamhället flödar det juh verkligen MASSOR med information. Lyckas man bara sålla ut den rätta så är man "hemma". Men visst det är inte lätt alltid..

  Gäller att vara kritisk. Men man får sin beskärda del av alla experter som uttalar hit och dit. Dessa borde juh ha koll, med tanke på deras "expert" status, men ack vad man bedrar sig, aight?

  Någon som känner igen sig?

  \PD (ibland dryg)

  SvaraRadera
 8. Så här är det, Cornucopia!

  Ska vi ha ett försvar värt namnet så är enda alternativet eliförband med kontraktsanställda. Därutöver ökar man civilförsvarets befogenheter och resurser, det är där vi skall finna snickare, bagare och slaktare, inte i elitförbanden.

  Det är riktigt att en elitarmé kommer att locka många många människor som glorifierar våld och andra allmänt vapenfixerade samt även människor med attidydsproblem till samhället i stort. Men det är just dessa människor som du vill ha på din sida i strid.

  Man måste givetvis även gallra
  bland dessa, de som ej följer reglemtentet tar man hand om internt.

  Krigföring i skarpt läge är ingen social verksamhet!
  Den uppgiften tar hemvärnet på sig.

  Det är faktiskt en viss skillnad på en tränad och diciplin-drillad elitsoldat och en medelsvensk som gjort 10 månaders militärtjänst under tvång, med ett repmöte på 3 veckor under 10 års tid. Studier har visat att de allra flesta som gjorde obligatorisk militärtjänst var så omotiverade man tog till sig kunskapen till mindre än hälften.

  Har du inte sett repmånad, ligger ganska nära sanningen!

  Vad tror du en "svensson" har att tillföra. Idag är svensken en plufsig chipsätande soffpotatis som på sin höjd orkar ta sig till och från arbetet med fordon varje dag, och i många fall orkar man inte ens det.

  Idag har vi knappt gymnastik i skolan längre, annat var det förr när vi arbetade med kroppen som redskap. Då kunde man kalla in "civilare", hänga på dem en 25
  kilo och de klarade också att ta sig fram 4-5 mil per dag till fots.

  Glöm dina gamla illusioner, Cornucopia, den nya svenken är både för fet för lat för bekväm för feg för onationalistisk för ointresserad för socialiserad för att gå ut i krig. Se dig omkring och se verkligheten som den är, och just så krass är den.

  Framtidens försvar är tekniskt avancerade elitförband som är idogt synkade mellan vapenslagen.
  Ett framtida försvar av sverige kan abra ske med teknsikt avancerade försvarssystem som mkt snabbt kan backas upp av mkt rörliga förband som kan hantera utrustningen. Innan svensson har avlutat chipspåsen och pussat frugan farväl och kanske putsat på volvon en sista gång så har fosterlandet anekterats.

  Nej, låt varje människa göra det som den är bäst på, en skollärare eller rörmokare ska bli vid sin läst och inte sköta vårt försvar.
  Däremot gör de säkert sin insats i det civila försvaret som t.ex att hjälpa den civila befolkningen.

  Mvh Fjs

  SvaraRadera
 9. Ligger iofs en del i det du säger. Men med dagens väldigt obefintliga försvar, så räcker det att dels utbilda värnpliktiga och bara ha kvar dem i organisationsreserven i kanske 8-10 år, innan de blivit för plufsiga och chipsätande. De som pallar intagningenkraven och utbildningen alltså, och då är det bäst att vi rekryterar ur hela befolkningen istället för som du skriver "människor som glorifierar våld och andra allmänt vapenfixerade samt även människor med attidydsproblem till samhället i stort".

  Bland dessa värnpliktigt utbildade kan vi sedan rekrytera kontraktssoldater under tillfälliga perioder.

  Kanske vill jag ha fjsäre "som glorifierar våld och andra allmänt vapenfixerade samt även människor med attidydsproblem till samhället i stort" vid min sida i strid, men jag vill defintivt inte ha dem som stående styrkor. Speciellt som vi i det svenska samhället (till skillnad från tex det brittiska) inte har de strukturer och traditioner som behövs för att hålla militären på sin plats.

  Annars är rörmokare och andra alldeles utmärkta på att vara allmänt vapenfixerade när de väl tar på sig uniformen.

  Sverige har oavsett teknologi eller ytte-pyttiga små elitförband ingen förmåga att försvar sig. Tror knappast att stridspittar kommer gå i döden i en hopplös strid.

