2016-12-13 10:00

Medtechbolag med goda möjligheter för lyckade kliniska studier

Detta inlägg är redaktionell reklam.
SpectraCure är ett Lundabaserat hälsovårdsbolag med fokus på cancerbehandling. Deras teknologi kan appliceras på olika cancerformer och bolaget har valt behandling av återfall (remission) av prostatacancer som första medicinska indikation. SpectraCure har nyligen påbörjat en Fas 1-studie vid Princess Margaret Hospital i Toronto, Kanada, och genomför mellan 2 och 16 december en företrädesemission om 24 MSEK för att finansiera denna och även efterföljande Fas 2-studie.

SpectraCures teknik bygger på 25 års vetenskaplig forskning och fler än 3 000 behandlingar vid Lunds universitetssjukhus. Bolaget har en stark patentportfölj med 12 godkända patent, och menar själva att deras system ger klara kliniska fördelar, till exempel i form av smidiga och effektiva ingrepp med minimala biverkningar. Dessutom är det möjligt att upprepa behandlingen vid behov, något som andra behandlingsmetoder inte tillåter i samma utsträckning. Prekliniska studier har genomförts med mycket goda resultat – inga större biverkningar har påvisats, vilket bådar gott inför kommande studier.

Det finns goda möjligheter för SpectraCure att, i linje med bolagets målsättning, erhålla särläkemedelsklassning, eller Orphan Drug Status, från amerikanska Food and Drug Administration, FDA. Detta skulle leda till en begränsad omfattning av de kliniska testerna och således påskynda och kostnadseffektivisera vägen till marknaden.

Bolaget har som mål att knyta avtal med större aktör som kan finansiera Fas 3 och hjälpa SpectraCure nå marknaden 2020/2021. Världsmarknaden för behandling av prostatacancer är stor och BCC Research Market Forecasting estimerar CAGR om knappt 12 % fram till 2017 då den beräknas vara värd 50 miljarder dollar. SpectraCure är i dagsläget unika med sin nisch för behandling av återfall av prostatacancer och enligt Analyst Groups estimat uppgår denna till 1.5–2.3 miljarder dollar årligen. Därutöver kan bolagets teknik även användas vid behandling av tumörer i till exempel lever, bukspottkörtel, huvud och hals vilket talar för att den potentiella marknaden är bra mycket större än vad som framgår ovan.

Samtliga i bolagets ledning och styrelse har innehaft doktorandtjänst eller professortjänst vid ansedda universitet – spetskompetensen är tydlig och VD Masoud Khayyami äger drygt 37 % av aktierna inför rådande emission. Vidare är bolagets advisory board, bestående av välrenommerade läkare och forskare, djupt involverade i bolagets verksamhet och en av medlemmarna är ansvarig för kommande kliniska studier i Nordamerika.

John Kleven Falck, analytiker på Analyst Group, säger:
”En investering i medtechbolag av denna karaktär är givetvis förenat med hög risk och det går inte att helt utesluta att bolaget behöver ta in ytterligare kapital framöver. Däremot har SpectraCures prekliniska tester visat lovande resultat och utifrån tillgänglig data att döma är det sannolikt att de kliniska studierna lyckas. Detta tillsammans med förtroendeingivande nyckelpersoner motiverar att SpectraCure inte borde tillskrivas den höga riskpremien som investerare tycks associera bolaget med. Vid en jämförelse med liknande noterade bolag framstår SpectraCures aktuella värdering som attraktiv, i synnerhet med den underliggande potentialen i åtanke, och sammantaget bedöms risk/reward för en långsiktig investering fördelaktigt.”
Detta inlägg publiceras i samarbete med Analyst Group. Mer information om emissionen hittar ni här. Sista dag att teckna är fredag 16 december.

20 kommentarer:

 1. Aktie är ner 50% sedan notering sommaren 2015.
  Kan ju vara värt att känna till för de som känner sig kallade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns verkligen som något som borde ha nämnts.

   Radera
 2. Jag hade förväntat mig lite mer om exakt hur metoden för cancerbehandling ser ut. Hur skiljer sig denna med avseende på nuvarande behandling, kan överlevnadsfördelar förväntas etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en maskin som låter "ping". Den kommer säkert bli en favorit hos sjukhusledningar.

   Radera
 3. Nu minns jag inte exakta siffror. Men det är väll runt 70% av alla medicinska studier som läggs ner i fas 1. Verkligheten skiljet sog extremt från laboratoriets kliniska och kontrollerade miljöer.

  SvaraRadera
 4. 2 rätt av 6 möjliga imponerar inte:

  http://analystgroup.se/bulls-and-bears/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med 2 av 6?

   Radera
  2. 2 av 5 Bull picks har gått upp.
   1 av 1 Bear picks har gått upp.
   2 av 6 rätt.

   Radera
  3. Hittar inte.
   Kan du länka direkt till rätt.
   Hittar ingen Bull/Bear för spectracure

   Radera
  4. Det jag länkar till är analystgroups track record, inget annat.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Okej, uppfattade det som om det gällde bolaget specifikt.

   Radera
  7. Nej, det jag har att tillägga där är att aktien är ner 4% idag och 47% sedan årsskiftet.

   Radera
 5. http://www.aktiespararna.se/pagedir/1098336/SpectraCure%202016-12-12.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en trovärdig analys.
   Alldeles för hög uppskattning av sannolikheten för Fas-3 med fördelaktiga resultat år 2019 (85%).

   Radera
  2. Prognoser är väl skattningar.
   Men det kan väl inte vara 16 sidor smörja, eller..?
   Risker med investeringen tas även upp.

   Nu har jag ett par aktier och är positiv till bolaget och dess
   behandlingsmetod så man är på det viset partisk.

   Jag tycker att den beskriver bolaget på ett bra sätt.
   Finns ju mer att läsa på företagets hemsida www.spectracure.se under avsnittet investerare.

   Radera
 6. Såg just en annons från Fenix Begravningsbyrå högst upp på bloggen.... Hänger det här ihop på något mystiskt sätt ?? --- "Nytänkande i Livets slutskede --- "

  SvaraRadera
 7. Ett (mer) intressant alternativ gällande behandling av prostatacancer är Micropos Medical tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Inom cancer skulle jag sätta pengarna på Immunicum.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...