Med börsnedgångarna sedan i julas faller de långa svenska marknadsräntorna hårt.
Svenska långa marknadsräntor den senaste månaden
I sig är det inget konstigt att räntorna faller när aktörer går ur börsen och köper obligationer istället.

Däremot får man därmed facit på hönan eller ägget - faller börsen för att räntorna stiger och man vill ha högre avkastning på sina aktier? Svaret på det är uppenbarligen nej, börsen faller av andra orsaker, eftersom räntorna sjunker.

För er som inte hänger med, så faller räntan på en obligation om den handlas upp i värde på marknaden. Ju fler som vill köpa en viss obligation, desto högre avslut blir det förstås i det auktionsförfarande som en handelsplats i praktiken är. 

Skicka en kommentar Blogger

 1. Jag har kommenterat det förut, jag gör det igen: Räntorna kommer att förutsätta att sjunka så länge pyramidspelet med ouppbackade pappers/digitala-pengar hålls vid liv.
  Likna det med ett svart hål i rymden. När händelsehorisonten är passerad finns det ingen återvändo. Stater, företag och privatpersoner klarar inte av högre räntor, mer pengar kommer att skapas som trycker ner räntorna ytterligare.
  Sparare straffas, låntagare belönas, det perfekta receptet för en ekonomisk katastrof.
  Räntorna har sjunkit ända sedan 70-talet när guldfönstret stängdes, och de kommer fortsätta sjunka tills det svarta hålet slutligen exploderar i en supernova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Realräntorna på 70-talet var negativa under nästan hela årtiondet. Se diagram 5 sid 6

   http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Ekonomiska%20kommentarer/2008/EK-Kom-Nr_5-SV.pdf

   Radera
 2. Nu överdriver du lite. Sedan maj 2015 har räntan på en Stobl 10 år stigit med 291% till 1,33%. Sedan några veckor har räntan fallit tillbaka med 16%, från 1,33 till 1,11%
  .

  SvaraRadera
 3. Byt färger i grafen!

  SvaraRadera

 
Top