  SvaraRadera
 10. Jo jag har gjort lumpen, artilleriet. Och jag tycker det var en bra erfarenhet som jag är glad över att ha gjort. Men jag tycker det är en svår sak att motivera så som det ser ut idag. Men det är klart... vågar man chansa på att inte ha ett försvar. Det kan ju bli dyrare än att ha kvar det. Vem har definierat vad som är ett hopplöst fall kan man också fråga sig. Sverige borde lägga sig precis över gränsen och lägga pengar på nåt viktigare tycker jag

  SvaraRadera
 11. Folk som i repmånadfilmen hade nog skärpt sig väsentligt i skarpt läge.
  Att vi nu i stor utsträckning utvecklats till soffsittande chipsätare är inte bra ur något perspektiv. Jag tror vi behöver fokusera mer på riktig livskvalitet. Är det höjden av lycka att sitta i en soffa eller framför en dator, isolerad?, och äta chips? En gammal dam (som slitit ut sig med kroppsarbete, men fortfarande skötte sina trädgårdsland) sade en gång till mig citat: Jag är tacksam så länge jag kan vara i rörelse.

  Vi behöver nog fundera över vår identitet också. Vill vi slåss i Afghanistan till exempel. Slåss vi för de rätta värdena. Jag gissar att många Afghaner anser sig slåss för det höga värdet frihet.

  SvaraRadera
 12. Jag har jag erfarenheten av att invandrare har den bästa motivationen när det kommer till att vilja lära sig militär diciplinär utövning.

  Samma fenomen kan man se i vissa sporter där det förekommer visst fysiskt våld.
  Våra bästa idrottare i kampsporter, är invandrare.
  Svensson spelar i stället golf och dator.

  Mkt visar på att vi har integrationsproblem i samhället, låt de som är fysiskt och mentalt motiverade lära sig att försvara landet med hjälp av de tekniska resurser vi faktiskt har, svenskar såväl som invandrare. Låt de som har en känsla för landet få visa det på heltid.

  I stället sätter vi invandrare och andra socialt svårplacerde i ghetton där segregationen bara växer sig tydligare.

  Vissa av dessa fångas upp av idella föreningar i kampsportsklubbar, och det blir mkt fina människor av dessa. De får en tillhörighet och ett värde som ger stolthet att verka positivt i samhället.

  Låt svensson spela golf och dator och låta de som vill göra en insats för försvaret göra det.

  Motivation slår klass, 100 ggr av 100, blir mer tydligt ju högre klassen är.

  Bör aven påpekas, åter igen, att de som inte följer reglementet tas om hand med diciplinerande åtgärder internt.

  Det bör även påpekas att vi ska inte ha fjs:are som "stående styrkor".
  En kontraktsantälld utför ett heltidsarbete som i mångt och mycket består i att förkovra sig fysiskt, mentalt, tekniskt och diciplinärt. Dessa människor utgör mkt mindre "risk" i samhället än vad de annars gör när de hamnar i fel sociala strukterer, ghetton.

  Detta förutsätter givetvis att det tillförs resurser till de elitförband som får uppdraget.

  Att ge att antal lönnfeta byråkrater och "översocialiserade" människor ett antal miljarder och tro att de skall vilja försvara vårt land är utopi. Lägg då hellre ner försvaret helt och lägg pengarna på att utveckla ett nära "intellegence" Nato samarbete.
  Teknisk militär forskning , underrättelseverksamhet etc.

  De som fortfarande vill leka krig men inte platsar i elitförbanden ska samhället straffa mkt hårt vid bevisade brott. De som inte står att finna i den kategorin men ändå vill leka krig rekomenderar jag att gå ut i skogen och spela paintball.

  Våld ska inte glorifieras men man måste liera sig med det och förstå varför det existerar för att kunna kontrollera det!

  Mvh Fjs

  SvaraRadera
 13. Funderar lite över tänkbart samband mellan FRA, IPRED, ökat kontrollbehov och nu förslag om yrkessoldater som gör vad man säger åt dem. Mao möjliga att sätta in mot befolkning utan protester

  Ursprungligen bland motiven till en värnpliktsarmé fanns just incitamentet att den skulle vara förankrad bland folket och inte gå med på vilka dumheter som helst. Den tanken har jag inte sett beröras i debatten.

  Tidens tecken?

  SvaraRadera
 14. Att prata militärkupp etc anses ju rätt långsökt i Sverige, så därför berör man inte den aspekten. Mer aktuellt är förstås att sätta in militären mot den egna befolkningen (aka "terrorister"), vilket blir lättare när det inte handlar om värnpliktiga.

  SvaraRadera
 15. Samtidigt kan man ju sätta det nya förslaget om att krympa försvaret till 12000 man, kontraktsanställda soldater med lättare utrustning (bilen "Galten") i proportioner.

