2012-12-10

Svenskarna fortfarande positiva till bomarknaden

SEB Group släppte idag sin boprisindikator, som fortfarande är positiv (pressmeddelande). Svenskarna tror alltså fortfarande på stigande bostadspriser. Dock framställs detta som ett tydligt trendbrott i media (Schibsted/SvD).

SEB Boprisindikator

Indikatorn är dock fortsatt fallande och är nu nere på ett värde på plus två. 35% av svenskarna tror på stigande bostadspriser och 33% på fallande. 

Sentimentet och riktningen är tillbaka på vad som gällde sommaren 2011, i samband med börskraschen efter nedvärderingen av USA:s kreditbetyg. Den gången fortsatte bostadspriserna nedåt till och med december samma år, även om de återhämtat sig under 2012. 

Återhämtningen har hela tiden verkat vara en klassisk tjurfälla, men det får som vanligt tiden utvisa. Trendbrottet inträffade snarare i maj 2012, när indikatorn började falla, och inte den senaste månaden. Inte osannolikt kommer indikatorn vara negativ efter årsskiftet.

En sak är dock säker. De svenska hushållens skulder har sedan sommaren 2011 ökat från 2 815 miljarder SEK (andra kvartalet 2011)  till 2 972 miljarder SEK (tredje kvartalet 2012) sedan boprisindikatorn sist såg ut så här i storlek och riktning, eller ca 5.5%. Svensk BNP har bara ökat 2.84% nominellt. Svenskarna är alltså ännu mer skuldsatta nu än sist.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

8 kommentarer:

 1. Det sista som försvinner är hoppet. Sitter man b.l.t så vill man ju tro.
  Och nu när Monti lämnar skutan i Italien och Berlusconi tar över rodret igen, blir det nog ännu tryggare ute på havet.

  SvaraRadera
 2. jesus christ!!

  inte blinkade reklam nu igen, man får ju ep-anfall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här av dig om du vill ha en offert på att köpa in din egen reklam istället.

   Radera
  2. Använder man sig av comic sans som teckensnitt borde man bestraffas...

   Radera
  3. Äh, det där är en cliché och bara gnäll. Gnället på comic sans är en Internet-meme. Motivera varför comic sans skulle vara fel, eller har du bara hört/läst det?

   Radera
  4. Visst är den en meme som finns lite här och där men för mig är det, vare sig meme eller inte, en sak som alltid kommer förknippas med att man är oseriös. Hela utformningen av teckensnittet är bara .. komisk?.

   I min värld i alla fall.

   Radera
  5. Kan bara hålla med.

   Radera
  6. Adblock plus, lägg till regel

   ^BannerCornu3.gif

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...