Cornucopia?

2008-12-31 08:57

Dåligt slut, god början? Gott nytt år?

Det är väl meningen att man skall tramsa ur sig någon nyårskrönika sägs det. Jag vet inte det. Ni som minns vad som hände under året behöver den inte, och ni som förträngt vad som hänt vill inte veta. Sämsta börsåret på hundra år säger väl det mesta. En ränta som gått från 4.75% till 2% på några månader signalerar också hur året varit. Nollränta i USA. Oljepris som högst på 148 USD och som lägst på 36 USD.

Bättre att blicka framåt.

Nedgången med 42% på börsen överträffar rent av 1931, då börsen föll 40%. Det ligger kanske i linje med att vi ser en upprepning av 1929 utspelas på börsen, där 2007 motsvarar 1929. I så fall har vi fortfarande lika mycket kvar innan börsen bottnar framåt 2011, och sedan återhämtar sig framåt 2030.

Riksbankschefen Stefan Ingves tror på backande ekonomi under 2009, men ser ljusning mot 2010. I så fall bottnar börsen under 2009 och börjar sedan prisa in en uppgång 2010. Jag tror fortfarande inte att vi sett botten än. Saker har dock lugnat ner sig på sistone, med lugnare rörelser på börsen, så vi kan mycket väl se en tillfällig botten och en liten uppgång en period in på det nya året.

Ingves konstaterar också att centralbankernas insatser världen över faktiskt inte hjälpt, förtroendet för det finansiella systemet är nästan bortblåst. Fast förtroendet hade väl varit helt borta annars.

Vi får garanterat se nya ATH i guldet under nästa år, dvs guld över 223:- SEK per gram. Det är jag personligen helt säker på, men alla investerar under eget ansvar och lita inte på mig.

Det är mycket möjligt att kronan fortsätter falla mot euron, men dollarvansinnet har åtminstone minskat på sistone. De som beklagar sig över att svenska tillgångar numer är mindre värda skall inte glömma att den svenska börsen kanske fallit ännu mer procentuellt om vi hade haft euro, så tillgångarna hade varit precis lika lite värda, eller ännu mindre. Samma med bostäder etc. Det vet vi faktiskt inget om. Valutakursen är inte det enda sättet som omvärlden kan straffa små länder på.

2009 blir inget muntert år ekonomiskt, men vi får väl ändå önska varandra ett gott nytt år? Ni kära läsare är iaf hoppfulla här ute i marginalen.

Så Gott Nytt År! Man kan alltid drömma.

2008-12-30 20:09

Det kostar att vara idealist och medborgarrättskämpe

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge har de senaste åren helt finansierat sig som partiledare ur egen ficka. Han sade upp sig från sitt jobb, tog lån och började arbeta gratis, heltid, för de rättigheter han tror på. Ett samhälle där inte staten avlyssnar medborgarna, där medborgare i trygghet kan kontakta hjälplinjer utan att information om detta lagras och ett samhälle där privata företag inte skall ha större befogenheter än polisen bara för att de har råd med lobbyister och betala sk kreatörer (aka "bidragstagare") för att uttala sig i media.

Den medborgarrättsrörelse som Piratpartiet i mycket har varit pådrivande i har åtminstone lett till vissa förändringar i vansinniga förslag som FRA-lagen och IPRED, även om det är långt kvar.

Numer ger inte bankerna slapphänt ut krediter till idealister, och Falkvinge får inga mer lån. Det förra lånet fick han väl medan han fortfarande hade ett jobb att hänvisa till. Så idag går han ut på sin blog och ber om gåvor för att inte behöva bosätta sig i tält eller sluta vara aktivist på heltid. Tydligen fungerar det om man skall tro mediauppgifter och läget skall vara löst för tillfället.

Man kan se Falkvinges satsning på (pp) som en riskkapitalsatsning. Går det vägen och han får plats i EU-parlamentet i höstens val, så kommer han kunna ta ut rejäl lön, plus skänka det feta skattefria överskottet till partiet, eller rent av ytterligare en heltidstjänst. EU-parlamentarikerna är som bekant Europas nya frälse.

Samtidigt kan man ju fundera över Falkvinges behov av 20 000:- i månaden. Som familjeförsörjare kanske, men som singel så klarar man sig på 8000:-. Det gör också studenter, och det gör jag, men då försörjer jag också en halv familj. Hela går runt på 16 000.-. Resten är bonus. Fast i princip gratis boende och inga skulder hjälper kanske.

Jag satte in 84:- SEK (Orwells 1984 som inspiration) av sympati. Kalla mig naiv. Men någon måste stå upp för medborgarnas rättigheter.

Vill ni inte ge pengar till Falkvinge så passar det alltid bra med en gåva till Stadsmissionen i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Vem vet, Falkvinge kanske kan få soppa och tak över huvudet i deras regi? Förresten, ge en gåva dit oavsett. Det är kallt ute nu.

Inte svårt att matcha inflationen

Enligt SCB ligger den svenska KPI-inflationen på 2.5%. Handeln hurrar nu över att julhandeln, inklusive mellandagsreorna ser ut att omsätta 2.5% mer än förra året.

Wow, man lyckades via sänkning av priset få handeln att öka i samma takt som inflationen. En bedrift? Lite motsägelsefullt att man behövde sänka priserna. Stiff upper lip?

Slutsatsen måste dock vara att eftersom lönerna stigit rejält under året, och inflationen ligger på 2.5%, samt att man var tvungen att rea för att få ut omsättningsökningen, så har iaf vinsterna sjunkit.

HUI kan väl återkomma om de lyckas öka omsättningen mer än inflationen.

Några humanekologiska reflektioner

Det är ingen nyhet att människan mår bäst i naturliga miljöer. Det är rent av vetenskapligt bevisat att lövskog är lugnande och stimulerande för hjärnan. På barn blir det övertydligt.

Vi är bara några hundra generationer från stenåldersmänniskan, och är fysiologiskt samma art, och med samma hjärna, även om den tydligen blivit mindre över generationerna. Stadsbor försöker förstås hävda något annat, och tror att 2-3 generationer av asflats- och betongmänniskor har ändrat något.

Något annat som verkar lugnande och stimulerande är ljudet av vatten, porlande vatten, vågskvalp mot stränder, och solen som glittrar i vattnet. Och återigen talar barns fascination med vatten i alla dess former (utom möjligen rengöring i form av t ex dusch och bad) för att vatten är något naturligt för oss. Tror man på strandvaskarteorin om människans ursprung, dvs att vi utvecklats ur chimpanser som bosatt sig vid vatten, så faller det sig än mer naturligt att vi dras mot vatten. Strandvaskarteorin förklarar många saker, som dykreflex hos småbarn, att vårat svalg är utformat som delfinens, underhuds

Ur ett större humanekologiskt perspektiv finns det ytterligare anledningar till att människan bosätter sig vid vatten, t ex möjligheter till handel, konstbevattning, färskvatten mm.

Oavsett så är det stenåldershjärnan som gör att vi finner sjötomter och sjöutsikt attraktiva, liksom att lövträd och natur gör oss lugna. Det är vårt naturliga habitat. Inte asfalts- och betongdjungeln i städerna.

Lövträdens inverkan gjorde också att man förr (och nu) på landets gårdar och torp har lövträd runt brukningscentra och åkrar, medan barrskogen fick finnas kvar längre bort. Det finns också andra förklaringar till detta, som att lövskog är bättre betesmarker än barrskog, och att man använt lövtäkt för vinterfoder och räfsat löv för myllning och jordförbättring av åkermark.

Nu tjatas det om att man i Fjollträsk tydligen vill bebygga de sista naturliga grönområdena, eftersom alla vill bo i Tjockhults asfalts- och betongdjungel. Här finns en affärsidé. Att sälja betongkrukor fyllda med asfalt till landsortsbor som törstar efter storstaden. Gör sig fint i köksfönstret för den äkta stadskänslan.

Vill man dra några liknelser till ekologin kring rådande finanskris, så kan man dels tänka på ekologins stabilitetsdomäner och dels på klimaxbiotoper.

En klimaxbiotop är t ex en gammal skog. Den har nått ett stabilt tillstånd där ingenting ändras och det inte längre finns någon tillväxt, utan nedbrytning och tillväxt tar ut varandra. Endast en kraftfull händelse likt en skogsbrand eller en slutavverkning kan rubba biotopens stabilitetsdomän, och knuffa över jämnviktsläget till något nytt. Efter skogsbranden (eller det närmaste vi människor brukar komma, dvs kalhyggen) börjar området sjuda av liv och mångfald, och man får en enorm tillväxt.

Om beslutsfattare tillät gamla banker och företag att gå i konkurs pga finanskrisen, så skulle det skapas en fantastisk grogrund för mångfald och tillväxt, istället för en massa cementerade gamla kolosser, precis som efter en skogsbrand. Det har visat sig i t ex USA, där man inte drivit trakthyggesbruk (=kalhyggen), och varit för effektiva i bekämpningen av skogsbränder, att man istället byggt upp alldeles för mycket brännbar biomassa och träd och trädsorter utan resistens mot brand, och när det numer väl brinner så blir det katastrofala bränder.

Precis samma sak ser vi i finansvärlden. Genom att rädda institutioner så bygger man inte upp någon resistens mot finansiella bränder, utan bygger bara upp större problem för framtiden.

Att låta Lehman Brothers falla och dra igång den finansiella skogsbranden var egentligen ett bra drag, som skulle gett grogrund till mångfald och tillväxt framöver, men när makteliten såg skogsbranden ta sig i de fnösketorra och bortskämda stora institutionerna drabbades man av panik och hällde nytryckta pengar över branden i hopp om att släcka den. Men frågan är om man inte byggt upp för mycket brännbart för att det skall hjälpa. Och att kväva en eld med pengar fungerar sådär, snarare ger det mer bränsle till brasan, om vi skall låta liknelserna smälta samman.

Låt branden få brinna ut av sig själv, så får vi en fantastiskt grogrund att bygga en framtid på. Är någon gammal institution inte brandsäker, så skall den inte finnas kvar.

2008-12-29 21:05

Initierat och balanserat

Veckans Affärers makrobloggare Pekka Kentää har under höstens finanskris vuxit i min aktning. Tidigare var han mest en dummerjöns som om och om igen fick ta på sig dumstruten, men han har nu tagit sig i kragen. Läs t ex hans senaste initerade och balanserade syn på 2009.

På annat håll hittar vi Flutes inlägg om reklam- och tidskriftsbranschen, som egentligen slår in öppna dörrar. Alla vet ju att reklam är det som åker på stryk först, värst och mest när det blir dåliga tider. Här på sajten har det nu väl gått tre veckor sedan det kördes någon reklamkampanj. Så här innan årsskiftet är också budgetar slut, och ny marknadsföringsbudget skall tas fram för nästa år.

