Cornucopia?

2008-12-16 21:42

Bernanke sänker räntan - guldet på nytt ATH

USA:s centralbank Federal Reserves chef Ben Bernanke sänkte idag diskonto i USA med 0.75 procentenheter, till 0.5%, och annonserade samtidigt att man sänker styrräntan från 1% till 0 - 0.25%.

Den amerikanska styrräntan är en målränta, som sedan uppnås genom att man agerar på den öppna marknnden. Eller manipulerar den, om man så vill. Därav namnet FOMC, Federal Open Market Committee, för mötena som fastställer styrräntan.

Amerikanska dollarn har försvagats sedan beskedet, och guldet har stigit. Strax innan beskedet från den samstämmiga FOMC om räntesänkningen noterades guldet i all time high mätt i SEK. Nytt ATH är 220:14 SEK per gram guld. I skrivande stund har guldet fallit tillbaka i SEK tillsammans med dollarn till 217:75 SEK per gram.

Vad som nu kommer ta vid är sk quantitative easing, eftersom räntevapnet nu är helt förbrukat. När man inte kan stimulera ekonomin kvalitativt genom sänkta räntor, så kommer man stimulera den kvantitativt genom sedelpressarna. Man kommer ägna sig åt monetization of debt, Federal Reserve kommer trycka upp nya (digitala) pengar som man kommer köpa amerikanska statsskulder eller t ex bostadslån med för att ösa ut pengar över marknaden och ekonomin. Detta kommer leda till inflation och på sikt hyperinflation.

På svenska kallas väl detta för kvantitativ penningpolitisk lättnad respektive likviditetsförsörjning. Eller finare ord för att köra sedelpressarna på högvarv.

Kanske dags att återigen påminna om ett tal Ben Bernanke höll 2002:

But the U.S. government has a technology, called a printing press (or, today, its electronic equivalent), that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at essentially no cost. By increasing the number of U.S. dollars in circulation, or even by credibly threatening to do so, the U.S. government can also reduce the value of a dollar in terms of goods and services, which is equivalent to raising the prices in dollars of those goods and services. We conclude that, under a paper-money system, a determined government can always generate higher spending and hence positive inflation.

Det verkar finnas en viss förvirring kring diskontoräntan på 0.5% och räntemålet på 0 - 0.25% om man läser i media.

Samtidigt förväntar sig nu Anders Borg att den svenska räntan sänks till 1% under 2009.

Här skall byggas bubblor och tillgångsinflation. Problem som orsakats av för låg ränta och slapphänt kreditgivning skall botas med ännu lägre räntor och helt riskfri och statsgaranterad kreditgivning från bankernas sida.

Det här väcker också frågan om hur man skall värdera börsbolag nu. Om den riskfria räntan är 0%, skall man då vänta sig dubbla den riskfria räntan i avkastning för börsbolag också? Alltså noll procent? I så fall kan ett bolag lika gärna värderas till 100 miljoner USD, som 100 miljarder USD. 0% i avkastning är ändå 0% i avkastning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Haha, ja det föga förvånande att räntevapnet mer eller mindre därmed är förbrukat.

  Då återstår att se om man lyckas pumpa tillräckligt mycket luft för att få folk att låna sig upp över öronen ännu mer. Jag tvivlar.. Försöka få liv i eller hålla heliumballongen i luften åtminstone? Nej, jag tror inte det går längre.
  Man måste juh ändå inse att det här inte håller i längden (att man inte kommer undan sitt agerande (kreditexpansion i absurdum)), ändå väljer man detta för att försöka vinna populism istället för långvarig stabilitet. För mig är det helt ofattbart att man kan få agera som man gör (att mainstream inte inser). Det måste ändå finnas en tanke bakom agerandet, eller? Jag har svårt att förstå det på något annat sätt. De styrande måste väl ändå ha lite insikt vad som gjort att problemen uppstått?
  Vill man försöka radera ut de rikas tillgångar (papperspengar) genom att hyperinflatera ekonomin i ett längre perspektiv, är det det som är syftet?? Om det är syftet kan jag förstå dagens agerande. Men gör man det inte till ett väldigt högt pris och i mina ögon ett enormt chanstagande. Det kan juh bli enorma problem istället, f-n vet vad det för med sig när papperspengar kraschar en dag. Iof kommer de bli en enorm omfördelning av tillgångar, men till vilket pris i lidande och annat?

  Nog måste man väl ändå inse vad ens agerande leder fram till, inser man inte vad som håller på och hända eller?

  Är människan inte smartare än så här? Jo, det måste den väl ändå vara eller?

  \PD

  SvaraRadera
 2. Helikoptern har tankat och är redo att lyfta. Om det blir en mjuk landning efter detta eller en krash i obebyggd mark eller mitt i Wall street återstår att se.

  Intressant att följa hur ett så stort och inflytelserikt land som USA klarar att hantera tryckpressarna. Kommer övriga världen och särskilt marknaden att köpa detta? Eller slaktar man Dollarn som man tidigare gjort med valutor som hängett sig åt tryckpressarna?

  Spännande...

  SvaraRadera
 3. Jag tror mer att världens regeringar och centralbanker girigt bevakar utvecklingen, med hopp om att kunna ta efter om USA verkar komma undan med "quantitative easing".

  SvaraRadera
 4. Det är väl egentligen så de flesta riks- centralbanker agerat under hela krisen. Underlättat krediter och ökat penningmängden. Eller ska vi kanske säga att så har vi gjort långt innan krisen.
  Man ska helt enkelt släcka elden med att kasta mer bensin uppå den.

  Jag antar att du får rätt och övriga länders centralbanker och regeringar inte blir sena att följa efter. Räntevapnet har bleknat och många länder är nära noll ränta. Då återstår som sagt inte mycket annat.

  Ser du en Stagflation i antågande i din kristallkula eller hur lyder ditt huvudscenario?

  SvaraRadera