Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2008-12-26 15:14

Har verkligen efterfrågan på olja fallit under finanskrisen?

Det verkar vara någon form av etablerad sanning att efterfrågan på olja skulle fallit pga finanskris och recession.

En katastrofalt felaktig felöversättning av Dagens Industri fick mig att ta fram följande graf, som omfattar den akuta finanskrisens start i september och fram till den 19:e december.


Konsumtionen av olja har stigit sedan en botten i början av oktober. Den ligger nu rent av högre än innan den akuta finanskrisen drog igång med Fannie & Freddie följt av Lehman Brothers och AiG. Kanske inte så konstigt, med tanke på oljeprisets utveckling? Enligt CNBC så föll julhandeln i USA med 5 - 8%, exkluderat bensin och bilförsäljning. Men räknade man in just bensin och bilförsäljning så föll julhandeln bara med 2 - 4%. Det ser alltså ut som att försäljningen av bensin och bilar ökade mot föregående år, eftersom siffrorna för julhandeln förbättrades om man tog hänsyn till detta.

Att bilförsäljningen bidrog till att dämpa raset i julhandeln gör ju att man också kan fråga sig om fordonskrisen för den amerikanska bilindustrin bara är fabricerad och ett spel för kulisserna? När staten öppnat plånboken vill kanske alla rulla över på rygg och hoppas att någon kliar dem på magen? Och husse öppnade också plånboken till slut, och industrin fick lån utan ränta... Men att döma på julhandeln så är det alltså inte bilförsäljningen som faller.

USA har ju varit i recession under några år, fast inte officiellt, så frågan är nu om inte vändningen i oljekonsumtionen kanske kan ses som en signal på en uppgång i konjunkturen framöver? Dock kommer förstås peak oil brutalt krossa alla allvarliga försök till ekonomisk återhämtning.

Men det kommer väl flosklas vidare med att efterfrågan på olja faller. Enda resultatet det kraschade oljepriset får är att alternativ energi blir olönsam och omställningen till förnyelsebara energikällor stoppar. Guldet är förresten rysligt nära ATH i SEK igen, 219:24 SEK per gram i skrivande stund.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Cornucopia,

  Det vore intressant att se motsvarande graf åtminstone för 2007 också. Det är först då jag eventuellt skulle våga mig på att dra några slutsatser om förbrukningen minskat eller inte.

  Det skulle ju kunna vara så att åtgången av oljeprodukter brukar gå upp något så här års men att den ändå ligger lägre nu än vad den "borde" så att säga.

  Att en viss del av oljekonsumtionen, den tillverkningsrelaterade, faller under en lågkonjunktur verkar väl ändå rimligt?

  Att det åtgår en hel del olja för att tillverka allt överflöd vi ser omkring oss är väl alla överens om. Om vi minskar vår konsumtion under en lågkonjunktur så borde rimligtvis oljeförbrukningen gå ner något.

  Hur stor denna tillverkningsdel är är jag tyvärr okunning om och hur mycket den historiskt fallit under tidigare lågkonjunkturer också men det vore intressant att få ta del av sådan statistik.

  Även om den är mycket liten antar jag att en minskning av den kan ha en dramtisk effekt på oljepriset.

  Tack för ordet.

  M.v.h.

  Profithunger

  SvaraRadera
 2. Profithunger, förra året var förstås konsumtionen något högre under speciellt september och oktober. Men konsumtionen har defintivit återhämtat sig

  Lägger upp ett nytt inlägg och ny graf strax.

  SvaraRadera
 3. Du har missuppfattat statistiken om detaljhandelssförsäljningen och att den var bättre om man räknade med bil/bensin, se nedan tex ett saxat citat från Yahoo Finance:

  "Retail sales dropped between 5.5 percent and 8 percent compared with last year, the data showed, or between 2 percent and 4 percent after stripping out auto and gas sales."

  Så bilar och bensin drog ned detaljhandeln och inte som du skrev att den drog upp den - så allt var som förväntat, dvs att bilförsäljningen rasat kraftigt och bensinpriset gått ned och då drar dessa saker ned helheten på detaljhandelsförsäljningen. Har även sett detta på andra ställen men möjligen att CNBC tolkade siffrorna fel?

  Själv är jag förvånad att de trots allt shoppar så bra i USA - Siffrorna kunde varit mycket sämre men det kommer väl snart då trögrörligheten är stor och vissa inte ännu fattat att de har det sämre och borde dra ned och hålla igen!?

  SvaraRadera