Och för det tredje så pressas nu bönder i olika branscher land och rike runt. Mjölkbönderna är en sådan grupp, medan andra som innehavare av nötkreatur (="kossor") eller får inom fem mil fågelvägen från Halmstad hamnat i karantän under hösten sedan ett djur visat på antikroppar mot blåtunga. Eftersom det inte finns några slakterier att tala om inom karantänzonen, undantaget möjligen lilla Dalsjöfors eller kanske lilla nischade Österöö fårfarm, och djur inte får transporteras ut ur zonen, så köar slaktdjur upp ute hos bönderna och kostar foder, plats och uteblivna intäkter. Inte heller går det att sälja t ex årskalvar till liv till någon utanför den blå zonen. Det går inte ens att gå i konkurs och lägga ner verksamheten, för det finns ingen som kan ta hand om djuren och ta ut dem ur zonen. Och allt för att ett enda djur visat antikroppar. Det var inte ens sjukt. För de som vill få insyn i hur regler kring sådant här fungerar så finns alltid Jordbruksverket. Läs och njut. Sedan den 15:e november får dock djur som är provtagna tas ut ur zonen, och man kan ansöka om dispens för att få skicka djur till slakt, men det har ändå gjort att djur köar upp och kostar pengar. Dessutom skall de dåliga tiderna gjort att fler djur anmälts till slakt.

Min fråga är om det finns några relaterade lab som är börsnoterade?

Än så länge står staten (dvs ni, kära skattebetalare) för vaccinationen mot blåtunga, utom för små besättningar på mindre än tio djur. De får betala själva. Härnäst blir det väl obligatorisk vaccination som djurhållarna får betala ur egen ficka. Den gigantiska administrationen kring hela härvan betalar återigen just du, käre lösare. Notera att inget djur har insjunknat i blåtunga, utan bara att ett haft antikroppar mot sjukdomen.

Billigare kött framöver kanske? Eller inte? Först billigare pga överslakt, sedan dyrare pga brist på slaktdjur.

Nä, medicinen mot allt är förstås nollränta, som det nu ropas om även i Sverige från allt fler håll. Här skall man lösa problem orsakade av låg ränta och slapp kreditgivning med ännu lägre ränta och ännu slappare krediter tydligen. Undrar hur det blir med växelkursen för SEK då? Det är väl en del i agendan för euro-kampanjandet, totalslakta den svenska valutan genom ännu lägre räntor, och ropa sedan på euro.

Intresseklubben noterar att min blogg nu för tillfället ligger etta i kategorin för ekonomi på Bloggportalen.se, och inte bara i kategorin miljö. På politik blir det en andraplats efter Linda Skugge. Härnäst skall jag bredda mig till lite modereportage så jag kan få riktigt höga besökssiffror. En liten rapport om det senaste jaktmodet eller det stillastående bondemodet. Alla bär Barbour skall jag sätta som rubrik. ("Är den ny, håller den länge? Vet inte, har bara haft den i 20 år.") Kanske ett test av huggarstövlar? Håller Stihls huggarstövlar längre än Husqvarnas? Jag hoppas iaf det, efter att ha bytt.

Annars är det Israel vs Gaza (Har isrealerna läst om David och Goliat?) som dominerar bloggosfären. Kan passa på att påminna om utmärkta Livestation, som gör att du kan se TV live i din dator, gratis. Inte bara Bloomberg som intresserar oss fd aktiehandlare, utan också utmärkta engelskspråkiga Al-Jazeera, som alltid ger bäst täckning av sådant här. Förvånansvärt balanserat faktiskt, och med journalister på plats bland blodet och lidandet, inte som filmar från hotellbalkongen. Värt att notera är som alltid att Gaza inte är omringat av Israel, utan det råkar vara så att Egypten sedan länge haft gränsen stängd mot Gaza... Finns många som inte är intresserade av att få slut på konflikten, och det inte bara i Israel.

Nu börjar pensionsändringarna

Någonstans måste pengar tas framöver. Nu börjar man från bland annat gubb- och tantminister Maria Larssons sida utreda förändringar av pensionsreglerna. Man skall ha rätt att jobba upp till 72 års ålder, och deltid från 61. Det är rimligt att man framöver tar bort det där med deltid från 61 och istället rakt av höjer pensionsåldern till 72.

När pensionssystemen infördes i början av 1900-talet, t ex i Tyskland på 1910-talet, så sattes pensionsåldern till medellivslängden, dvs 65 år. Så hälften skulle jobba ihjäl sig, medan de lite mer lyckligt lottade skulle få pension. Dessutom lever ju män kortare än kvinnor, och på den tiden jobbade långt ifrån alla kvinnor. I praktiken innebar det alltså att ganska få skulle få pension, men det viktiga är drömmen om himmelriket vid livets slut, inte att man faktiskt realiserar drömmen.

Motsvarande tankegångar skulle sätta pensionsåldern till över 85 år idag. Nu är det t ex pga peak oil rimligt att medellivslängden faller framöver, så tids nog kanske den möter pensionsåldern vid 72 år? Dessutom kommer man via inflation bli av med mycket av pensionsåtagandena framöver.

I DN:s artikel försäger sig en socialdemokrat, med att det viktiga är att fler jobbar för att säkra välfärden. Det handlar alltså inte om folks pensioner, utan om att det behövs mer skatteintäkter och mer arbete för att hålla drömmen och illusionen om välfärden vid liv. Då passar det dåligt med att folk går i pension.

Ett sätt att hålla drömmen vid liv är ju att betala några tusenlappar i månaden till privata pensionsförsäkringar, så diverse banker och försäkringsbolag kan få bra bonusar och därmed bra pension för ledningen och personal i framtiden. Finns billigare sätt att drömma på. Läsa en bok kanske?

2008-12-28 21:18

Blir 2009 bättre än 2008?

Senaste veckan fråga om när oljepriset bottnar har gett följande svar:

Väger man svaren så skall oljepriset bottna om 3.5 månader, dvs en bit in i april. Så vi har inte sett botten i oljepriset än, baserat på mina kära läsares åsikter. Jag ignorerade de som trodde att oljepriset skall ner till noll.

Så vad tror ni, kära läsare om år 2009? Blir det bättre för just dig än vad 2008 var? Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du röstar, så din röst är anonym för mig. Svara här ute i marginalen.

Passa på att besöka Samuelssons Rapport och ett hejdlöst roligt inslag från Rapport 1979. Både relevant vad gäller finanskrisen och räddandet av banker och biltillverkare, utan också i fildelningsdebatten.

God fortsättning och gott slut!

Ekobrottsmyndigheten är ett skämt

I en artikel om Ekobrottsmyndigheten i SvD skrivs det om att fallen av otillbörlig marknadspåverkan har tredubblats i Sverige.

Varför inte ta och lista vilka som EBM har satt åt? Vad jag vet så rör det sig om 2-3 st småsparare som handlat aktier med sig själv. Om det tidigare rörde sig om en man satt fast om året, så har man ju visserligen tredubblat antalet ditsatta brottslingar. Men är det väsentligt?

EBM kan inte sätta åt de stora fiskarna, utan går efter småsparare. Resten vet hur de skall undvika att åka fast, eller har så duktiga advokater att EBM inte gör sig besvär. Ett fall handlade t ex om någon som handlat aktier för 10 000 SEK med sig själv, eller något liknande. Ett annat fall handlade om någon som via skriverier på Avanzas börsforum dragit upp aktiekursen i ett småbolag och tjänat 10-20 000 SEK. Och ett fall handlade om en Kungsbackabo som inte ens tjänade några pengar på sin handel utan handlade aktier för några hundratusen kronor vilket drog upp kursen i ett småbolag med 130%.

Det hade varit intressant att se en lista med fällda det senaste året, men det utelämnas ur artikeln. Det hade nog blivit smått löjeväckande om man publicerat listan med åtal och fällda, och omfattningen på de beivrade brotten.

Att jaga väldigt små fiskar i ett stort hav fullt av hajar är iaf något som miljontals med skattekronor används till.

Undrar vad det kallas när en mäklarfirma först lämnar en rek till sina kunder, som köper, och dagen efter så gör man reken publik för allmänheten och låter kunderna sälja av vinsten på kursuppgången? Det är förstås inte otillbörlig marknadspåverkan. Tydligen.

Vad kallas det när man lägger ut bluffposter i orderdjupet för en aktie, dvs skyltar öppet med köp- eller säljorder på oproportionerligt många aktier för att driva kursen i en viss riktning? Bluffposter som sedan tas bort eller flyttas om kursen kommer för nära. Kallas det tillbörlig marknadspåverkan?

Värt att notera är väl att EBM:s verksamhet inte bara omfattar börshandeln, så antalet lagförda brott är förstås hundratals eller tusentals, ex svartarbete, företagare som av misstag gjort fel i bokföringen etc. Men peka gärna ut ett enda fall av otillbörlig marknadspåverkan som inte bara omfattar en liten småsparare.

Kanske beror det på att storfräsare är laglydiga, och endast småsparare ger sig på sådant?

Guldet önskar god jul!

Kort vecka. Ingen eftermiddagsfix i London på onsdag, så där använde jag förmiddagsfixen, och Riksbanken uppdaterade inte växelkursen för onsdag, så där använde jag tisdagens växelkurs. För fredagens kurser har jag använt marknadsnoteringar, dvs USDSEK 7:99 och AU 866 USD, vilket ledde till ett nytt ATH på 222:50 SEK per gram för guldet.
Det börjar bli lite tröttsamt att sätta rubriken Guldet på (nytt) ATH, så jag gör inte det.

Det ser allt mer ut som guldet kan komma att sluta året på eller nära ATH i SEK, vilket förstås är angenämnt i tider när allt annat rasat, utom amerikanska statsobligationer som stigit så att räntan är noll. Det är kanske inte underligt att guldet stiger när en ränta på noll kronor för statspapper indikerar att det är helt riskfritt att låna ut pengar till amerikanska staten. Finns inte ens någon inflationsrisk enligt prissättningen.

Guldet berättar något annat.

Samtidigt trycker man upp nya pengar och lägger på sig nya utgifter i en takt som aldrig skådats förr.

I övrigt så köper Tavex fortfarande investeringsguldmynt till högre pris än spot. Per gram finguld betalar man nu 234:50 SEK per gram för fula sydafrikanska Krugerrand och hela 239:- SEK per gram finguld för amerikanska Buffalo.

Som vanligt kan man klicka på grafen om man vill se detaljer som siffrorna utan att få huvudvärk.

2008-12-27 05:33

Oljekonsumtion USA hösten 2003-2008

Skall man göra något, så skall man göra det ordentligt. Tredje gången gillt.

Vi tar en titt på oljekonsumtionen i USA för åren 2003 till 2008, från månadsskiftet augusti-september till årets slut.

Nu kan vi se hur mycket 2008 avviker.

Intresseklubben noterar att 2007 följer medel för 2004-2008 ganska bra

Det år som 2008 påminner mest om är 2003.

Fast oljepriset (WTI) ligger fortfarande högre än under samma period 2003. Då kostade oljan ca 31 USD, nu kostar den ca 37:71 USD. En uppgång med ca 21%. Något har alltså ändrats mot 2003. Skall vi gissa på peak oil? Världsekonomin och USA är nu i sämre skick än den var 2003, men vi ser ändå ett 20% högre oljepris. Och det produceras globalt mer olja idag än 2003, men ändå ser vi ett högre pris. Även om USA:s efterfrågan har sjunkit de senaste åren, så har efterfrågan ökat globalt, trots finanskris.

