2012-12-03

Mäklardöden nu bekräftad

Bonnier/Sydsvenskan rapporterar att under årets första tio månader har 618 fastighetsmäklare avregistrerat sig, mot 573 under hela 2011. Det pekar alltså mot en årstakt på 618/10*12=742 för hela 2012.


2011 ökade dock nettomässigt fastighetsmäklarna marginellt från 6 667 till 6 772 (PDF från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), sidan 13). Året innan ökade registreringarna med 235 så 2011:s ökning med 105 innebär att takten minskar. Nyregistreringar kommer antagligen fortsätta rinna in även under 2012. Frågan blir om ändå om inte nettot faktiskt minskar 2012?

På grund av fortsatt utbildning av fastighetsmäklare så registreras dock ca 600 nya varje år. Men avregistreringarna av erfarna mäklare ökar alltså. De som idag tar examen började ju för ett antal år sedan, om de slutfört utbildningen i tid, och detta släpar efter. Nettoresultatet blir en föryngring av mäklarkåren där unga och oerfarna mäklare tar över för de som ger upp. Det kan vara postivt för kunderna, då det bör innebära lönepress även för de eventuella fasta lönerna, och med det billigare mäklararvoden.

FMI bedömer enligt Bonnier att det är den allt segare marknaden som är anledningen till mäklaravhoppen.

En egen gissning är att det speciellt är de äldre mäklarna som ger upp och går i pension nu när de känner igen läget från toppen runt 1990. Kvar blir de som aldrig upplevt en bostadskrasch och likt förvånade rådjur blinkar mot det starka skenet från den anstormande lastbilens strålkastare. Så vackert ljus! Undrar vad det är för något?

Hos Bonnier-konkurrenten Schibsted/SvD rapporterar Neurath om oro över de nya bankreglerna, som sägs hota stabiliteten.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. För att kunna en korrekt jämförelse med tanke på pensionsavgångar, bör man inte veta hur många mäklar som finns i årskullen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna en korrekt jämförelse med tanke på att Sverige är unikt, bör man inte veta att det annorlunda den här gången?

   Radera
 2. Skulle kanske vara sunt för både marknaden och mäklarna ifall de började testa andra modeller för att bestämma arvodets storlek. Det kan ju inte vara så lönsamt att ta procent av försäljningssumman ifall säljaren vägrar sälja till marknadspris.

  SvaraRadera
 3. http://www.sight.se/VaraKontor.aspx
  Huvudkontoret i vasastan i Sthlm har lagt ned.

  SvaraRadera
 4. Har en kompis som var mäklare men gav upp den karriären helt "för att han inte gillade att lura folk" :-)

  SvaraRadera
 5. Omsättningen i mäklarbranchen borde vara medelhuspris * antal försäljningar * procentarvode.
  För närvarande så är det antalet försäljningar som har minskat kraftig. Så det är lite förvånande att ändå så många verkar jobba kvar i branchen, men å andra sidan kan det inte vara ett heltidsjobb att förmedla bostäder så man kanske har någon bisyssla.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...