Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2009-01-26 16:02

Förlägg alla EU-toppmöten till Svea Rikes reservhuvudstad!

Om mindre än ett halvår tar Sverige återigen över ordförandeklubban i EU. Det innebär att det är Sveriges tur att stå för kostnaden för demonstrationer, kravaller och upplopp, och det är svenska folkets tur att sakna polis under ett halvår då all tid tas ut till EU-kommenderingar. Inte för att polisen märks av ändå, och dessutom redan har en ansträngd ekonomi.

Som vanligt är planen att fördela kravallerna över riket, med toppmöten på olika orter. Fördela skadan mellan bland annat Malmö, Stockholm och Göteborg.

Detta är varken kostnadseffektivt eller önskvärt.

Ett bättre alternativ är att förlägga samtliga EU-möten till Sveriges reservhuvudstad, Karlsborg. Fördelarna är enorma, och det finns en stor möjlighet att spara stora summor pengar.

Karlsborgs fästning uppfördes på 1800-talet för att vara Sveriges reservhuvudstad, och hysa regering, riksdag, kungahus och guldreserven i händelse av krig. Guldreserven skall även faktiskt förvarats där, kanske den gör fortfarande. Fästningskyrkan är byggd för att kunna fungera som plenisal, och skulle därmed fungera utmärkt för möten.

Alldeles intill fästningen finns det en flygplats, gamla F6, som iaf kan ta mindre passagerarplan. Gamla F6 är åtminstone delvis militärt fortfarande, liksom Karlsborgs Fästning.

Eftersom fästningen är militärt område är det inga problem att avhysa utländska demonstranter, eller rent av svenska sådana. Militären kan därmed förstärka polisen i bevakningen, och köra "halt, halt jag skjuter skarpt (varningsskott), verkanseld" mot demonstranter som försöker ta sig in på området, helt i enlighet med regelboken.

Möjligheterna att ta sig in på fästningsområdet är landvägen högst begränsade, och mycket lättförsvarade, iaf mot demonstranter. Demonstranter kan med fördel kanaliseras in i vallgravarna runt fästningen, från vilka det inte går att ta sig ur, och det är enkelt att skjuta (tårgas) på dem från skottgluggarna. Demonstranterna kan ej heller orsaka någon skada på sten, som varken brinner eller går sönder. När de väl tröttnat kan man hissa upp dem en och en med någon form av kran och sätta dem i någon fängelsehåla i väntan förhör.

Dessutom utbildas ju fortfarande fd mobboffer fortfarande till förhörsledare på tolkskolanK3 på fästningen. Dessa kan med moderna metoder assistera i förhören av demonstranter. Har man sett dem få svenska proffsmilitärer att börja gråta som små barn efter att ha placerats naken i en snödriva på en övning, så kan man ju bara tänka sig vad de kan åstakomma mot amatörer.

Karlsborgs fästnings logement kan husera uppåt 1000 poliser, och på Kråks skjutfält söder om fd F6 kan man inhysa ytterligare minst 200-300 i skjutfältets logement, om jag minns rätt. Genom att köra min- eller skarpskjutningsövningar på skjutfältet under mötena, så kan man dessutom effektivt avlysa hela södra flanken, inklusive en stor del av Vättern. På Skövde Garnison några mil därifrån kan man inhysa ytterligare 1000-talet poliser.

Medan poliserna sover på logementen får de värnpliktiga snällt bo i tält. Dessutom kan försvarets telekrigförband köra någon övning under mötena och störa ut all icke-godkänd radiotrafik i området.

Tydligen får svenska polisen redan sin kravallträning på just Karlsborg, så man kan effektivt ge dem träning på plats, utan behov av fältbesök på respektive ort. Kravallträningen kan alltså ge både lokalkännedom och träning.

