2012-12-04

Ny BNP-gissning från Nordea

Nordea släppte idag en ny BNP-gissning för 2012 - 2014. Gissningen är negativ för den som kramar hög ekonomisk tillväxt i en ändlig värld.
Aktuella gissningar 2012 - 2013.
Bara Nordea för 2014 i grafen.

Man halverar gissningen för 2013, från tidigare 1.6% till 0.8% i tillväxt och minskar gissningen för 2012 från 1.2% till 0.8%. Samtidigt ska arbetslösheten stiga till 8.4% år 2013, en arbetslöshet som även ska bita sig fast under 2014, trots att tillväxten ska återvända då.

Bland alla "experter" som alltså gissar helt vilt, så är Nordea nu klart negativast för 2013. Man medger därmed också att man gissat fel tidigare.

Nordeas gissning är också den senaste gissningen och bör alltså vara mer relevant än övriga "experters" gissningar, även om man ligger runt medel för 2012. Medianen för 2012 är just 0.8% och medlet 0.96%. För 2013 är medianen 1.6% och medlet 1.58%. Vad som ska hålla upp svensk BNP är hushållens vilja att skuldsätta sig och konsumera saker de inte behöver för pengar de inte har för att imponera på människor de inte bryr sig om.

Se även Nordeas pressmeddelande för lite mer resonemang. Vi får räkna med högre arbetslöshet de närmaste åren, även valåret 2014. Vilket antagligen är negativt för alliansregimen. 
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

7 kommentarer:

 1. Med tanke på kommande val så tål det att fundera hur pass mycket konstgjord andning borg kan göra på ekonomin. Det skall ju bjudas på valfläsk och problemen skall sparkas vidare till efter valet...

  SvaraRadera
 2. Lär bli ganska kraftiga räntesänkningar från Ingves som svar på det här.

  Det i kombination med allt valfläsk lär agera studsmatta för fallande bostadspriser.

  SvaraRadera
 3. "Vad som ska hålla upp svensk BNP är hushållens vilja att skuldsätta sig och konsumera saker de inte behöver för pengar de inte har för att imponera på människor de inte bryr sig om."

  Blir inte mycket bättre än så här. Tack.

  SvaraRadera
 4. Vad trodde dina läsare i våras?

  SvaraRadera
 5. Inga gissningar från Handelsbanken?

  SvaraRadera
 6. Blir ont om jobb om inte tillväxten hänger med befolkningsutvecklingen!
  Men det finns ju alltid MacDonaldsjobb! ;-))

  SvaraRadera
 7. När Alliansen tillträdde så införde man ett vallöfte, det första jobbskatteavdraget.
  Alla sade att det var totalt fel....
  Men några veckor efter att jobbskatteavdraget var på plats så slog krisen till...
  Men svenska folket hade fått en skattesänkning som man handlade upp.

  Borde man inte kunna hitta på en liknande grej nu??
  Det är mycket enklare att dubbla Grundavdraget nu vid nyår, då Grundavdraget finns rent tekniskt i skattesystemet och en höjning från 18700 kr per år till 37400 kr borde väl vara en enkel insats...
  Eller varför inte en tredubbling på ett bräde....

  (Man skall ju alltid komma med ett konstruktivt förslag när man tycker att någon som bestämmer är en idiot...)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...