2013-02-07

Villapriser 24 månader enligt lagfarter/SCB

Inspirerat av förra inlägget följer nu en titt på villaprisutvecklingen de senaste 24 månaderna. Att priserna faller i sydöstra Sverige blir då ännu tydligare, med ännu större nedgångar och även negativa siffror i Kronobergs- och Jönköpings län.

Prisutvecklingen för villor
de senaste 24 månaderna.
Ursprunglig bild från Wikimedia Commons
Creative Commons Attribution-
Share Alike 2.5 Generic

Jag har använt en förenklad metodik här och tagit den procentuella förändringen januari 2011 - 2012 och multiplicerat med den procentuella förändringen januari 2012 - 2013.

Tre mer eller mindre tydliga områden med prisfall framträder då på kartan. Dels tidigare nämna sydöstra Sverige, dels bältet Södermanland - Västmanland - Värmland, överhoppandes Örebro län, samt mellersta Norrland med Västerbotten och Västernorrlands län.
Förändringar villapriser 24 månader
per län, storstadsregion eller hela riket

Sämst utveckling har man i Skåne län och Kalmar län med -5.95% respektive hela -7.88%. Stor-Malmö visar upp -8.92%. Blekinge är något starkare med en nedgång på endast 3.54%. Kronoberg har en marginell nedgång på 0.01% och i Jönköpings län föll villorna 0.16%.

Norrbotten ligger i den absoluta toppen med +8.12% i villapriser på två år, följt av Uppsala län med +3.88%.

Ytmässigt, men inte befolkningsmässigt, har villapriserna fallit i en stor del av landet de senaste 24 månaderna, trots att vi haft en återhämtning i konjunkturen. I de län där man ser nedgångar är nedgångarna generellt större än i de län där priserna har stigit.

Det går inte att säga att priserna stiger i hela landet och den som hävdar att bostadsbubblan inte spruckit detta tittar bara i sin lokala eller regionala navel. Fram till 2007 steg bostadspriserna entydigt i princip i hela landet.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

9 kommentarer:

 1. Antar att det är nominella siffror?

  SvaraRadera
 2. Betyder, enligt dig, en sprucken bubbla samma sak som att priserna har planat ut?

  De flesta anser nog att en bubbla har spruckit när priserna har gått ner rejält från toppen. Detta har inte hänt ännu...

  SvaraRadera
 3. Du borde byta färger i bilden. Prisnedgångar är någonting positivt och borde således färgas grönt och inte tvärtom.

  SvaraRadera
 4. Fattar inte riktigt hur du räknar?

  Jag räknade (amatörmässigt?) så här:
  Stor-Malmö som exempel:
  Medelpris senaste period (okt-dec, redovisas januari)
  2010 / 2011 / 2012
  2878 / 2730 / 2773

  Min uträkning ((2773-2878) / 2878)x100) = -3,65%

  Du listar -8,92% för Stor-Malmö....

  SvaraRadera
 5. Vid en snabb jämförelse av omsättnigen så är antalet sålda hus förra året drygt 60% av vad som såldes 2008.

  Det är ett tecken på att marknaden inte är jämvikt ännu.

  SvaraRadera
 6. Så du menar, på fullt allvar, att "Det går inte att säga att priserna stiger" om inte de senaste siffrorna är all time high...?

  Så om priserna rasar 50%, och sedan stiger i takt med inflationen så tar det 35 år innan man kan "säga att priserna stiger" (antaget 2% per år), eftersom man alltid kan jämföra med x år tidigare då priserna var högre?

  Det här inlägget har nog chans på priset i kategorin "kreativ statistiktolkning för att bevisa sin ståndpunkt".

  SvaraRadera
 7. Samtliga kranskommuner runt örebro har haft ett stadigt prisfall, dock har jag inte sett en enda villa/lgnhet i örebro stad på booli som har sänkts i pris (har kollat så gott som dagligen sen du länkade till bobubbla widgeten cornu), men alla kommuner runtomkring har 1-4-6 objekt per månad sänkts i pris.

  Så det stämmer att örebro län har gått ner en hel del, men örebro stad har inte. Ville bara påpeka det och enligt scb så har örebro stad en ganska jämn fördelning mellan gammal och ung och medelålders så jag förväntar mig inte ett så himla stort prisfall här, + att örebro växer så det knakar.

  Ska bli riktigt intressant o se hur mycket priserna faller när väl krashen kommer till örebro.. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl för att det samlas ganska mycket skattepengar i Örebro medan de tas från kranskommunerna? I dessa tvingas de istället arbeta med privat pengagenererande verksamhet vilket inte går så bra i längden när skatterna är så höga som de är.

   Radera
  2. Det intressanta är vad statistiken skulle visa om alla osålda hus skulle behöva säljas nu. Många orkar nog inte vänta hur länge som helst kanske pga jobbyte, relationskris etc. Frågan är också vilka nya regler för lån och amortering som kommer i vår.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...