Karlsborg ligger också ganska svårttillgängligt. Med vägspärrar på de fåtalet tillfartsvägar kan man snabbt stoppa demonstranter från att ta sig till Karlsborg. Dessutom stal koppartjyvar luftledningarna till järnvägen för några år sedan, och dessa har inte ersatts om jag minns rätt. Genom att boka upp landets diesellok inför och under möten, så kan man därmed även hindra möjligheten att ta sig till Karlsborg via tåg. EU-frälset tar som sagt flyget.

Att patrullera av Vättern torde vara en smal sak för lite polisbåtar samt marinens mindre båtar, som kan ta sig dit via Göta Kanal.

Enda problemet är login för EU-frälset. Speciellt sydlänningarna har ju lite högre krav, och nöjer sig kanske inte med att bo på logement. Man kan dock hyra in samtliga Göta Kanalbåtar och ankra upp i hamnen, så får de både trevlig logi och så löser man den finare matlagningen på köpet. Annars finns väl alltid catering.

För journalister kan man (med diesellok) köra in lite sovvagnar via järnvägen. I övrigt blir det ju en välbehövlig glesbygdsboom för Karlsborg när man kan trippla priset på områdets hotellplatser under mötena.

Logi för eventuella demonstranter är högst begränsat. Även om kommunen skulle vilja hyra ut skolorna som sovsalar, så finns det inte plats för speciellt många.

Så det är idel fördelar. Genom att hålla mötet på militärt område får militären skjuta verkanseld mot folk som tar sig in på området och inte lyder order, det blir även billigt och kostnadseffektivt att hålla både träning och faktiska kravaller på samma plats, om nu några demonstranter lyckas ta sig till Karlsborg.

Ej heller måste man spärra av hela resvägen från flygplatsen in till Göteborg eller Stockholm varje gång någon sydlänning skall bli skjutsad, och därmed lamslå trafiken (som man gjorde stup i kvarten vid toppmötet i Göteborg). Istället kan de enkelt promenera över till fästningen från flygplatsen, eller kanske skjutsas i miljövänliga eldrivna golfbilar.

Det finns väl inte ens någon McDonalds att slå sönder i Karlsborg?

Tyvärr gissar jag att planerandet av toppmötena redan har gått för långt. Annars är ovanstående bästa användningen av skattemedel, och våra storstäder behöver inte lamslås av kravaller eller avstängd trafik. I den mån Karlsborg blir sönderslaget, så välkomnas nog arbetstillfällena av de lokala hantverkarna efteråt.

Även vänsteraktivisterna borde vara nöjda. Genom att låsa in sig i en fästning, så illustreras ju med all tydlighet gapet mellan väljarkåren och politikerna, utan att man behöver kasta sten. Och politikerna borde ju också vara nöjda som slipper se några väljare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Haha klockrent! :D

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med.

  Själv har jag arbetat under några år just på Karlsborgs fästning samt ganska många månader med grön basker i värnplikten, vad jag arbetade med kan jag tyvärr inte berätta :-)

  och nej det finns ingen McDonalds i Karlsborg däremot så finns det en Sibylla (Kanalkiosken) samt några restauranger.

  Samt fantastisk natur givetvis. Karlsborg är en mycket fin plats, på sommaren....

  SvaraRadera
 3. Utan att gå in på för mycket detaljer så kan jag berätta att polisen redan idag har ganska fina förläggningsmöjligheter och träningsanlägngingar i Karlsborg då såväl hundtjänstenheterna och polisens SIS numera utbildas på gamla F6.

  SvaraRadera
 4. Kanske kunde vi ordna ett bra arbete för de demonstranter vi lyckas infånga.

  Efter förhör kan de arbeta på malmfälten i Kiruna eller som skogsarbetare på dina ägor utan bekvämligheter som motorsåg till sin hjälp.

  Du kan säkert bistå med lagom mängd födoämnen såsom ärtsoppa och barkbröd så de orkar hålla igång. Ett militärtält lär finnas på något gammalt mob förråd som de kan låna. Observera att de bör placeras långt in på något svårtillgängligt skogsskifte där de inte får för sig att ta sig tillbaka den civilisation de så högt föraktar.

