2012-12-01

Iran tar betalt i guld för olja och gas

Sedan Iran blivit utkastade ur det elektroniska SWIFT-systemet för internationella banköverföringar, så kan man inte längre få betalt för den olja och gas man exporterar. Eller åtminstone inte föra in pengarna till landet för att betala lokala kostnader.


Istället visar det sig nu att Iran säljer gas och olja till Turkiet och tar betalt i guld. Det handlar inte om några små belopp heller. I augusti handlade det om 1.9 miljarder USD som via kurirer i form av guld passerade till Iran från Turkiet via Förenade Arabemiraten.

Jag har skrivit mer om detta i en artikel hos Liberty Silver. När de elektroniska systemen inte fungerar faller man tillbaka till guld.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. yes, guldstandarder uppkommer inte av lyckade överenskommelser.. utan misslyckade

  SvaraRadera
 2. Det är nu det börjar :P Längtar till dagen då guld är cash igen och återfår sitt rätta värde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle va kul ifall du kan upplysa oss om vilket gulds rätta värde är, gärna med någon slags motivering...

   Radera
  2. Med ett kritiskt och analytiskt sinne bör uttalanden med närmast religiösa undertoner som Sterners ovan automatiskt fastna i skräpfiltret. Tyvärr gör det kanske inte det hos flertalet men det är min förhoppning att alla har detta skräpfilter om det bara får kalibreras korrekt.

   En skräpregel till kan vara det påståendet att det ska råda brist på pengar och alla slutsatser härledda av det. Meningen med detta är att skapa... vaddå?

   Radera
 3. För att sänka Iran kanske USA sänker guldpriset genom att sälja oändliga mängder av pappersguld? Saddam Hussein och Muhammar Gadaffi ville göra samma sak och det gick ju inte så bra för dem. Iran är lite svårare att hanter med våld.

  SvaraRadera
 4. Den nya framtidsparadigmen: guld-petroleum-krig?

  Khaddafi i Libyen hade uppenbarligen planer på att ersätta petrodollar med gulddinar som betalning för olja.
  http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/ME06Dj01.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...