Cornucopia?

2017-11-18 17:18

Moln på himlen för svenska "IT-undret"

Så här lagom till konjunkturtoppen hopar sig nu molnen kring en av de större motorerna i den svenska ekonomin - det svenska "IT-undret". Att jobba inom IT är det nya "jobba på bandet" och en mycket stor andel av bostadsbubblans köpstarka hittas just inom IT. Frågan är hur det blir med den saken framöver, baserat på två olika artiklar.
Molnen drar ihop sig.

Boråsområdet: 194 000 invånare, sex kommuner, tre polisbilar

En artikel i lokalpressen Markbladet handlar om statsminister Stefan Löfvens besök till polisstationen i Marks kommuns centralort Kinna mellan Borås och Varberg. Statsministern försöker intyga hur mycket man satsar på polisen, men antalet poliser i Kinna har halverats samtidigt som befolkningen ökat. Hela Borås lokalpolisområde med 194 000 invånare har endast tre polisbilar i yttre tjänst vid ett givet tillfälle.
Det får gå fort när man ska täcka in sex kommuner och 194 000 invånare med tre polisbilar i yttre tjänst.

Över 250 våldtäkter och övergrepp hos riksdagspartierna

1 300 kvinnor inom politiken har skrivit på ett upprop mot trakasserier, övergrepp och våldtäkter inom riksdagspartierna. Det inkluderar våldtäkter inom t ex sosseriet och Centerpartiet, där riksdagsledamöter och ministrar ligger bakom. SvD verkar göra sitt bästa för att dölja artikeln, trots att den är tidningens mest delade sedan publiceringen igår kväll. Tillägg: SvD har nu pushat upp artikeln igen på sin förstasida.
Manliga politiker inom riksdagspartierna är lika mycket rövhattar som inom media, juridik eller skådespeleri.

Husmasken: Kraftiga fall för bostadspriser i Norrland - Umeå -30%

Dags för en liten titt på bostadspriserna för lägenheter och villor i Norrlandslänens större orter. Och det ser inte muntert ut. Utifrån Husmaskens månadsstatstik har t ex villor fallet 36% i Umeå på 12 månader och 30% sedan halvårstoppen. Och det finns större Norrlandsstäder med ännu värre utveckling.
På väg från Ljusdal mot Hudiksvall.

2017-11-17 15:56

Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?

Dags för lite fredagsmys igen. Och då passar det med en reflektion kring hur fiktiv science fiction verkar hindra mänsklig utveckling. Denn filmserie som började med James Camerons Terminator från 1984, eller syskonen Wachowskis The Matrix från 1999 är så väletablerade i det popkulturella medvetandet att mänskligheten kanske hindras från den positiva utveckling som fortsatt automatisering innebär.
iRobot Roomba 880 för två år sedan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...