Det finns de som hävdar att det inte finns några säsongsvariationer i oljan, vilket vem som helst förstår är fel. Det finns i allra högsta grad säsongsbaserade mönster i oljeförbrukningen, baserat på t ex semestertrafik eller eldningsolja för uppvärmning beroende på kallare vinter. Nedan följer den normerade utvecklingen i konsumtionen för perioden. Den normalt minskande konsumtionen under hösten leder ofta till en dipp i oljepriset under andra halvåret.

Man kan ju notera att normerat är utvecklingen under hösten 2008 nu ikapp utvecklingen 2006.

För att återigen tydligt se hur 2008 avviker från medel, så tittar vi på följande graf.

I början av september följer 2008 medelutvecklingen på pricken, men sedan slår finanskrisen till och konsumtionen dämpas helt klart. Men mot slutet har vi en återhämtning som nästan tar oss upp till medel igen, och återhämtningen följer medelkurvan rätt bra. Rimligtvis är det fallande oljepris som ligger bakom.

En möjlig slutsats av allt det här är att den värsta konsumtionsminskningen nu är över för oljan, och att paniken lagt sig. Det kraftigt minskade priset har tillsammans med en konsumtion som någorlunda påminner om 2003 i nivåer gjort att konsumtionen har stabiliserats, iaf tillfälligt.

OPEC:s produktionsminskningar framöver kommer rimligtvis få effekter på oljepriset. Jag tror att allt annat är önsketänkande, eller planteringar från de som ligger negativt positionerade i oljan. Dessutom är det en nödvändighet för många oljeexportörer, inklusive Saudi-Arabien, att få upp priset igen. Detta för att göra oljeutvinningen så pass lönsam att de kan driva nationalräkenskaperna, inte att oljeproduktionen i sig är olönsam vid dagens oljepris.

Diskutera, kritisera!

2008-12-26 22:20

Konsumtionen av olja i USA hösten 2007 mot 2008

På förfrågan av signatur Profithunger så är det förstås helt relevant att jämföra oljekonsumtionens utveckling i USA hösten 2007 mot hösten 2008. Se nedanstående graf, datum för 2008, men matchande veckor i övrigt. Gissar att den lilla toppen i november beror på den stora helgen Thanksgiving, och den trafik den medför.

Som man ser så finns det en stigande trend mot slutet av året i bägge fallen. Ökningen för 2007 var dock större om man jämför från starten på perioden, men ökningen för 2008 var större om man jämför från lågpunkten. En lågpunkt som antagligen berodde på finanskrisen, och faktiskt visar att det fanns en anledning för oljepriset att falla.

Rimligtvis har det låga oljepriset alltså gjort att konsumtionen återhämtat sig, men inte helt. Vi får väl se hur det ser ut när vi har data för julhelgen för bägge åren också. För 2007 föll konsumtionen något sista veckan på året, även om det inte är med i grafen. Samtidigt är ju inte veckomatchningen perfekt, och oavsett så påverkar det om julhelgen inträffar på en vardag eller ej, och alltså har konsumtion som tar ut jobbpendling, istället för att läggas ovanpå den ordinarie konsumtionen.

Ekonomin var i svajning i USA redan 2007, rådande finanskris började trots allt våren (februari?) 2007, även om den först blev riktigt akut i september 2008. Kanske vore läge att återkomma med en graf där 2005 och 2006 också är med?

Har verkligen efterfrågan på olja fallit under finanskrisen?

Det verkar vara någon form av etablerad sanning att efterfrågan på olja skulle fallit pga finanskris och recession.

En katastrofalt felaktig felöversättning av Dagens Industri fick mig att ta fram följande graf, som omfattar den akuta finanskrisens start i september och fram till den 19:e december.


Konsumtionen av olja har stigit sedan en botten i början av oktober. Den ligger nu rent av högre än innan den akuta finanskrisen drog igång med Fannie & Freddie följt av Lehman Brothers och AiG. Kanske inte så konstigt, med tanke på oljeprisets utveckling? Enligt CNBC så föll julhandeln i USA med 5 - 8%, exkluderat bensin och bilförsäljning. Men räknade man in just bensin och bilförsäljning så föll julhandeln bara med 2 - 4%. Det ser alltså ut som att försäljningen av bensin och bilar ökade mot föregående år, eftersom siffrorna för julhandeln förbättrades om man tog hänsyn till detta.

Att bilförsäljningen bidrog till att dämpa raset i julhandeln gör ju att man också kan fråga sig om fordonskrisen för den amerikanska bilindustrin bara är fabricerad och ett spel för kulisserna? När staten öppnat plånboken vill kanske alla rulla över på rygg och hoppas att någon kliar dem på magen? Och husse öppnade också plånboken till slut, och industrin fick lån utan ränta... Men att döma på julhandeln så är det alltså inte bilförsäljningen som faller.

USA har ju varit i recession under några år, fast inte officiellt, så frågan är nu om inte vändningen i oljekonsumtionen kanske kan ses som en signal på en uppgång i konjunkturen framöver? Dock kommer förstås peak oil brutalt krossa alla allvarliga försök till ekonomisk återhämtning.

Men det kommer väl flosklas vidare med att efterfrågan på olja faller. Enda resultatet det kraschade oljepriset får är att alternativ energi blir olönsam och omställningen till förnyelsebara energikällor stoppar. Guldet är förresten rysligt nära ATH i SEK igen, 219:24 SEK per gram i skrivande stund.

Låt SvD läsa på!

SvD:s Per Gudmunsson pratar lite om Marie Antoinettes uttalande innan den franska revolutionen, "Qu'ils mangent de la brioche", som väl mest är känt i Sverige med sin engelska översättning "let them eat cake".

Gudmunsson översätter detta till "låt dem äta kakor". Det är förstås fel.

För det första så är ju engelskans cake inte kakor, utan tårta. Kakor heter cookies eller bisquits på engelska om jag inte är felunderrättad. Dessutom handlade det ursprungligen inte om vare sig kakor eller tårta, utan om brioche. Gudmunssons översättning av cake till kakor är swinglish, svengelska eller normal broken english av den pidgindialekt som ofta används i Sverige.

För det andra så är Marie Antoinette missuppfattad. Vad hon avsåg var att i mjölbristens Frankrike så skulle bagerierna inte få enbart sälja de dyrare briocherna, utan tanken var att förbjuda försäljningen av finare bakverk till ett högre pris än vanligt bröd. Marie Antoinette menade alltså "låt dem få köpa brioche till samma pris som bröd".

Men rycker man formuleringar och uttalanden ur sitt sammanhang så blir det ju lätt fel. Och revolution. Vill man så vill man. Så vad vem sagt och när spelar kanske mindre roll? Påminner en hel del om felöversättning följd av felöversättning ifrån Bibeln, t ex hur "du skall inte låta en giftmörderska leva" över tiden blev "du skall icke låta en häxa leva".

En variant är handelsmannen Andrew Myricks uttalande i amerikanska mellanvästern 1962 "let them eat grass", som replik på svältande indianers önskan efter mat. Ett uttalande som uppfattades korrekt, och som han bokstavligen fick äta upp. När hans kropp hittades efter de följande indianupproren var hans mun fullproppad med gräs.

Men Marie Antoinette är lika missuppfattad som att Drottning Silvia skulle vara kannibal när hon sade "barnbarn är livets efterrätt".

Och om någon inte fattar detta så handlar detta inlägget inte om sk kravaller i svenska förorter, eller innehåller någon som helst överanalyserande om anledningen till dessa utifrån förutfattade politiska åsikter. Nej, detta handlar bara om messerschmidtande.

2008-12-25 12:00

Bensin- och dieselbrist i Australien mfl platser

För de som tror att efterfrågan på olja faller i världen, så rapporteras det nu om brist på drivmedel i bl a Australien över jul.

På annat håll rapporteras det också om brist, t ex Bolivia, Uganda, fd OPEC-medlemmen Indonesien och Kenya.

Detta förutom långbänkar som Pakistans mer eller mindre konstanta strömavbrott mm.

Från Mexico rapporterar det stagliga oljebolaget Pemex att produktionen i världens näst största oljefält, Cantrel, fallit med 6.5% på ett år.

Det är bara att konstatera att priset på olja inte nödvändigtvis säger någonting om den faktiska tillgången idag, och det rapporteras förstås om färre bristsituationer än i somras då det rent av vad brist hos oljeexportörerna Kanada och Saudi-Arabien. Som vanligt är det på Energyshortage.org man får sammanställningarna om hur det egentligen ser ut runt om i världen.

Det är en lätt gissning att när man inte kan få tag på bensin i Australien så är oljepriset lika nedspeku lerat nu som det var uppspekulerat i somras.

Och fortfarande har inte oljeproduktionen i världen ökat sedan slutet 2004. Peak oil är här, men det är svårt att se skogen för alla träden i takt med att ekonomi och samhälle kollapsar.

2008-12-23 12:26

Saudi-Arabien på gränsen?

Saudi-Arabien tävlar med Ryssland om platsen som världens största oljeproducent. Till skillnad från Ryssland så står dock oljan för en betydligt större del av BNP, och framför allt av exporten. 90% av Saudi-Arabiens export kommer från olja eller förädlade petroleumprodukter eller petrokemisk industri.

Själva oljeproduktionen i Saudi-Arabien kan ske relativt billigt, och är sannolikt lönsam även om oljan kostar 5 USD. Men det är inte väsentligt, vad som är väsentligt är vilket behov av oljeintäkter som Saudi-Arabien har. Var går smärtgränsen för landet?

Landet styrs av en av världens hårdaste totalitära och fundamentalistiska regimer, och antalet övergrepp mot de mänskliga rättigheterna är massiva. Naturligtvis ser det internationella samfundet mellan fingrarna, eftersom regimen har USA:s stöd. Amnesty International har mer information för den intresserade. Oavsett så måste alla siffror från Saudi-Arabien tas med en nypa salt, eftersom ingenting som inte godkänts eller fabricerats av regimen släpps officiellt. Exempelvis baserar sig både IEA:s och EIA:s siffror på landets oljeexport på spionage från företag som schweiziska PetroLogistics, som säger sig ha spioner i alla Saudi-Arabies exporthamnar som räknar tankfartyg och hur lågt de ligger i vattnet.

Landet har en extrem befolkningstillväxt, och har växt från ca 22 miljoner till 28 miljoner enbart under 2000-talet. Fertilitetstalet, alltså antalet barn födda per kvinna har dock fallit ner till 3.89 för 2008, i jämförelse med otroliga 6.3 år 2000. 38% av landets befolkning är under 15 år gamla, och arbetslösheten bland saudiska män ligger mellan 13% och 25%, men det finns inga officiella siffror. Kvinnor skall förstås inte arbeta i någon större utsträckning får man förmoda, och landet har miljontals med lågavlönade gästarbetare och tiotusentals med högavlönade utländska experter. Men för den unge saudiske pojken är framtiden antagligen arbetslöshet, om han inte lyckas få statligt jobb. Staten, och därmed kungahuset, äger trots allt i princip allt av vikt i Saudi-Arabien, och de flesta arbetstillfällen kommer den vägen. Man äger också all oljeproduktion, och i princip alla raffinaderier och den petrokemiska industrin.

