Cornucopia?

2008-11-09 09:23

Inte bara pappa, utan daytrader också

Idag är det tydligen fars dag. Detta firas i Dagens Nyheter med artiklar om pappor. Inte någon artikel om en tämligen normal pappa i ett monogamt förhållande där den biologiska mamman lever tillsammans med den biologiska pappan. Istället bjuds vi på regnbågspappor, adoptivpappor, storfamiljspappor, unga pappor eller bonuspappor. Så väldigt politiskt korrekt.

Svenska Dagbladet toppar dock med en lite notis om att den normale pappan är 54 år gammal, heter Lars och har två barn. Så mycket uppmärksamhet fick pappan.

Annars är förstås fars dag bara ett påhitt av handeln, med avsikt att man skall köpa lite extra prylar till mannen i huset.

Nåja, denna blog skall mest handla om finans och ekonomi, så någon infallsvinkel på fars dag och detta får man väl ha. Låt oss ta en snabb titt på problem som en annan ovanlig pappa kan ha, daytraderpappan.

En gång fick jag frågan från en daytrader hur man skall hantera det här med dagis. Heltidstradern måste ju ha 100% fokus på skärmen, närmast i jämförelse med någon som jobbar med driftövervakning av kärnkraftverk eller på ett sågverk etc. Några distraktioner i form av barn fungerar inte. Många heltidstraders hyr dessutom en tradingstation och en stol på någon tradingdesk eller tillsammans med andra stekare, och arbetar alltså inte hemifrån. Man kan dock tycka att med dagens informationsteknologi borde det vara möjligt att inreda en desk i hemmet, om utrymme finns för tillräckligt många skärmar.

Samtidigt så har ju rent formellt den som tradar privat inte någon anställning eller något jobb, utan lever på kapital. Är man då berättigad till dagisplats?

Utan att svara på om man är berättigad så finns det några sätt att få dagisplats ändå.

Den första är förstås det moraliskt förkastliga att ljuga.

Men formellt korrekt är antagligen att bli egen företagare. Flytta över 100 000 (eller mer) av tradingkassan till ett aktiebolag, och vips har du blivit företagare. Nackdelen är förstås beskattningen som ett AB blir utsatt för, men det kan också finnas fördelar, som möjligheten att helt dra av kostnader för datorutrustning etc. Dessutom kan fortfarande en stor del av tradingen ske privat. Fast då förstås inte på företagets utrustning.

Äger pappa-tradern någon kommersiell fastighet - hyreshus eller kanske skog, så är han ju redan egen företagare, och kan ange detta vid ansökan om dagisplats. Han kanske tillämpat mina principer om att ta bort vinst från marknaden och köpa reala tillgångar som hyreshus eller skog?

Nästa problem är vad man anger för inkomst. Den kan trots allt variera över tiden. Enklast är nog att bara strunta i att ange inkomst och bli utsatt för maxtaxa, den är trots allt inte speciellt hög.

Sedan är kanske trading en karriär som ger möjlighet till deltid, kanske någon heldag i veckan, då man kan få ägna sig mer åt barnen än den normale förvärvsarbetaren. Allt är kanske inte maximerad profit?

Alla föräldrar bestämmer i slutändan själva över hur mycket tid de vill spendera med sina barn. I andra ändan sitter bara samhällets krav och pengar.

Annars är förväntningarna rekordstora på TV4:s kommande dokusåpa, Stekare söker lyxhustru, som drar igång till våren. Utspelar sig i autentiska Stureplansmiljöer, och efter börskraschen göre sig endast kvinnor med ett rejält arv på banken besvär att söka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar