2012-06-05

Journalistkartan - Inga hyresrätter på SVT

Med risk för att vara tjatig, så kommer här en snabb uppdatering av Journalistkartan, denna gång uppdaterad med tio slumpvis valda journalister hos Public Service/SVT.


Det visar sig att inte en enda av dessa bor i hyresrätt och endast en bor i villa. Övriga har köpt klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar, och följer ungefär samma geografiska utbredning som kollegorna hos Schibsted. Kort sagt, det är centralt Stockholm och belånat boende som gäller även här.

View Journalistkartan Stockholm in a larger map
Återigen är blått Schibsted/SvD, rött Schibsted/Aftonbladet och nu även grönt för Public Service/SVT. Jag har likt tidigare satt pilarna i närliggande parker, grönområden eller på idrottsplatser och ingen pil pekar ut en faktiskt bostadsaddress för någon journalist, utan motsvarar ungefär i vilket område de bor.

Man kan fundera över hur detta påverkar nyhetsbevakningen och de värderingar som SVT vill trycka in i Sveriges befolkning. Var är journalisterna från förorterna eller som sympatiserar med pendlare? Och hur skildras eller ens uppmärksammas bostadsbubblan när samtliga journalister sitter med fingrarna i syltburken?

Lidingö och Danderyd förblir, liksom Botkyrka, Huddinge och Järvafältet, alltjämt svarta hål vad gäller journalisternas boende. För att inte tala om lite längre pendlingsavstånd. Söder verkar populärast här, liksom hos Aftonbladet, men man hittar inga SVT-journalister i Bromma i det här stickprovet. Däremot med klubbmedelskap i en bostadsrättsförening på Östermalm.

Naturligtvis är rubriken tillspetsad. Tio st journalister är ett alldeles för litet stickprov för en sådan slutsats, men nio av tio SVT-journalister bodde i bostadsrätt och en i villa.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

3 kommentarer:

  1. Det är således bara överklassen, politiker och fackföreningseliten som har hyresrätter.

    SvaraRadera
  2. Men hur många som jobbar i Stockholm bor inte i centrala Stockholm?

    SvaraRadera
  3. Vore intressant att se politisk hemvist överlagrad på kartan. Om de håller 41% MP, och sopsorterar tillfyllest. Men det är ju bra att det är äkta stadsbor som väljer ut nyheterna som vi ska få, för de är ju intelligentare, vackrare och mer klimatreligiösa än obildade hill billys på landsbygden

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...