Landets elproduktion är helt beroende av fossila bränslen, mest fossilgas, men också olja och diesel. Landet exporterar ingen fossilgas alls, utan förbrukar den helt inom elproduktion, petrokemisk industri och desalinering av havsvatten. Såväl jordbruk som industri och privat konsumtion av färskvatten är i princip beroende av desalinering av saltvatten. Det finns inget sätt för landet att försörja sin befolkning, eller ens ha 28 miljoner invånare om fossilgasproduktionen faller.

Saudi-Arabien beslutade dock i somras att avveckla sitt jordbruksstöd, och med det i princip gå över till import av all mat, främst från USA. Under sommaren kom ett antal rapporter om brist på diesel både bland åkarna i huvudstaden, men framför allt hos de hårt pressade bönderna i den lokalt uppodlade öknen. Brist på diesel gjorde att man bla inte kunde konstbevattna sina fält. Om någon tror att sommarens höga oljepriser var artificiella så talar bristen på drivmedel i själva Saudi-Arabien mot detta, och talar snarare för att det var effekterna av peak oil vi såg. Fast från officiellt håll förnekas det förstås att det rådde någon brist.

Drivmedel var det för övrigt också brist på i bla oljerika Alberta i Kanada, men även lokalt i USA.

Man kan ju fundera på om inte beslutet att avveckla jordbruket kommer ändras, då det baserade sig på att man skulle kunna byta dyr olja mot mat på marknaden. Med dagens oljepris ser det lite annorlunda ut. Motivet till att avskaffa jordbruket var brist på färskvatten, dvs att man helt enkelt ger upp att bygga ut desalineringsanläggningarna och med det den ökade förbrukningen av fossila bränslen för att få fram färskvatten.

Befolkningstillväxten och den ekonomiska tillväxten under 2000-talet har medfört att Saudi-Arabiens egna oljekonsumtion kommer ha ökat från ca 1.5 miljoner fat per dag år 2000 till ca 2.5 miljoner fat år 2009, och med det har exporten av olja fallit volymmässigt tillsammans med fallande oljeproduktion. Intäkterna har dock stigit tack vare det stigande oljepriset.

Räknar man ut ett grovt estimat på exportintäkterna från oljan, så ser man att landets budgetintäkter följer detta väldigt nära, medan utgifterna ligger mellan 60% och 80% av värdet på oljeexporten, ju högre oljepris, desto lägre andel. Värt att notera är att Saudi-Arabien förstås får lägre betalt för sin olja, än vad man t ex får för WTI-oljan i USA, eftersom oljan måste transporteras till kund också. I mina beräkningar har jag satt oljepriset till 95% av WTI-oljan. En allt större del av Saudi-Arabiens oljeproduktion består också av olja av sämre kvalitet, vilket sänker priset ytterligare i framtiden.

Om oljepriset ligger kvar på dagens nivå, och Saudi-Arabien kan få ca 40 USD för sin olja, så kommer vi få se en negativ handelsbalans för landet, och en halvering av statsutgifterna. Jag har kallat detta scenario A.

I scenario B lyckas OPEC genom sina produktionsminskningar dubbla oljepriset och Saudi-Arabien kan få ut 83 USD för oljan. Om utgifterna för 2008 skulle vara 60% av oljeförsäljningen, och 80% 2009, så kan man ligga kvar på samma statsutgifter även 2009.

Ett tredje alternativ är att Saudi-Arabien börjar plocka av sina sovereign wealth funds, främst placerade i amerikanska statspapper. I så fall handlar det om att Saudi-Arabien massivt måste sälja av amerikanska statspapper och andra utlandstillgångar, och det är inte heller långsiktigt hållbart.

Om inte oljepriset skickas upp över 80 USD i årssnitt igen, så kommer Saudi-Arabien förr eller senare få problem. Det kokar under ytan i landet, även om den totalitära regimen gör sitt bästa för att kväva detta. Sedan massiva tillslag mot terrorceller inom landet under 2007, har rapporterna om terrorism i landet varit obefintliga, men man skall inte glömma dåd som Al-Khobarmassakern 2004, där omringade terrorister släpptes iväg av de saudiska säkerhetsstyrkorna. 2006 stoppades i sista stund ett försök att spränga den centrala oljeanläggningen Abqaiq i luften, vilket kunde slagit ut i princip hela landets produktion av olja.

Problemet för Saudi-Arabien är inte nödvändigtvis hundratals eller tusentals terrorister inom landet, utan vad som händer om miljontals arbetslösa unga män får nog och ger sig ut på gatorna. Att reducera förtrycket eller reducera statsutgifterna vore att tända en krutdurk. Att tvingas halvera statsutgifterna enligt scenario A, skulle knappast accepteras av befolkningen.

Om man drar sig till minnes vad som hände med Irans oljeproduktion åren efter revolutionen, så lär en revolution i Saudi-Arabien skicka upp oljepriset till astronomiska höjder över en natt. Och landet är mer beroende av sin egen fossilproduktion än i princip något annat land i världen, inte bara för exportintäkter. En revolution skulle kunna leda till en kollaps och humanitär katastrof. Stoppar produktionen av fossilgas så står 28 miljoner människor i princip helt utan färskvatten efter bara någon dag. Landet går i princip på konstgjord andning, baserat på ändliga energikällor. Förr eller senare måste respriatorn stängas av.

Så antingen har vi ett högre oljepris att se fram emot, eller massiva utförsäljningar av saudiska tillgångar utomlands för att täcka hålen i budgeten framöver. Vad det faktiskt kostar att producera oljan är oväsentligt. Vad det kostar att undvika en revolution i Saudi-Arabien är det väsentliga.

Och oavsett så är Saudi-Arabien inte på något sätt en långsiktigt hållbar konstruktion i nuvarande form och med nuvarande befolkningsmängd.

2008-12-22 19:10

Hållbara julnyheter

På den hållbara energifronten kommer det nu lite trevliga julnyheter.

Mitt portföljbolag Vertical Wind tänker satsa på en fabrik i Falkenberg med upp till 100 anställda. Man kan ana att kommunägda Falkenberg Energis satsning på att köpa de fyra första verken blir en mycket bra affär för kommunen, som snabbt betalar tillbaka sig på enbart på arbetstillfällena. Medan andra kommuner, som fordonskrisdrabbade Göteborg mest gnäller och ropar på regeringen, så har Falkenberg istället agerat. Staden har bra kommunikationer, nära till motorväg eller järnväg för transport av vindkraftverk, och även en hamn för leveranser den vägen.

Det verkar som att Falkenberg Energi och E.On kommer placera de än så länge fyra kraftverken intill den befintliga vindparken vid E6:an, och Vertical Wind kommer därmed få bästa möjliga exponering för sina verk, som ju inte ser ut som de man vant sig vid.

Glädjande nyheter inför jul är också att USA:s ambassadör Wood har isolerat sina tre favoritbolag från den lista av svenska bolag inom miljöteknik, aka cleantech, som han besökt under sin tid i Sverige. Där hittar vi nu Chemrec, Swebo, och mitt största portföljbolag, nämligen vågkraftbolaget Seabased. Seabased kommer ha sin fabrik i Lysekil, så här har vi nu två bolag i en framtidsbransch som etablerar produktion i Västsverige.

Som alltid är det förstås inte helt lätt att värdera, eller än mindre lyckas köpa aktier i onoterade bolag som Seabased eller Vertical Wind. Det kan dock finnas aktier till salu i bolagen, även om det kan handla om att man söker relevanta instiutionella ägare till det som är till salu. Värt att notera är att det i mycket är 6:e AP-fonden som ligger bakom bolagens senaste finansiering, bla via holdingbolaget Energy Potential, där jag också äger aktier.

Ny Teknik rapporterar också om ännu en svensk småföretagare som gett sig in i vindkraftbranschen, denna gång med mindre vertikala vindkraftverk för enskilda hushåll.

Det återstår förstås att se hur det blir med kundernas finansiering inom alternativ energi i spåren av finanskrisen. Men man får åtminstone hoppas att det fortsätter investeras, med tanke på peak oil. Skall vi åtminstone delvis ersätta fossildrivna fordon med elfordon behöver vi har mer elproduktion, och det skall vara elproduktion som inte baserar sig på fossilgas eller kol.

Den digitala allemansrätten och 80-talisten

Jag har tidigare skrivit att jag stödjer en form av digital allemansrätt. Vem som helst får sprida mina blogginlägg, citera dem fritt, rent av i sin helhet, men det skall ske tillsammans med en källhänvisning, dvs vem som skrivit dem och var orginalet finns. En länk och ett namn räcker alltså. Och man får förstås inte tjäna pengar genom att sprida mina texter vidare, ex trycka dem i en bok och sälja. Kommersiella aktörer får inte återge texterna utom som referat eller delcitat utan godkännande. Affärsvärlden har t ex fått mitt godkännande att återge mitt inlägg om fossilgas.

Nu är ju webben hypertext, det går utmärkt och länka, så jag kan inte riktigt se varför man skall reproducera en text i sin helhet, utan det räcker med att citera det väsentliga, och länka till resten. Detta är väl en etablerad konsensus i bloggosfären. Ett exempel hittar man t ex här på Staffan Kjellins blog.

Sedan finns det andra, 80-talister, som vuxit upp med Internet och det enda de lärt sig från grundskolan och gymnasiet är att googla, kopiera, och att byta ut enstaka ord i en text mot egna och lämna in som rapport. Och utan källhänvisning. Och sedan hävda att det är ens egen text, inklusive lite egna felstavningar.

Det är som att bryta grenar från träd ute i den fysiska allemansrätten. Så får man inte göra. Det bryter dessutom mot det sociala konsensus som finns i bloggosfären. Nåja, kopiering är den yttersta formen av hyllning. Bara väldigt patetiskt att försöka dölja det. RedEye är underrättade och har åtgärdat det hela snabbt och effektivt.

Allemansrätt är något som skall vårdas med omsorg. Det är inte heller speciellt svårt att fråga om man får låna en text, precis som man kan fråga markägaren om man får tälta på platsen i mer än en dag. Tack till bl a Flute som håller ögonen öppna.

Ett ställe som använder digital allemansrätt, eller som de kallar det fair use, är t ex utmärkta Energy Bulletin, som helt utan reklam reproducerar andras texter med tydliga källhänvisningar och länkningar.

Det finns många fler anledningar att tycka synd om 80-talisterna. Ämne för ett blogginlägg framöver.

Sinopec fullföljer budet på Tanganyika Oil

Det kinesiska oljebolaget Sinopec fullföljer nu budet på Tanganyika Oil (TSXV:TYK,OMX:TYKS), och har fått ett accept från ca 95% av aktieägarna.

Aktien avnoteras från börsern på julafton, och pengarna kommer väl efter nyår.

Ett stort grattis till aktieägarna.

Kineserna tänker långsiktigt, och ser bortom de senaste månadernas kurspress på oljan.

