2012-12-19

Norskt kroppsideal?

Jag är visserligen den första att vända mig mot det destruktiva mantrat "var stolt över din kropp", som bidrar till kostsam och farlig övervikt hos såväl unga som vuxna, övervikt som kostar samhället miljardbelopp. Det innebär dock inte att man måste vara trådsmal, men man ska definitivt inte vara stolt över sitt fläsk och de miljonbelopp man riskerar att kosta skattebetalarna när hälsoproblemen ska hanteras framöver.

Men ibland slår kroppsidealet fel åt andra hållet.


Så här smal måste man vara för
att ta sig ut genom nödutgången
på en 737-800
I det här fallet handlar det om det norska succéflygbolaget Norwegians kroppsideal. Och nej, jag pratar inte om flygvärdinnorna och flygvärdarna, utan om säkerhetsinformationen ombord på bolagets Boeing 737-800.

På de filmer som visas som säkerhetsinstruktion ombord och på tillhörande folder figurerar en kvinna, som helt klart lider av grav anorexia. Det är möjligt att man måste vara trådsmal för att få plats på en 737-800, men det här är ju löjligt. Är man så här smal är man rent av leende och lycklig även om flygplanet håller på att krascha är budskapet.
Norwegians flytvästar passar
inte människor som inte är anorektiker.

Möjligen är det Boeings filmer, men det står Norwegian överallt och på filmen har en flygvärdinna med motsvarande Barbie-kropp (fast utan Barbies byst tror jag) Norwegianklädsel. Kvinnans förmodade son bredvid henne i stolen är kraftigare än sin mamma, trots att han är betydligt mindre.

Så min stilla fråga denna morgon är om detta är ett norskt kroppsideal eller om det är Norwegians kroppsideal?

Nog för att våra norska grannar har en sund inställning till livet och går på tur till sina hytter iklädda sina lusekofter och äter macka till lunch, men det här är som sagt löjligt.

Återkommer med något annat än trams än en stund.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

11 kommentarer:

 1. Lätt att generalisera när det inte gäller egna landet!
  Vad är svenskt?

  SvaraRadera
 2. Du argumenterade i går för att undertryckandet av fantasier om våld var skadligt för den social utvecklingen.

  Gäller inte det fantasier om sjuka kroppsideal också?

  Om inte varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen finns ingen som helst skada i vare sig Barbie eller dessa bilder, nej. Det är trots allt fantasier.

   Radera
  2. Den stora frågan är vilka åtgärder/kurer man måste ta för att få så stora huvuden i förhållande till kroppen. Det måste ju vara farligare att försöka sig på än att skaffa ett BMI runt anorexinivå.

   Radera
  3. http://www.youtube.com/watch?v=4Mw1ARQc7vw

   Radera
 3. Det är ju en seriefigur, inte något som är tänkt att vara en realistisk representaion av en Människa. Jag kommer att tänka på någon av Pixar-filmerna.

  SvaraRadera
 4. Kan inflika att samma säkerhetsinstruktioner finns på Jet Airways flygplan från Airbus.

  SvaraRadera
 5. Lars är detta ett försök att likna alla andra bloggar på topplistan i sverige. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser alla fram emot: vad en äkta lammbonde har in på skinnet! LOL!

   Radera
 6. Härligt att läsa att det nog trots allt bor en liten feminist långt där inne i bonden ;)
  /Lars

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...