2012-12-10

Hälsa på hos Bank of Englands guldvalv

Sedan några dagar finns en fantastisk film från den brittiska centralbanken Bank of Englands guldvalv, presenterat av en riktig britt med fantastisk frisyr.

Jag har lagt upp filmen hos Liberty Silvers kunskapscentral, för den som vill titta på den.

Av intresse är förstås att det inte enbart är BoE:s guld som finns i det här valvet, utan även andra centralbankers och rent av privata ägares guld. Huruvida delar av den svenska guldreserven finns där går förstås inte att få svar på.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

3 kommentarer:

 1. Apropå revidering av den svenska guldreserven så gjorde faktiskt Riksrevisionsverket genom föredragande Jonas Hällström i början av 2006 en försiktig anmärkning om att Riksbanken enbart hade standardavtal med respektive förvarande institution (plural). Hällström tyckte att de borde träffa individuellt utformade avtal med varje institution, samt dokumentera sitt ställningstagande.

  I efterkommande granskningar av Riksbanken tycks frågan om guldreserven vara bortglömd, så om det hela föranledde någon vidare åtgärd vet jag inte.

  Men vi vet alltså ändå att a) RB förvarar på standardavtal hos andra, med allt vad det innebär av force majeure etc. b) På flera ställen, c) Åtminstone en gång har dåvarande RRV visat ett försiktigt intresse i frågan.

  Kan tyvärr inte länka till RRV:s granskning eftersom jag blir spamklassad då.

  SvaraRadera
 2. Klippet kommer från en youtubekanal som heter Periodic Videos, som handlar om kemi i största allmänhet och ämnena i periodiska systemet i synnerhet, mycket sevärd kanal! Andra kanaler i samma andra är Sixty Symbols om fysik, numberphile om matematik och DeepSkyVideos om astronomi.

  SvaraRadera
 3. Offentliga upphandlingen av statens förvaring av guldreserven har jag för mig att först gick till Panaxia, men sen tror jag det var ett komunalråd i Stockholm, vars svåger hade ett valv och vann upphandlingen. Han har visst varit svår att kontakta men han lär ha fas-3-anställda som tar hand om skötseln av valvet som också delvis nyttjas för rotfrukter av en ovanpåliggande grönsakshandlare i Rinkeby. Det var ju orimligt att inte offentlig upphandling även skulle tillämpas här och allt verkar fungera bra etftersom vi inte hört något eller haft något problem efter upphandlingen. Man får ju utgå från att folk är seriösa och även om fakturorna vi får för förvaringen kan tyckas dyra så är det väl värt för en kvalificerad service som gör att vi kan fokusera på det vi är bäst på, säger Stefan Ingves, dock utan att ge en ledtråd till vad han är bäst på.

  Ok, allt var inte sant ovan,,,,

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...