  Vi får fler stående anställda soldater än vi har poliser i Sverige...

  Skall man bekämpa, förlåt, kontrollera den egna befolkningen så räcker det med bepansrade stora terrängbilar som Galten, då behövs ju inga riktiga stridsfordon längre... Snabb lättrörligt, effektivt och billigt när man skall kväsa eventuella demonstrationer.

  SvaraRadera
 16. Mkt bra skrivet C, gudarna skydde oss för en legoarmé. Det är början till slutet på det öppna samhället.

  tycker

  Micke/Göteborg

  SvaraRadera
 17. http://forum.soldf.com/index.php?showtopic=7853&view=findpost&p=149804

  De utländska FN-generalerna, som tidigare varit skeptiska till Nordbat 2 ändrade efter Vares attityd i en handvändning. Kamrater från min pluton (däribland Haegg) skjutsade några dagar efter händelsernas kulmen Ulf Henricsson till FN-högkvarteret i Kiseljak utanför Sarajevo.

  I det gamla OS-hotell som hyste ”BH Command” fanns en stor matsal där all personal åt. När en liten grupp svenska soldater med överste Henricsson i spetsen ställer sig i matkön reser sig hela matsalen, från meniga till generaler, och applåderar. Nordbat 2 hade gjort sig ett namn i Bosnien.

  Brittiske generalen och FN:s befälhavare i Bosnien sir Michael Rose, tidigare chef för 22 SAS Regiment (och en av de från början starkaste kritikerna till svenskarnas närvaro) vill senare att den svenska bataljonen ingår i en snabbinsatsstyrka för att kunna sättas in i särskilda situationer var som helst i Bosnien. Den svenska regeringen avslår dock hans begäran. Sir Michael Rose skriver senare debattinlägg på hemmaplan där de svenska soldaterna omnämns som lysande exempel på att även ett värnpliktssystem kan producera soldater av högsta internationella klass.

  En av de "självmordsbenägna" journalisterna på plats i Vares var Anthony Lloyd, själv före detta soldat i brittiska armen och veteran från Nordirland och Gulfkriget 1991. I hans bok ”My war gone by, I miss it so” omnämns svenskarna på följande sätt:

  ”The men inside (the APC) might have been UN but they were playing by a completely different set of rules.

  They were Swedes; in terms of individual intelligence, integrity and single-mindedness I was to find them among the most impressive soldiers I had ever encountered.

  In Vares their moment had come.”

  /Tillsats

  SvaraRadera
 18. Nu kommenterar jag något jag inte är speciellt intresserad av.

  Vad ska vi ha ett försvar till?

  Är det tänkt att vissa "viktiga" personer ska hinna lämna landet eller vad?

  Vad tror ni händer om nu något land ockuperar Sverige pga av att man vill komma åt Uranet?
  Blir vi slavar då eller?

  För mig känns det inte alls viktigt att ha ett starkt försvar, det är ungefär som i ett slagsmål. Är den andra så mkt större och starkare är det bäst att ge fan i det så kommer man undan utan blämmor.

  SvaraRadera
 19. tillsats, vad svenskarna faktiskt gjorde i Bosnien är väl helt okänt för de flesta. Googlar man Nordbat2 och Vares så hittar man inte mycket. Följande vittnesmål kanske:

  http://www.sporthoj.com/forum/showthread.php?t=188622

  Men öht så är det väldigt anonymt hur svenskar uppträtt i strid. Men ditt exempel med stående ovationer är talande.

  SvaraRadera
 20. Eller kanske

  http://www.militaryphotos.net/forums/archive/index.php/t-19918.html

  SvaraRadera
 21. Ja, det är den berättelsen jag länkar till i mitt inlägg. Fast i originalform skriven av Unicorn på soldf.com

  SvaraRadera
 22. Ovanstående skrivet av
  /Tillsats

  SvaraRadera
 23. Anonym 14:39,
  Som försvaret nu utformas kan det ju med fördel användas enligt C:s modell i exempelvis nuvarande Spanien.

  /K. On(in)spiration

  SvaraRadera
 24. Härens storlek är numera så liten att den knappt ens kan försvara riksdagshuset, än mindre riket. Försvarsförmågan påverkas därför överhuvudtaget inte om värnplikten avskaffas till förmån för yrkessoldater. Detta är en icke-fråga. Viktigare då att diskutera huruvida internationella insatser, som nu, även framgent skall prioriteras högre än det nationella försvaret. Viktigare är också att diskutera storleken på de resurser som avsätts för rikets försvar. Andelen minskar för varje år och Sverige befinner sig nu i ett bottenskikt.

  SvaraRadera