2013-02-04

Skräck och avsky i Euroland

Förra veckans fysiska post innehöll en trevlig överraskning. Ett recensionsex av Bonnier/VA-journalisten Emanuel Sideas första bok, reportageboken Skräck och avsky i Euroland (Bokia 169:-Adlibris 156:-CDON 159:-, Bokus 161:-).


Boken handlar om Emanuel Sideas vilda sommarresa 2012 i eurokrisens Aten, Rom, Madrid och Lissabon, även om den inte utgör gonzo-journalistik likt Skräck och avsky i Las Vegas.

Fast ibland undrar man även om Skräck och avsky i Euroland är på riktigt. Tyvärr är den dock det och konsekvenserna av denna verklighet kommer leva med Europas folk i många år framöver.

Det är en läsvärd, om än lite tunn, skildring av krisens Euroland. Å andra sidan passar den perfekt i väskan att läsa på bussen eller tågpendeln. Speciellt om man vill skrämma livet ur medpassagerarna. Den som gillade Johan Norbergs likartade bok, kommer definitivt gilla den här, även om Sideas bok mer handlar om de vanliga människorna som lever mitt i krisen och hur de ser på det hela, samtidigt som man förstås får bakgrunden.

Tyvärr finns den inte som e-bok.

Angående morgonens inlägg om Bill Gross, så ser vi samma kreditsupernova i Europa, där den kreditbaserade tillväxten nu nått vägs ände och tillväxten upphör. Kvar finns bara skulderna. Och i Sideas bok, vanlig folk som får ta smällen.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

1 kommentarer:

  1. Apropå analyser av krisen kan jag tänka mig att bloggens läsare kan vara intresserade av copyriots bloggserie i just nu 83 delar. Hög intellektuell nivå på både inlägg och kommentarer. Speciellt följande delar tror jag många kan vara roade av att läsa:
    http://copyriot.se/2013/01/24/krisen-del-81-sosse-ignorerar-skuldberg/
    http://copyriot.se/2012/12/29/krisen-del-77-som-i-sovjet-fore-kollapsen/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...