Cornucopia?

2008-09-16 07:06

Börskrasch på gång?

Börskrasch låter väldigt dramatiskt, och det är det också förstås. Samtidigt är det de långa utdragna nedgångarna som raderar mest kapital.

Det amerikanska indexen S&P 500 föll 4.7% igår. Hårdast drabbad var förstås finanssektorn, och underligt nog energi. Dow Jones-index gick ner 4.4%. Måndagen den 15:e september var alltså den värsta dagen sedan den 11:e september 2001.

Nu kanske marknaden lugnar ner sig idag, men accelererar utvecklingen och vi under tisdagen får en större nedgång än igår så finns det mkt stor risk för ordentlig krasch på onsdag. Nu behöver det inte bli så, långt ifrån.

Det räcker ju att börsen år ner 1% i veckan så har index halverats på ett år, lika illa det, rent av värre då hoppet hålls vid liv och folk går in för tidigt.

Det är väldigt lätt att ryckas med i sådant här. Själv ser jag tecken på att oljan börjar bottna och även en del indikatorer kring PA Resources som fick mig att tömma kofferten på de sista slantarna och öka i aktien igår. Antagligen var det en dum idé, men knappast på lång sikt.

Finansjournalisterna har bråda dagar. Vill man bli road av något mitt uppe i tragiken så hade Lehman Brothers VD tagit ut det mesta av sin lön i form av aktier i bolaget. Enligt Dagens Industri har han fått se en förmögenhet på 700 miljoner dollar utraderas och bli till noll. Tydligen har man varit så blinda på Lehman Brothers att VD verkligen inte såg några problem alls. Allt som behövdes var att läsa balansräkningen. De anställda hade aktier i bolaget värderade till 75 miljarder kronor vid årsskiftet, pengar som nu är borta.

Detta går att jämföra med IT-kraschen, men finanskraschen är mycket allvarligare. IT-bolagen under dotcom-hysterin tillförde oftast inte samhället något viktigt, och det var därmed inte speciellt svårt att förutse den kraschen heller. Men bank- och finanssektorn är kugghjul i det moderna samhället. Så detta är mycket, mycket värre. Och det är långt ifrån över.

E-bay översvämmas av Lehman Brothers-memorabilia, de anställda försöker sälja både pennor, kepsar och muggar. Bland det lustigare finns en autentisk kub med diverse corporate bullshit som Lehman delade ut till alla sina anställda 2007. På den står t ex "Demonstrating smart risk management" .

Alltid finns det någon som har en idé att tjäna pengar. På E-bay finns nu nytryckta T-shirtar att köpa som det står "I invested my life savings in Lehman Brothers and all I got was this lousy T-shirt".

Återstår att se om länkarna till E-bay fungerar.

Kom ihåg de fem faserna för att hantera något hemskt: Förträngning, ilska, förhandling, depression och acceptans. Just nu är väl de flesta någon av de tre första faserna. En som uttrycker ilska är Investors chef i New York, som enligt Svenska Dagbladet försökerskylla på USA:s regering. Att peka finger och leta syndabockar är inte direkt konstruktivt och löser inga problem, utan visar snarare på en stressreaktion. Ilska eller förhandling, men definitivt inte acceptans.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

 1. Bra kommentar.

  SvaraRadera
 2. Denna kollaps, som förmodligen bara börjat och kommer bli lik 30-talets depression, kan mycket väl skjuta Peak Oil-effekterna långt fram. Jag har en misstanke om att detta kan ha varit planen då man bestämde agendan för den frikostiga utlåning som skett.

  Att t.ex. låna ut $1.000.000 på ett bräde till en arbetslös äldre kvinna i ett ghettoområde, som jag läste någonstans, får iaf mig att undra. Att dessa låneförsäljare sedan var medvetna om konsekvenserna tror jag absolut inte, de ville bara åt provisionen. Men bollen var satt i rullning. Läs detta: http://www.expressen.se/ekonomi/1.1089366/har-ar-kvinnan-bakom-krisen
  Vad tror du Cornu? Men du är ju inte mycket för konspirationer?

  SvaraRadera
 3. Nja.

  Knappast någon konspiration, bara fartblindhet och girighet, som alltid vid bubblor.

  Vad gäller peak oil, så minskar inte oljekonsumtionen vid lågkonjunktur eller recession, den planar bara ut. Priset kan däremot gå ner, men det vidmakthåller bara gamla konsumtionsmönster.

  Sedan 1980 har inte konsumtionen av olja minskat ett enda år globalt. Sker det nu, så beror det på minskad produktion pga peak oil, men man kan förstås maskera det och skylla på finanskrisen och ekonomin istället.

  Regionalt och nationellt kan konsumtionen minska, men knappast globalt.

  SvaraRadera