2013-02-07

Massiva insiderförsäljningar i USA

Insiderförsäljningarna överstiger nu kraftigt insiderköpen, med en faktor 9:1, i USA (CNBC). Samtidigt ligger nu amerikanska börsindex nära toppnivåer.

Månadschart S&P-500 1991 - 2013

För varje insiderköp så sker alltså nio insiderförsäljningar i USA. Insiders plockar hem vinsterna. Sist det såg ut så här var i juni 2011, strax före julikraschen det året. En krasch som dock bara blev en liten krusning i den starka amerikanska stimulansdrivna börsuppgången.

Nu kanske någon tror att man som svensk missat den här stora återhämtningen på de amerikanska börserna. Men då missar man kanske att dollarkursen samtidigt har försvagats, då uppgången i USA främst drivs av sedelpressen och inte av den verkliga ekonomin.

Kring börsbotten stod den amerikanska dollar i ca 8:- SEK, mot 6:34 idag. Det innebär ändå att USA-börserna förstås varit lönsamma om man prickat botten. Börsen har mer än dubblats, samtidigt som valutan bara fallit ca 20%. Resultatet är en nettouppgång på säg ca 60% om man prickade botten.

Dock har bara OMXS30 stigit ca 40% sedan botten, så det var faktiskt bättre att satsa på den amerikanska börsen, trots valutaeffekten, än på Stockholmsbörsen. Slutsatsen blir att Print Baby, Print! har fungerat alldeles utmärkt än så länge. Och Wall Street har därmed blivit rikare, medan rekordmånga vanliga amerikaner nu lever på matkuponger. 

Frågan är nu dock om insiderförsäljningarna signalerar att det roliga nu är över? Och vart ska dessa vinster placeras istället?
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

10 kommentarer:

 1. Vart pengarna ska placeras? Skulle gissa på att det är dags för en guldrusch igen. För det första så var det ett tag sedan, och för det andra finns inte några andra bättre alternativ.

  SvaraRadera
 2. En klassisk W-formation i toppen brukar nästan undantagslöst ge en större nedgång. Men innan dess kan vi få en ATH.

  USA fick sin första negativa BNP förra månaden. När väl recessionen visar sig i siffrorna kommer det dröja ca ett år innan statistiken för innevarande period blir slutgiltigt klara. Vilket brukar resultera i att man redan varit i recession under mer än 6 månader. Motsvarande stora diskrepans brukar inte finnas i övrigt vilket antyder antingen att myndigheterna konspirerar eller att något märkligt systemfel eller motsvarande döljer sig bakom att "dåliga" siffror dröjer så länge!

  SvaraRadera
 3. Ni som är optimistiska. Titta på volymutvecklingen från botten 2009 till idag. Den har varit fallande under hela uppgången. Så startar aldrig en ny uppgångscykel. Slutsatsen måste vara att vi fortfarande befinner oss i en björn-cykel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dum fråga från en kommunalare; björn-cykel?

   Radera
  2. bull&bears you know

   Radera
  3. @ kommunaltjstman

   Man sätter pedaler på en björn. Sedan är det bara att trampa på.

   Radera
 4. Vilken mätperiod avser du?
  Som jag ser det har OMXSPI givit en bättre avkastning än S&P om man tar hänsyn till valutautvecklingen.

  SvaraRadera
 5. http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/07/equity-fund-flow-2/

  SvaraRadera
 6. http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/08/insider-selling-and-corporate-buying/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...