Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2008-12-26 22:20

Konsumtionen av olja i USA hösten 2007 mot 2008

På förfrågan av signatur Profithunger så är det förstås helt relevant att jämföra oljekonsumtionens utveckling i USA hösten 2007 mot hösten 2008. Se nedanstående graf, datum för 2008, men matchande veckor i övrigt. Gissar att den lilla toppen i november beror på den stora helgen Thanksgiving, och den trafik den medför.

Som man ser så finns det en stigande trend mot slutet av året i bägge fallen. Ökningen för 2007 var dock större om man jämför från starten på perioden, men ökningen för 2008 var större om man jämför från lågpunkten. En lågpunkt som antagligen berodde på finanskrisen, och faktiskt visar att det fanns en anledning för oljepriset att falla.

Rimligtvis har det låga oljepriset alltså gjort att konsumtionen återhämtat sig, men inte helt. Vi får väl se hur det ser ut när vi har data för julhelgen för bägge åren också. För 2007 föll konsumtionen något sista veckan på året, även om det inte är med i grafen. Samtidigt är ju inte veckomatchningen perfekt, och oavsett så påverkar det om julhelgen inträffar på en vardag eller ej, och alltså har konsumtion som tar ut jobbpendling, istället för att läggas ovanpå den ordinarie konsumtionen.

Ekonomin var i svajning i USA redan 2007, rådande finanskris började trots allt våren (februari?) 2007, även om den först blev riktigt akut i september 2008. Kanske vore läge att återkomma med en graf där 2005 och 2006 också är med?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar