Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2009-01-26 07:02

ATH i guldet. Igen.

Fortsätter vara lite tjatigt. Baserat på eftermiddagsfixen för guldet i London, och Riksbankens växelkursdata så slog priset på guld i SEK per gram ATH i fredags på 236:- SEK. Följde man intradagnoteringarna så såg man att guldet tillfälligt var över 237:- SEK per gram. Guldet har nu stigit drygt 45% sedan Lehmankraschen.

Klicka på grafen för detaljer.

Vad som fått guldet att dra mot nya höjder i veckan kan beskrivas med två ord. Barack. Obama. Det råder väl ingen tvekan längre hos marknaderna att det skall ösas ut nytryckta eller nyupplånade pengar över ekonomin. Oavsett vilket så leder det på sikt till svagare dollar, och det räcker att en väldigt liten del av investerarkollektivet går över till guld för att det skall bli rejäl hävstång i guldpriset. Det går att trycka upp pengar, men det går inte att trycka upp nytt guld.

Man kan föra ett resonemang att guldruschen sedan 2001 har berott på råvaruboomen, men att det är först nu sedan den akuta finanskrisen som guldet börjat dra av inflationsskäl. Eller förväntningar på framtida hyperinflation. Men i svensk media är det tyst. Det ojas över fallande aktie- och fondnoteringar etc, men att guldet gått 45% plus medan börsen gått 45% minus är det ingen som uppmärksmmar.

Samuelssons rapport uppmärksammar också guldet ur ett TA-perspektiv och mätt i USD.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Kan bara säga att den här sidan bör följas av alla som är intresserade av ekonomi..När det sen gäller guld och aktier så rekommenderar jag semafo kolla gärna in JF:s genomgång på deras hemsida.

  Mvh Linus Polbring

  SvaraRadera
 2. För en kvart sedan stod guldet i 238 SEK per gram...

  SvaraRadera
 3. Ja, det är lite trevligt att se att guldet börjar vakna igen. Vi får se om 2009 är guldets år..

  \PD

  SvaraRadera
 4. Riksbanken är ute och cyklar, oväntat eller. *ironi*.:

  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2009%5C01%5C07%5C318288%26sectionid%3Dundefined

  Trots att centralbanker öser ut guld verkar marknaden svälja det.. vad är det tecken på?

  \PD

  SvaraRadera
 5. Inflation? Har inte för mycket pengar förlorats jämfört med pengar från stödprogram som ju oftast inte ens når konsumenten?
  Jag sålde guld på termin idag.
  Erik

  SvaraRadera