Nu kom svaret på varför Toyota lagt ner miljöbilssatningar

Idag kom svaret på varför Toyota lagt ner ett antal miljöbilssatsningar den senaste månaden, bl a snåla dieselmotorer och en ny Priusfabrik i USA. Bolaget redovisar sin första förlust sedan starten 1941.

Nu rör det sig bara om ca 10 miljarder SEK i förlust på ett år, men det visar att inte ens satsningar på miljöbilar hjälper mot finans- och fordonskrisen. Eller miljöbilar och miljöbilar. Flaggskeppet Prius är en mycket olönsam affär för kunderna, åtminstone om man jämför med den lilla Aygon.

Anser man som jag att finanskrisen beror på att oljeproduktionen stagnerat sedan 2005, dvs peak oil ligger bakom det hela, så illustrerar exemplet Toyota att miljösatsningar inte räddar någon, utan miljösatsningar drabbas precis som allt annat av krisen.

2008-12-21 21:47

Allt du ville vet om ekonomin men varit för rädd för att fråga om

Ni har väl inte missat Chris Martersons "Crash Course"? Om ni gjort det, se den. Kursen tar tre timmar och 20 minuter, men är väl värd tiden.

När bottnar oljan?

Senaste veckans undersökning ställde frågan om Stockholmsbörsen bottnat än till mina intelligenta läsare. Svaret blev nej, börsen har inte bottnat än. Säger ingenting om tidsperspektivet här, det kan ju komma uppgångar, men vi har inte sett botten. Samtidigt har vollan gått ner och det är ett gott tecken.

Veckans undersökning är när oljepriset bottnar i USD? Svara här ute till höger. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så du är helt anonym för mig.

Mycket snack och lite försäljning

Det har varit en fröjd att vistas i handeln den här julen. Väldigt gott om personal, men inte gott om andra kunder. På en del hemelktronikvaruhus har jag sett att det funnits mer personal än kunder.

Givetvis var handeln positiv tidigare i höst och fortsatte prata om ännu en rekordjulhandel, men vem som helst kunde ju förstå att det inte skulle bli så. Men handlarna är fortsatt positiva och tror att man tar igen det hela de sista dagarna innan jul. Det måste väl i så fall bero på alla reor som börjat skyltas redan innan jul?

2008-12-20 09:06

Tre månader räddar ingen bilindustri

Igår blev det klartecken om nödlån på ca 17.4 miljarder USD (ca 100 miljarder SEK) till amerikanska GM och Chrysler. Detta ger bolagen en nödfrist på tre månader, som de skall använda till att omstrukturera verksamheten.

Yeah, right.

USA har fått sin alldeles egen varvskris. Som bekant höll den svenska varvskrisen på i ca 20 år innan stöden och industrin var försvunnen.

Kolosser som dessa bolag har inte en chans att omstrukturera på tre månader, än mindre vända till vinst. Nu är väl lånen gjorda till den nya nollräntan, men varken GM eller Chrysler kommer visa vinst till mars, snarare ännu sämre resultat pga eventuella omstruktureringskostnader.

Då ligger dock inte ärendet på George "Lame Duck" W Bush bord, utan på blivande president Obamas bord. Skall vi gissa på ännu fler nödlån eller stödåtgärder? 20 miljarder USD i nödlån med nytryckta pengar varje kvartal kanske är en lagom omfattning de kommande tio åren? Justera upp för inflationen förstås.

Värt att notera är att pengarna tas från de 700 miljarder USD som godkänts för TARP-programmet. TARP skulle användas till att köpa upp bostadslånepapper i ett ordnat auktionsförfarande, sk "mark-to-hank". Men istället har pengarna använts väldigt godtyckligt av finansminister Hank Paulsen, gissningsvis baserat på vem som ägnat sig åt bäst lobbying.

Dubbeltopp i guldet?

Guldet slog nytt all time high i svenska kronor i veckan. 220:60 SEK per gram är nytt ATH. Prisrekordet sammanföll med USA:s Federal Reserves avskaffande av räntan som framtida styrmedel för ekonomin, och visar på de underliggande inflatoriska tendenserna som lurar under ytan, redo att träda fram och ta över. Allt man nu kan göra är nämligen quantitative easing, dvs trycka nya digitala pengar och injicera i ekonomin, dvs skapa inflation.

Samtidigt ser det väl ut som vi har en teknisk dubbeltopp i guldet, och att vi nu får en ny period av konsolidering.

2008-12-19 08:27

Kontraktslösen i oljan

Media rapporterar om rekordlågt och rasande oljepris för amerikanska WTI, ner till 36 USD, men det är egentligen en tidningsanka. Har jag förstått det hela rätt så handlar det om kontraktslösen av terminerna, och en oproportionell sänkning av terminerna när handlare säljer sina sista kontrakt. Vi såg motsatsen till detta tidigare i höstas, då oljepriset verkade stiga 30 USD på en enda dag. Även där handlade det om kontraktslösen, men om handlare som var tvungna att täcka utställda kontrakt.

Man kan notera att Brent-oljan handlas i 44 USD, vilket är mer korrekt. För WTI-oljan handlas det nu utgående januarikontraktet i skrivande stund i 36:44 USD, medan februarikontraktet som börjar gälla handlas i 42:40 USD. Nu missuppfattades (mer än gärna) förstås oljepriset av marknaden, som handlade ner oljesektorn och med det börsen i USA.

Vi får väl se om media rapporterar om en rekorduppgång i oljan på 16% på en dag, när man nu rullar över till februarikontraktet...

Den som vill ta en titt på kontraktspriserna för WTI-oljan kan titta in på Futuresource.

2008-12-18 11:58

Fler spikar i miljöbilskistan

Jag har tidigare skrivit om bland annat hur Toyota lägger ner flera snål- och miljöbilssatsningar och att norska elbilstillverkaren Think står på konkursens brant.

Samtidigt pratas det om att det är just snål- och miljöbilar som skall vara räddningen för Volvo och Saab. Och även för GM, Chrysler och Ford. Men efterfrågan faller tillsammans med oljepriset. Och nu tankar hälften av etanolbilsägarna bensin i sina miljöbilar. Som skrivits om tidigare så har försäljningen av etanol halverats de senaste månaderna.

Oavsett så är inte miljöbil samma sak som hållbar utveckling.

Volvo och Saab kan inte leva på den rätt klena hemmamarknaden, och förmånerna för miljöbilarna plockas nu bort i allt fler städer. Inköpsrabatten på 10 000:- SEK tas också bort från den förste juni.

Långsiktigt är detta förstås olyckligt, men egentligen är det bra att åtminstone felsatsningen på etanol kommer av sig. Tyvärr spiller det över på nästa generations etanoltillverkning, som antagligen kommer få brist på kapital framöver. Det centrala är att bilarna skall vara snåla och små, inte att man skall använda etanol som ursäkt för att få ha 250 hästkrafter i en bil.

En hållbar utveckling innebär mindre bilkörande med mindre och snålare bilar, inte att vi tankar med etanol från grödor som dels brukas med fossilbränsle i jordbruket, och dels kunde använts till livsmedel istället. Men när endast 7% av persontransporterna i Sverige sker med tåg, så är väl hoppet rätt lågt att man kan bli av med behovet av bilen.

Det är däremot positivt att hälften av etanolbilsägarna fortfarande tankar etanol, trots att det är dyrare. Visserligen är dagens etanol fortfarande en belastning för miljön, men det betyder åtminstone att det finns de som inte sätter pengar i första rummet, även om det är felriktat. Eller så är det Saab Biopower-ägare, som vill åt de extra hästkrafterna men annars skiter i miljön...

Att miljöbilsrabatten tas bort, och även parkeringsförmåner etc, visar bara att man aldrig kan lita på något som bygger på statlig subvention. Alla former av bidrag skall ses som en tillfällig ynnest. Exempelvis kommer nu EU:s gårdsstöd avskaffas för småbrukare med mindre än fyra hektar mark, trots att man rent av fått pengar tidigare för att t ex återställa dessa marker av just EU. Det kommer drabba ca 13000 hållare av ofta ganska intressant betesmark och slåtterängar. Regeringen håller på att tillsätta en utredning för hur denna minskning skall gå till, dvs lägga pengar på att utreda hur Sverige skall få mindre pengar tillbaka från den avgift vi betalar till EU, högst per capita bland medlemsländerna.

Staten ger, och staten tar. Det enda man kan vara säker på är döden och skatter. Och inflation.

Lite besökssiffror

Cornucopia? är för tillfället den mest besökta bloggen inom miljö, den näst mest besökta bloggen inom ekonomi och den tredje mest besökta bloggen inom politik, räknat som proffsbloggare på Bloggportalen.

Det betyder att fler läser denna blogg än de som läser Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Kleins blogg, eller fler än Privata Affärers chefredaktörs blogg. Och fler än Ekonomistas, underligt nog. Den senare är ju en kvalitetsblogg.

Jag ser inte detta som en kvalitetsstämpel på denna blogg, utan som ett gott betyg till läsarna. Det finns alltså intelligenta människor i Sverige som inte är intresserade av oftast rent blaj, utan faktiskt vill ha lite mer innehåll.

Fast de flesta vill inom politik läsa om Linda Skugges problem med barnens Sims-spelande, så jag är inte helt säker på att Bloggportalens listor är speciellt relevanta. Vill man däremot ha en blogg med riktigt många besökare så skall man antingen skriva om mode, kändisskvaller, IT eller vara kändis. Ju ytligare desto bättre, generellt. Då kanske man även får annonsörer?

Sedan starten i september har denna blogg enligt Google Analytics haft 60 444 besök ifrån 17 189 unika besökare, och ni har tillsammans läst 91 441 sidor. De senaste sju dagarna har det varit 5 321 besök från 1 913 unika besökare (varav 77% är regelbundna återkommande besökare) som läst 8 121 sidor. En ganska normal vecka.

Jag vill uppmärksamma ett antal andra mycket bra bloggar som jag tycker ni skall besöka, och som förtjänar mer uppmärksamhet. Dessa är

Aleklett's Energy Mix
Flute-tankar
IndependentForester
In the end we're all debt
Onsdagsfonden
Reflexions of red
Samuelssons Rapport

Ett stort tack för uppmärksamheten. Bara att rulla upp ärmarna och kämpa vidare.

Pearl köper Blackcore

Oljesandsbolaget Pearl E&P (TSX:PXX, First North:PXXS) köper grannen Blackcore genom emission av aktier och warrants. På köpet får man med Blackcores ledning, som tidigare tillhörde BlackRock, som såldes till Shell 2006. John Festival, tidigare VD för BlackRock blir ny VD för Pearl istället för nuvarande Keith Hill.

Pearl har gått starkt på börsen de senaste dagarna, den normala förklaringen har varit att iom att budet på Tanganyika Oil (TSXV:TYK, OMX:TYKS) ser ut att fullföljas och aktien ligger väldigt nära budnivån, så har aktieägare i Tanganyika sålt och köpt aktier i Pearl. Bägge bolagen tillhör Lundinsfären.

