2012-12-27

Midvintermörker kapitel 9: Motti

Det nionde kapitlet, Motti, med sina tjugofyra sidor i pocketutgåvan, utspelar sig ca 06:30 till 08:30.

Solen går upp på Gotland ca 08:30 den 27:e december och i slutet av kapitlet dyker solen upp över horisonten.

Det finns en avgörande vändning i kapitlet som en del läsare stör sig på. Har fått minst en rapport om läsare som kastat boken i väggen. 

Det var nödvändigt att inför sista kapitlet etablera att ingen person som varit med i boken från första början var säker inför sista kapitlet. Även om en del redan strukit på foten så behövde jag göra det tydligt att ingen är säker. Det finns många anledningar att nästa kapitel heter Döda! Döda! Döda!.

Oavsett så kan delkapitlet diskuteras, men saker är som de är och det utspelade sig som det utspelade sig. Jag anser att agerandet inte alls är förvånande, då det byggts upp under en tid. Men läsare har förstås, som alltid, tolkningsföreträde.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Om det var kapitlets sista händelse på Råö med min favoritkaraktär som avses så tycker jag att den inte bara var snyggt upplagd avseende karaktärernas intro och utveckling, den var även väl förberedd genom andra till synes orelaterade händelser. Jag tycker också att den bidrar på ett mycket bra sätt till att ge boken ett djup som motsvarande anglo-saxiska böcker aldrig har (Clancy etc.) och det fungerar mycket bra som ett sätt att göra det tydligt att ingen går säker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det verkar finnas två läger om karaktären. Som återkommer i Midsommargryning.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...