2012-12-26

Midvintermörker kapitel 5: Valdemar Atterdag

Valdemar Atterdag, det femte kapitlet i Midvintermörker, utspelar sig mellan ca 11:15 och 13:00.

Med sina exakt 100 sidor (i pocketutgåvan sidan 106 - 206) är det ett centralt kapitel i boken, där tempot höjs rejält. Jag hade inte skrivit färdigt kapitlet vid bokmässan i slutet september 2009, då jag gick runt med manuset på en USB och fick det upptryckt gratis i några vita exemplar i någon monter.

Återigen kan jag upprepa att Neal Stephenson är en inspirationskälla vad gäller action, och jag försökte här skriva en hundrasidig actionsekvens. Problemet var bara att sedan höja tempot ytterligare i efterföljande kapitel och sedan lugna ner sig lite i ett kapitel innan tempot skulle höjas inför bokens upplösning och sista tre kapitel.

Även om Valdemar Atterdag inte är mitt personliga favoritkapitel i Midvintermörker, så är det ändå centralt för boken.

Det finns viss, befogad, kritik mot för detaljerad ordergivning med start i Valdemar Atterdag. Samtidigt är det fullt möjligt att följa handlingen i boken om man sitter med Lantmäteriets terrängkarta i 1:50000. En del riktiga hardcore-läsare vet jag har rent av suttit med terrängkarta och oleat och fört lägesbilder över utvecklingen, baserat på signaltrafiken och andra uppgifter. Detta verkar ha skett tillsammans med ljudboken, som ju lämnar händerna fria att följa med på kartan.

Jag valde iaf denna form för att representera handlingen. En del kan kalla det för stilism. Det handlar om att konsekvent och stenhårt bara beskriva vad enskilda personer ser och hör. Även om jag som författare har en tydlig bild av vad som pågår, så är det inte säkert att karaktärerna i boken har det. Sådan är också verkligheten - man har inte en Hollywood-överblick i verkligheten, även om jag försökt göra det möjligt att följa med i handlingen. Men den som inte hänger med gör inget fel och är inte dum i huvudet.

Valdemar Atterdag skrevs färdigt hösten 2009.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

1 kommentarer:

  1. Go fortsättning och tack för dessa inlägg. Jag håller på och lyssnar igenom ljudboken från CDON och är på fil 26/38. Tyvärr är många filer avhuggna i slutet så man missar lite, men det är inte många meningar tror jag. Spännande läsning/lyssning och extra kul för oss som gjort lumpen att återuppleva lite militärminnen genom händelserna och jargongen. Det kunde man ge sig den på att någon ohederlig mäklare skulle stryka med också, ha!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...