Men förklaringen till den stigande aktiekursen kanske istället är läckor kring affären med Blackcore. Men vem vet, affären har som alla affärer varit på gång länge, och Pearls ledning kanske bara väntade på stigande aktiekurs innan förvärvet slutfördes?

Återstår att se om det blir buy the rumour, sell the news, och Pearl faller på börsen idag efter de senaste dagarnas starka uppgång.

Enligt TA-experten Jan Malmberg på EWT Investing (har ej fått betalt för den länken om Konsumentverket undrar), så ligger Pearl-aktien på en avgörande kursnivå nu. Om aktien skall ner igen eller upp över 10:- hänger på utvecklingen idag, om man vill tro på sådant. I förrgår skrev Jan att om aktien stannar på 5:48 SEK så riskerar den att falla ner kraftigt igen. Igår stoppade så aktien på 5:50 SEK och slutade på 5:30. Annars är vägen öppen till 8:- SEK innan en rekyl skall ske, om man tror på sådant. Ibland kan teknisk analys vara otäckt korrekt, ibland inte.

2008-12-17 16:00

Så här drabbas du som oskyldig av datalagringsdirektivet

Svenska Dagbladet uppmärksammar nu det jag skrivit om tidigare, dvs att datalagringsdirektivet har medfört ändrade kommunikationsvanor bland vanligt folk i t ex Tyskland. Man ringer eller mailar helt enkelt inte till stödlinjer i samma omfattning längre.

Det kanske är på sin plats att fråga varför man som oskyldig och laglydig medborgare drabbas. Därför följer nu ett exempel.

Peter Polis skall utreda misstänkt grovt kriminella i sin hemstad Småköping, ca 40 000 invånare. Det rör sig om Konny Kriminell, arbetslös, och hans misstänkta kumpan Bosse Bandit, småföretagare i byggbranschen.

Peter Polis begär ut information om vilka som Konny Kriminell ringt till. Där hittar vi bland annat helt oskyldiga Lasse Lekman och även Konny Kriminells hyresvärd Sune Småföretagare.

Till Lasse Lekman har Konny Kriminell ringt tre gånger, eftersom Lasse Lekman hade ute en annons på Blocket om en begagnad BMW. Konny Kriminell ringde även Lasse från Bosse Bandits telefon, eftersom det är dålig täckning hemma hos Bosse Bandit. Sedan ringde Lasse Lekman tillbaka till Konny Kriminell, som lämnat meddelande om intresse för annonsen. Peter Polis blir nu misstänksam. Lasse Lekman har ju varit i kontakt med både Bosse Bandit och Konny Kriminell. Är det ännu en skurk? Peter Polis begär nu ut Lasse Lekmans samtalslista. Där ser Peter Polis att Lasse Lekman har ringt till många banker upprepade gånger. Och Lasse Lekman har även blivit kontaktad från många håll runt om i Sverige. Kanske är Lasse Lekman en kanal för pengatvätt? Några av orterna som finns med på listan finns med i utredningen på annat håll. Pelle Polis tar kontakt med polisen på orten Landbygdsby, för att höra om Sara Sockergryn är en skummis. Peter Polis noterar också att Lasse Lekman har ringt till RFSL, men det är nog inte relevant för utredningen. Men Peter Polis skämtar lite om det på en fikapaus, att Bosse Bandit och Konny Kriminell kanske har en bög som tvättar pengar.

I verkligheten är det Lasse Lekmans dotter Lina Lekman som ringt till RFSL. Och Lasse Lekman har problem att betala sina skulder, det är därför han ringer till olika banker.

Sune Småföretagare har ringt till Konny Kriminell fem gånger eftersom Konny ligger efter med hyran. Konny Kriminell har även ringt tillbaka till Sune Småföretagare två gånger, så Peter Polis begär ut Sune Småföretagares telefonilista. Där står det att läsa att Sune Småföretagare har ringt flera gånger till ungdomsmottagningen och gynmottagningen på sjukhuset. Och Sune Småföretagare har även ringt hem till Peter Polis ett antal gånger under samma period som Sune Småföretagare ringde till ungdomsmottagningen och gynmottagningen! Det är nämligen så att Sune Småföretagares dotter Sara Småföretagare har råkat bli gravid, och gjort abort. Hon är också klasskamrat med Peter Polis son Patrik Polis, och Patrik Polis råkar vara pappan till det aborterade fostret... Fast det vet ju inte Peter Polis. Än. Men han vet att Sune Småföretagare har ringt till ungdomsmottagningen och till gyn. Han sover på saken.

I övrigt visar det sig att Bosse Bandit ringt till oskyldiga Rolf Rörmokare ett antal gånger, och Rolf Rörmokare har ringt tillbaka. Rolf Rörmokare har även ringt till Erik Elektriker, som Bosse Bandit också har ringt till och vice versa. Och så fortsätter det. Vid en koll av Erik Elektriker hittar Peter Polis upprepade samtal till först familjerådgivning, och sedan till två olika advokatbyråer specialiserade på familjejuridik. Skilsmässa på gång?

Har Peter Polis fått reda på något väsentligt, eller är allt brus?

Och vad skall Peter Polis göra med denna överskottsinformation? Förtränga och glömma bort att en som figurerat i utredningen upprepade gånger ringt hem till honom själv?

Under tiden tickar kostnaderna vidare. En miljard kan datalagringen komma att kosta. Den miljarden hade räckt till åtminstone 1000 nya poliser. Fast istället skall hundratals poliser sitta och titta på vad oskyldiga har ringt för telefonsamtal. Det tycker både socialdemokraterna och regeringen är bra, fast direktivet är föremål för domstol i andra länder och kan komma att kastas ut helt.

Är du säker på att du inte kommunicerat med någon som är kriminell, eller kanske i andra ledet till Sune Småföretagare ovan. Eller du kanske ringde på Lasse Lekmans annons, och är nu indragen i misstänkt pengatvätt?

Och de kriminella skaffar kontantkort som de inte registrerar och fortsätter prata anonymt med varandra, samt mailar mellan Hotmail-konton som ligger utomlands där inte den svenska polisen kan kolla vem som kommunicerat med vem.

Toyota stoppar nya snåla dieselmotorer

Finanskris och kollapsen i oljepriset hade redan tidigare fått Toyota att lägga ner satsning på nya fabriker för tillverkning av Prius.

Nu kommer också beskedet att Toyota lägger ner utvecklingen av nya små och snåla dieselmotorer för den europeiska marknaden på obestämd framtid.

Snål- och miljöbilssatsningarna riskerar alltså allt mer att läggas ner eller skjutas än mer på framtiden. Som tidigare rapporterat riskerar även den norska elbilstillverkaren Think att gå i konkurs.

Man får hoppas att OPEC:s annonserade produktionsminskning av oljan kommer driva upp oljepriset igen framöver, så att snål- och miljöbilssatsningarna inte helt kommer av sig. Peak oil hänger allt mer akut över oss, och det gäller inte att tappa tempo, då resultatet av uteblivna satsningar kan bli katastrofalt.

Bristande säkerhet hos Riksgälden?

Tidningen Privata Affärer har testat säkerheten hos den under höstens finanskris och bankoro populära Riksgälden.

Man konstaterar att det är väldigt enkelt att ändra utbetalningskonto, och att Riksgälden inte alltid kan kontrollera att det är samma innehavare av kontot på annan bank dit pengar skall överföras.

Men är det verkligen så illa? Vad som krävs är nämligen att man har både personnummer och Riksgäldskontonummer att ange til Riksgälden. Det senare kan man i princip bara få genom att vittja någons brevlåda eller göra inbrott. Min erfarenhet är nämligen att Riksgäldskontoret vägrar göra utbetalningar om man inte anger kontonummer. Det räcker inte att mumla om att man glömt kontonumret men förstås kan personnumret.

Och sedan går det ju alltid att spåra vem som äger bedragarens kontonummer på annan bank, så bedragaren behöver ha en målvakt som får ta smällen.

Nu följer Riksgäldskontoret Riksbankens ränta, så under hösten har incitamentet för att vara kund hos Riksgälden försvunnit. Man ger nu endast 1.75% i ränta på rörligt räntekonto. En nischbank som t ex Ikanobanken ger 2.55%. Den akuta paniken över att de svenska bankerna skulle gå i konkurs verkar tillfälligt över, och insättningsgarantin har höjts till 500 000:- SEK.

Öht är inte säkerheten hos Riksgäldskontoret sämre än hos någon annan. Man kunde kanske önskat en PIN-kod för att nå kundtjänst, men telefonbankernas PIN-koder är lika lätta att komma över som kontonummer i ett brev. Allt som krävs är lite kunskap om telenätet och ett par stolpskor eller en stege, så man kan koppla in sig i en kopplingsplint och avlyssna offret. Ungefär lika komplicerat som inbrott alltså.

Som alltid är det den sociala säkerheten som är enklast att forcera. Släng aldrig papper med kontouppgifter i pappersåtervinningen. Där står allt en bedragare behöver, och det gäller även vanliga banker. Och lämna förstås aldrig ut uppgifter om något till personer som ringer dig.

På tal om social säkerhet och aktuell kortskimmning i julhandeln. Har ni tänkt på den helt värdelösa hanteringen av legitimation i butikerna?

Butikspersonalen scannar bara av streckkoden på kortet, alternativt skriver av det. De kontrollerar inte att legitimationen har samma namn som den som står på betalkortet. De kontrollerar inte signaturen. De tittar oftast inte ens på dig som kund och jämför med bilden på legitimationen. Du kan lämna fram din legitimation och sedan vända ryggen mot kassan utan ett pip från personalen.

Vill du jävlas lite med butikspersonalen, kräv att de jämför dig med bilden på kortet. Kräv att de kontrollerar att det är samma namn på ditt betalkort som på din legitimation. Kräv att de kontrollerar att din signatur är lik den som finns på baksidan av kortet. Kräver tillräckligt många detta, så kanske butikspersonal till slut lär sig att göra sitt jobb.

Mot skimmade kort där man likt fallet på Toys 'R Us i Malmö även fått PIN-koden hjälper det förstås inte, men dra ert strå till stacken och kräv att butikspersonalen gör sitt jobb.

Vid köp av varor med t ex räntefria lån eller annan lånefinansiering hos t ex Siba, Mediamarkt, On Off, El Giganten eller kanske möbelaffärer, så är det en tredje part som står för kreditgivningen. Kanske en av våra storbanker? Visste ni däremot att så fort lånet godkänts och butiken därmed fått sina pengar, så går hela bedrägeririsken över till banken. Butiken har fått sålt sin vara, och fått sina pengar. De har inget incitament till att kontrollera att den som visat legitimation faktiskt är den den säger sig vara, för vid bedrägeri att någon tar lån på någon annan ligger hela risken hos kreditgivaren, inte hos butiken. Allt som krävs är ett borttappat, stulet eller förfalskat leg, så är det fritt fram att handla på kredit i annans namn om man bara har en sk gångare som är någorlunda lik bilden på leget.

Samma gäller ju vid betalning med kort. Vid bedrägerier så är det kortföretaget som får ta smällen, inte butiken. Det kan förklara den slapphänta hanteringen av legitimation. Att man bara ordnar scannar av eller skriver av personnumret beror på tekniska krav. Inte på att man bryr sig om säkerhet.