  Efter ett år kan vi frakta dem till nästa EU toppmöte där de kan nyttjas av det land som vid tillfället inhyser toppmötet.

  På så vis får Europa sina egna ambulerande ofrälse som kan höja produktiviteten ett snäpp.

  ...och vem vet, någon vänsteraktivist kanske tillfrisknar på kuppen?

  SvaraRadera
 5. Det har du rätt i Cristoffer, jag glömde bara att lista det som argument. Jag hade kommit på massvis med argument för Karlsborg, så jag glömde helt enkelt bort några av dem.

  Har också hängt en del på Karlsborg (mest Kråk), även om jag hade svart basker i Skövde istället för grön i Karlsborg. Fint ställe på sommaren.

  SvaraRadera
 6. Alltså om fler kunde utnyttja sunt förnuft som du just har gjort i inlägget skulle vi kunna lösa många problem i världen både ekonomiska och politiska.

  SvaraRadera
 7. http://www.theaustralian.news.com.au/business/story/0,28124,24966828-5018015,00.html

  och här kommer en energilänk ...

  SvaraRadera
 8. Varför inte pröva någon stad längst upp i norr? Har inte Boden liknande faciliteter som Karlborg, och därtill ett sambarbetsvilligt klimat?

  Bråkstakarna fryser ihjäl på vintern och blir uppätna av myggen på sommaren!

  Att ha sådana där möten i tättbefolkade städer verkar bara dumt...

  /ylven

  SvaraRadera
 9. Idén med Norrland framfördes ju av Lars Törnman efter ett tidigare möte i Sverige.
  Svinkallt i Kiruna just vid den tidpunkten med över 20 minusgrader.
  Alla gatstenar fastfrusna i backen ;-)

  SvaraRadera
 10. Humor, samtidigt som det är ett bra förslag i många avseenden. För det kommer kosta mycket pengar på det sättet det kommer att genomföras nu...
  /Tillsats

  SvaraRadera
 11. Seriöst borde Sverige utlokalisera regering och riksdag med departement från Stockholm till någon nerlagd bruksort i mellansverige med massor av tomma lokaler och lägenheter. Det skulle gynna inte minst stockholmarna också.

  Så gör som Nigeria, Australien, Brasilien, starta om på ny kula!

  SvaraRadera
 12. Visst har vi en del militära områden både i norr och söder där de skulle kunna ha sina möten till en någorlunda låg kostnad. Frågan är dock varför de ska till Sverige för att ha mötena. Mig veterligen har EU rätt fina lokaler i Bryssel. Skulle de vara upptagna så finns det ju en byggnad i Strasbourg som inte är överutnyttjad direkt. Ni som tycker att de miljarder som flytten mellan Bryssel och Strasbourg kunde användas bättre kan gå in på denna sida http://www.oneseat.eu/

  SvaraRadera
 13. Många ypperliga argument som jag bara kan lägga min röst till. Det var många år sen jag gästade K3, men din post väckte gamla minnen till liv :)

  Var skriver jag under det här uppropet som jag finner alldeles lysande?

  SvaraRadera
 14. Haha, bästa inlägget på länge!

  SvaraRadera
 15. Hur många lyxsviter finns det att uppbringa i Karlsborg med omnejd, Eu politiker gillar att leva flott har jag hört.

  SvaraRadera
 16. Just därför föreslog jag att man hyr in alla Göta Kanal-båtarna, alltså de äldre lyxpassagerarfartyg som trafikerar Göta Kanal, mestadels med rika tyska och amerikanska turister. De lägre tjänstemännen får sova på logement. Det kan rent av vara coolt.

  SvaraRadera
 17. Lyx är ett relativt begrepp. Går säkert att urskilja något logement med bättre status. (Finare utsikt, närmre ill duscharna etc.) Annars kan en stilig mässingsskylt med texten Lyxsvit göra susen.

  SvaraRadera