2008-12-16 21:42

Bernanke sänker räntan - guldet på nytt ATH

USA:s centralbank Federal Reserves chef Ben Bernanke sänkte idag diskonto i USA med 0.75 procentenheter, till 0.5%, och annonserade samtidigt att man sänker styrräntan från 1% till 0 - 0.25%.

Den amerikanska styrräntan är en målränta, som sedan uppnås genom att man agerar på den öppna marknnden. Eller manipulerar den, om man så vill. Därav namnet FOMC, Federal Open Market Committee, för mötena som fastställer styrräntan.

Amerikanska dollarn har försvagats sedan beskedet, och guldet har stigit. Strax innan beskedet från den samstämmiga FOMC om räntesänkningen noterades guldet i all time high mätt i SEK. Nytt ATH är 220:14 SEK per gram guld. I skrivande stund har guldet fallit tillbaka i SEK tillsammans med dollarn till 217:75 SEK per gram.

Vad som nu kommer ta vid är sk quantitative easing, eftersom räntevapnet nu är helt förbrukat. När man inte kan stimulera ekonomin kvalitativt genom sänkta räntor, så kommer man stimulera den kvantitativt genom sedelpressarna. Man kommer ägna sig åt monetization of debt, Federal Reserve kommer trycka upp nya (digitala) pengar som man kommer köpa amerikanska statsskulder eller t ex bostadslån med för att ösa ut pengar över marknaden och ekonomin. Detta kommer leda till inflation och på sikt hyperinflation.

På svenska kallas väl detta för kvantitativ penningpolitisk lättnad respektive likviditetsförsörjning. Eller finare ord för att köra sedelpressarna på högvarv.

Kanske dags att återigen påminna om ett tal Ben Bernanke höll 2002:

But the U.S. government has a technology, called a printing press (or, today, its electronic equivalent), that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at essentially no cost. By increasing the number of U.S. dollars in circulation, or even by credibly threatening to do so, the U.S. government can also reduce the value of a dollar in terms of goods and services, which is equivalent to raising the prices in dollars of those goods and services. We conclude that, under a paper-money system, a determined government can always generate higher spending and hence positive inflation.

Det verkar finnas en viss förvirring kring diskontoräntan på 0.5% och räntemålet på 0 - 0.25% om man läser i media.

Samtidigt förväntar sig nu Anders Borg att den svenska räntan sänks till 1% under 2009.

Här skall byggas bubblor och tillgångsinflation. Problem som orsakats av för låg ränta och slapphänt kreditgivning skall botas med ännu lägre räntor och helt riskfri och statsgaranterad kreditgivning från bankernas sida.

Det här väcker också frågan om hur man skall värdera börsbolag nu. Om den riskfria räntan är 0%, skall man då vänta sig dubbla den riskfria räntan i avkastning för börsbolag också? Alltså noll procent? I så fall kan ett bolag lika gärna värderas till 100 miljoner USD, som 100 miljarder USD. 0% i avkastning är ändå 0% i avkastning.

Toyota stoppar ny Priusfabrik

Toyota hade tack vare försäljningssuccén för Prius i USA tänkt att bygga en ny fabrik i USA, där nästa generation Prius skulle tillverkas. Den investeringen har nu stoppats, eftersom försäljningen av Prius på kort tid mer än halverats.

Med det rasande oljepriset överges nu både alternativa bränslen som etanol, och energibesarande teknik som hybrider, åtminstone i det korta perspektivet.

Det har tagit många år av högt oljepris, åtminstone sedan 2005, för att få igång en omställning till förnyelsebara bränslen eller energibesparande teknik, en omställning som blixtsnabbt skjutits i sank av kollapsen för oljepriset. Investeringar i den storleksordning som Toyota tänkte göra är inget man beslutar sig för över en natt, och det kanske nu kommer krävas flera år av höga oljepriser innan man vågar satsa igen.

Det värsta tänkbara för energiomställningen till det post-fossila samhället efter peak oil var kollapsen i oljepriset. Nu verkar dock regeringar världen över fortsätta trycka för energibesparingar och minskad oljekonsumtion, men just nu sviker kunderna. Anledningen är förstås både finanskrisen och oljeprisfallet, men att etanolförsäljningen rasat och på sikt kan medföra konkurser för tillverkare av bränslet och definitivt uppskjutna investeringar ger definitivt långsiktiga effekter för förnyelsebara bränslen.

Nu skrattar förstås folk när bensinen är billig, men för vår och våra barns framtid är det dags att gråta.

Priset på skogsmark planar ut

Prisuppgången på skogsmark håller på att plana ut, enligt LRF Konsults Marknadsrapport Skog & Mark. Man försöker dock framhålla att det rör sig om stigande priser. Fast inte där det är billigast, dvs i Norrland.

I södra Sverige, dvs Götaland, så stiger priset marginellt till 442:- SEK per m3sk, skogskubikmeter. Alltså priset per kubikmeter trä ute i skogen. Det inberäknar hela stubben och även barken. Vid en slutavverkning räknar man med att man får ett netto efter avverkningskostnader på 300:- SEK per m3fub, fastkubikmeter under bark, dvs per kubikmeter trä utan bark och då går ju även stubben bort, samt de klenaste delarna av toppen. Vid förstagallring kanske man inte ens gör någon nettovinst alls, även om andragallring kan ge 100 - 200:- SEK per m3fub.

Skogsköpare i Götaland betalar alltså fortsättningsvis 442:- SEK för något som maximalt är värt mindre än 300:- SEK. Det är företagsekonomiskt fullständigt vansinne och går inte att förklara med ekonomi, utan det är helt enkelt andra faktorer som styr. Tron att man kan sälja marken dyrare i framtiden, avstyckning av tomter, jaktvärde etc. Rena bubbelfasoner.

Det är värt att notera att LRF Konsults rapport inte inkluderar andra halvåret 2008, om jag förstått det hela rätt. Alltså inte den akuta finanskrisens oktober och november. Jag kan inte tänka mig att priserna har stigit under finanskrisen och kreditåtstramningen.

Som vanligt vill dock mäklare som LRF Konsult inbilla marknaden att priserna stiger och att läget är ljuset, men hur man öht kan försvara företagsekonomiskt vansinniga köp och ändå kalla sig konsult övergår mitt förstånd. Vilket företag vill köpa 300:- SEK för 442:-?

Notera att det endast är i Norrlands inland som priset faktiskt kan understiga nettot om köpet handlar om enbart slutavverkningsklar skog. Där kostar skogen 274:- SEK per m3sk, mot 317:- SEK längs den norrländska kusten, 353:- i inre Svealand och 440:- runt Stockholm.

Fördel skog är att det är realkapital. Köper man skog obelånad och med avsikt att behålla livet ut, så växer skogen lika bra oavsett konjunkturen, och hundra hektar är alltid hundra hektar, oavsett dess marknadsvärde. Så det går att motivera ur riskhanteringssynpunkt, men det är företagsekonomiskt vansinne att köpa till dessa priser.

Försäljningen av drivmedelsetanol mer än halverad

Försäljningen av drivmedelsetanol, E85, mer än halverades i Sverige från oktober till november enligt ett pressmeddelande från Svenska Petroleum Institutet. I november såldes 12 300 kubikmeter etanol, vilket är en minskning på 13 600 kubikmeter mot oktober. Försäljningen av bensin och diesel minskade något.

Det här visar ju med all tydlighet att folks påstådda miljöengagemang har handlat om pengar. Idag kostar E85 9:59 SEK hos Statoil, mot 10:19 SEK för blyfri 95-oktanig bensin. Med tanke på att etanol drar 30% mer per mil blir jämförelsepriset 12:47 SEK för etanolen.

Raset i oljepriset är naturligtvis orsaken, och trots att E85 är skattesubventionerat relativt bensin genom utebliven skatt på etanoldelen av bränslet, så kan inte etanol konkurrera med bensin vid dagens låga oljepris.

Allt snack om att etanolen skulle tränga bort oljeförbrukningen har visat sig just vara snack. Det låga oljepriset gör dessutom att hundratals projekt för oljeproduktion som skall ersätta de oljefält som nu sinar pga peak oil uteblir, och oljebristen blir mer akut framöver.

Skall biobränsle vara en väg att gå så måste oljepriset upp. Åtminstone till de 75 USD som OPEC talar om. Man kan ju också ställa sig tveksam till de skattemässiga fördelar etanolbilar har, dels genom 10 000:- SEK i miljöbilspremie, och undantag från trängselskatt och fri parkering på många håll, när man uppenbarligen tankar bensin istället för etanol. Eller har hälften av alla etanolbilar ställts av under november?

Det pratas brett om att miljöbilar är framtiden för bilindustrin. Speciellt el, eller elhybrider. Men knappast till dagens låga oljepris. Den rena elbiltillverkaren Think riskerar för övrigt att gå i konkurs. Det är ju intressant för att vara framtiden.

Och Ford och GM har presenterat nya V8:or och V6:or till sina bilar... Vad sägs om en ny bilmodell, kanske Ford Bailout?

2008-12-15 19:25

Budet på Tanganyika Oil godkänt av kinesiska myndigheter

Ikväll efter stängningen av Stockholmsbörsen kom det officiella beskedet från kinesiska Sinopec att man fått alla nödvändiga myndighetsgodkännanden för att fullfölja budet på Tanganyika Oil (TSXV:TYK,OMX:TYKS). Budet ligger som tidigare på 31:50 CAD, och i skrivande stund har TYK stigit i Kanada till 30:85 CAD, eller plus 11.41%.

Kanadensarna anser alltså nu att budet är en done deal, och kommer gå igenom.

Redan tidigare under dagen fanns det mediauppgifter om myndighetsgodkännande, vilket fick aktien att stiga ca 8% på Stockholmsbörsen, men fortfarande med en rabatt på ca 9% mot budkurs i SEK. Rimligtvis kommer aktien handlas upp ytterligare imorgon, nu när godkännandet är officiellt.

Även Pearl E&P (TSX:PXX,OMX:PXXS) steg över 7% under dagen. Jag har tidigare spekulerat kring att Pearl antagligen kommer bli en av de aktier som Tanganyikas aktieägare kommer sätta en del av pengarna. Med tanke på att övriga bolag i oljesektorn på Stockholmsbörsen inte steg lika mycket, så verkar den teorin stämma. Tredje mest steg Lundin Petroleum (OMX:LUPE), också ett bolag i Lundinsfären, precis som Tanganyika och Pearl, så man kan anta att pengar söker sig dit också. Samtidigt är ju Pearl ett mycket mindre och lägre värderat bolag, så effekten av ökat intresse från aktieägare i Tanganyika ger större resultat där.

Vi får se vad morgondagen har att erbjuda. Kanske ett Tanganyika runt 200:- SEK? Pengarna från budet får man inte förrän efter nyår, så runt 200:- för aktien imorgon kan vara en bra affär, då det finns många alternativa placeringar på börsen med attraktiv värdering idag.

Samtidigt innebär fördröjningen i bokning av aktier att det eventuellt inte går att tacka ja till budet med aktier inköpta senare än idag måndag, så hur aktiekursen utvecklas är osäkert.

Bilindustrin förtjänar inte att överleva

Så är det bara. Kan man inte tillverka en miljövänlig småbil som det enkelt går att byta framlamporna på, så förtjänar man inte att överleva.

Att byta lampor på en nyare bil, speciellt småbilar, är en konstform i sig. Olika framskärmar eller hjulhus kan behöva monteras av, då det inte går att komma åt lampan inifrån motorrummet. Sedan måste man antagligen vara en väldigt liten asiat för att alls komma åt.

Hur en biffig svensk verkstadsmekaniker med handflator stora som dasslock kan byta dessa lampor övergår mitt förstånd.
Kanske lyfter de ut hela motorn? Eller så ringer de någon speciell väldig spädarmad mekaniker som har lampbytarjour. Det skulle iaf förklara priset för att låta verkstaden byta lampor. Beroende på bilmodell kan det kosta allt från 480:- SEK till 850:- SEK för något så enkelt som ett lampbyte. Eller något som borde vara enkelt. Men man kanske bara är bortskämd från äldre bilmodeller där man bytte inifrån motorn i en handvändning, och utan att behöva montera bort något först.

Jag försöker komma på ett passande "Hur många verkstadsmekaniker behövs det för att byta en glödlampa", men är för trött efter eget lampbyte för att orka skämta.

Den ekonomiskt lagde räknar ut att för att få en nettolön på 480:-, så måste marginalskattebetalaren tjäna in 1142:- SEK brutto. Har man en månadslön på 30 000:-, och alltså betalar marginalskatt, så krävs det 1142*21/30000=0.80 arbetsdagar för att betala för verkstadsbytet av glödlampan. Man behöver alltså löneslava i nästan 6.5 timmar för att betala glödlampebytet.

Även med lägre lön, säg 21000:-, och endast kommunalskatt på ca 30%, så behövs det en bruttolön på 685:- SEK. Det innebär 685*21/21000=0.685 arbetsdagar, eller knappt 5.5 timmar för att betala glödlampebytet.

Men handlar det om verkstaden eller bilmodellen som tar 850:- SEK för bytet, så måste man alltså jobba mer än en hel arbetsdag på marginalen.

Så är man rationell så byter man sin lampa själv. Lämpligen tar man ledigt några timmar från jobbet för att göra detta. För det är inte lätt. Till det positiva är att under de timmar man ligger, kryper, hukar och krälar runt på bensinmackens parkering, täckt av vägsalt, olja och smuts, så får man många trevliga konversationer med andra som visar sympati och svär över hur svårt det skall vara att byta en lampa på en modern bil.

Från bandet på Volvo PV rapporteras det att man körde amerikansk stil på uppsägningarna. Folk blev inkallade en och en och fick reda på om de fick sparken. De som fick sparken gick hem direkt. Som alltid finns det en risk med att vara med i facket, som ju förhandlar åt medlemmarna. Bland de som facket förhandlade bort från turordningsreglerna hittade man personer som jobbat på Volvo i över 30 år. Dagen efter kom beskedet att nu blir det inget mer jobbat i år, och de som hade jobbet kvar fick gå hem till andra veckan i januari. Nåja, riktigt amerikanskt var det ju inte, då hade man inte släppt in folk på arbetsplatsen alls, utan tagit in dem en och en och sedan sparkat ut de som fick sparken. Bokstavligen. Ungefär som Sony Ericsson gjorde i USA tidigare i höst. Känslan inifrån SE är att det kommer mera.

Nåja, här är en affärsidé för de som fått sparken men jobbat med glödlampsmontering på Volvo. Lampbytesjour. Ring så byter vi! Tar verkstan 480:-, så kan ni erbjuda er att göra det för 450:-, och ni kör ut till kund och byter medan kunden jobbar.

Fast de senaste Volvobilarna skall tydligen vara lite mer modulärt uppbyggda, så ett byte skall inte längre vara lika komplicerat.

Vad är skillnaden mellan pyramidspel och marknaden?

Nordea har visat sig "investerat" ca 48 miljoner euro i ett pyramidspel, som havererade i spåren av finanskrisen. I I Dagens Industri kallar Nordea dessa ca en halv miljard SEK för "marginellt".

Må så vara. Bra att man erkänner sina marginella förluster rakt av. Eller vänta, det var visst inte Nordeas marginella förluster, utan kundernas pengar som Nordea placerat i ett pyramidspel. Onsdagsfonden har lite mer att säga om detta.

Frågan är bara hur det havererade pyramidspelet skiljde sig mot marknaden i stort. Börsuppgångarna och den ekonomiska uppgången har varit ett enda stort pyramidspel som byggt på ständigt ökad utlåning och kreditgivning. Snacka om pyramidspel. Som jag skrivit förut så kunde ekonomin fortsätta expandera när det inte gick att öka oljeproduktionen nämnvärt längre pga peak oil. I en ändlig värld kan man inte ha evig ekonomisk tillväxt, eftersom ekonomin kräver konsumtionen av ändliga eller begränsade resurser, inte bara olja.

Och även om man ignorerar peak oil, så trodde tydligen marknadens alla aktörer att det skulle gå att fortsätta kreditexpansionen för evigt med evigt större vinster att se fram emot? Speciellt i finansbranschen, där man helt glömde bort att ta betalt för risk utan tog hela det tillfälliga räntegapet i olika papperskonstruktioner som en direkt vinst, utan avsättningar för framtida kredit- eller motpartsförluster.

Så hur skiljer sig marknaden mot ett pyramidspel egentligen? Alla vet att det alltid kommer en lågkonjunktur eller recession, fast det är klart, denna gång så trodde man väl att det var en ny ekonomi, där inte de gamla reglerna gällde längre?

Svenska staten gör iaf sitt bästa för att hålla pyramidspelet bostadsmarknaden under armarna med sänkta räntor, ROT-avdrag och nu även tydligen statliga garantier om man inte kan betala sina allt för stora lån.

Aktiemarknaden är ett nollsummespel, undantaget för bolagens utdelningar. Summan av alla vinster på börsen är alla utdelningar minus alla nyemissioner. Resten handlar bara om att min vinst skall bytas mot att Svarte Petter (t ex pensionsspararna eller fondspararna) får en förlust framöver. Så aktiemarknaden är inte riktigt ett pyramidspel, bara nästan.

Råvaran som inte fallit pga finanskrisen

När finanskrisen drog igång på allvar i oktober så rasade de flesta råvaror brutalt. Detta dels beroende på massiv hävstångsminskning när investerare avvecklade belånade positioner, och dels av förväntningar på lägre efterfrågan när konjunkturen havererar.

Kopparpriset låg runt 320 USD innan krisen, och oljan (WTI) runt 105 USD. Kopparn ser vi nu på 146 USD och oljan nere på 47 USD. Nivåer vi inte sett sedan slutet 2004 vare sig för koppar eller olja.

Men det finns en rejält omsatt råvara som inte har drabbats av finanskrisen, och det oräknat guldet, som ju stärkts i svenska kronor mätt. Guld är ju dock lite speciellt, det är inte en råvara som nämnvärt konsumeras, utan dess funktion är som värdebevarare.

Den nordamerikanska fossilgasen däremot, den omsätts. Nästan 20% av all el som genereras i USA kommer från fossilgas. Lite mer än från kärnkraften.

Fossilgas (tidigare känt som naturgas och ännu tidigare petroleumgas) är en regional marknad, då kapaciteten att transportera fossilgas via fartyg i nedkyld flytande form, LNG, är högst begränsad. Istället måste man hålla till godo med den inhemska fossilgasen eller import från Kanada eller Mexico.

För elproduktion så är fossilgas, bortsett från dess ändlighet, mycket lämplig, då man snabbt kan ändra produktionsnivåerna och alltså balansera mot annan elproduktion, t ex vindkraft. Detta är för övrigt något som Tyskland har upptäckt när de massivt byggt ut vindkraften - de har behövt bygga fler fossilgas- och kolkraftverk för att ha något att snabbt balansera med om det slutar blåsa.

Med nästan 20% av elproduktionen i USA, så handlar inte fossilgas om elproduktion på marginalen, utan står tillsammans med kolets andel om nästan 50% för 70% av elproduktionen. Lägger man till kärnkraft så hamnar man på nästan 90%. Det går att säga att kol + fossilgas + kärnkraft fyller ungefär samma funktion i USA som kärnkraft + vattenkraft gör i Sverige.

Fossilgas används också för direkt uppvärmning och även kylning över stora delar av USA. Efterfrågan toppar därför både på vintern och på sommaren.

USA är allt mindre ett land med tillverkningsindustri, och rådande recession bör inte påverka konsumtionen av fossilgas speciellt mycket. Fossilgas har inte heller haft några större prisuppgångar, annat än säsongsmässigt. Kraftiga prisexplosioner har vi sett t ex under 2003, 2005 och 2008. Allt säsongsbaserat, även om orkanerna Rita och Katrina spelade in 2005. Därefter har fossilgasen åter gått ner till en normal nivå som ligger mellan 5 och 9 USD.

Vad som är viktigt är att fossilgaspriset rasade från sommarens säsongsmässiga toppnotering innan finanskrisen tog fart i spåren av Fannie och Freddie följt av Lehman Brothers. Jämför man t ex med oljan eller kopparn, så började dessa falla först någon månad senare än fossilgasen. Gasen etablerade sig sedan i sitt normala intervall, där den brukar ligga större delen av året.

Går man till t ex Futuresource och tittar på jämförande grafer mellan ovan nämnda koppar eller olja och fossilgas, så ser man att fossilgasen föll innan de andra råvarorna och innan finanskrisen började. Nivån på priset på fossilgasen är också helt normal, och ligger på pris vi såg under 2007, inte som för kopparn och oljan 2004. De säsongsmässiga spikarna i gaspriset syns också tydligt.


Nu är fossilgassituationen ohållbar i Nordamerika, produktionen kommer förr eller senare att falla på allvar, och oförmågan att snabbt kunna ersätta stora delar av el-, värme- och köldproduktion kommer sända upp priset i säsongsmässiga spikar som får tidigare spikar att knappt märkas. Under tiden kan man ligga investerad i t ex högutdelande kanadensiska fossilgastruster och få betalt för att vänta, i form av utdelningar på nästan 20% efter kursslakten, antagligen som ett resultat av investerarnas hävstångsminskning.

Fossilgasproducenternas lönsamhet bör inte påverkats speciellt av finanskrisen, priserna är fortfarande normala och man säljer stora delar av sin produktion på termin och har alltså säkrade priser. Samtidigt har många producenter fått se sina kurser slaktade, i lite mer spektakulära fall som i största producenten Chesapeake tvingades VD:n sälja hela sitt innehav i bolaget då han låg belånad. Börsslakten kan innebära en långsiktigt bra möjlighet att gå in i den nordamerikanska fossilgasen.

Fossilgasproducenterna har alltså drabbats kursmässigt, men deras intjäning bör inte ha påverkats, vilket man kanske inte kan säga om oljebolagen. Och blir vintern kall riskerar vi att få en ny spik i priset på fossilgas.