2012-04-04

Uppföljning leder till bättre beslut

Hos företag är det populärt att ha olika ISO-certifieringar, vilket ibland innebär att man lägger tusentals mantimmar och miljontals kronor på att fylla pärmar med papper som ingen läser eller bryr sig om, annat än pärmförsäljarna. Men saken är den att det förstås är vettigt med uppföljning och utvärdering av beslut för att dra lärdomar och erfarenheter. Man bör följa upp beslut för att se om de var bra eller dåliga och varför de eventuellt var dåliga. Annars lär man sig inget.

Nu skiter förstås de flesta storföretag och framför allt statliga och kommunala institutioner i att följa upp beslut, men det hindrar ju inte att man som privatperson följer upp sina egna beslut.


Det ter sig tämligen självklart på något så banalt som aktiemarknaden. Blev en aktieaffär lyckad, var köp- eller säljbeslutet rätt? Det räcker ju inte att titta på vinsten, utan man måste även jämföra med bankkonto eller för den delen börsindex. Först då kan man faktiskt lära sig något om man även analyserar vad som gick fel.

Skillnad i SEK per månad. Negativa
värden betyder vinst jämfört med
rörligt elpris. 
Detta gäller även simpla privatekonomiska beslut, aktuellt här på bloggen angående elpriser och debatten om rörligt eller fast elpris. Jag har inte sett några siffror från de som förordar och hävdar att de tjänar på rörligt elpris, men däremot kan jag ge ett läsarexempel från en läsare som ägnar sig just åt uppföljning och utvärdering av sina privatekonomiska beslut.

Tabell per månad. Priser
är inklusive skatt och moms
men utan nätavgifter som är
de samma oavsett fast eller rörligt
Läsaren bor i en villa byggd 2007, med frånluftsvärmepump och årsförbrukningen är runt 18 000 kWh.

Läsaren har på fast elpris tjänat sparat drygt 7000:- SEK på tre år, jämfört med rörligt elpris från samma leverantör. Priset bands på 46.5 öre per kWh för tre år sedan och kommer nu bindas om på ca 43 öre. Läsaren har utvärderat sitt förra beslut och kan konstatera att det var rätt och det var lönsamt.

Frågan är om de som väljer rörligt elpris följer upp det beslutet?

Återigen är just nu fast elpris billigare än vad rörlig elpris har varit mer än 10-18 månader av 48 månader 2008 - 2011, beroende på leverantör. Siffran 18 månader gäller Vattenfall och en låsning här innebär historiskt att man går plus 30 månader av 48 om man låser på tre år (i vilket fall man skulle gå plus 22.5 månader av 36) på de här nivåerna...

Ett alternativ till uppföljning och utvärdering av beslut är förstås att man struntar i det och låtsas att alla beslut man tar är korrekta. Det fungerar för politiker, men så leker också politiker med andras pengar.
Från Energimarknadsbyrån
Grönt innebär fördel fast elpris

Tillägg: Energimarknadsbyrån har grafer för 1- och 3-årsavtal och hur mycket lönsammare dessa varit än rörliga priser tipsar en bloggläsare.

Bifogar 3-årsgrafen, som är den avtalsperiod jag talar om. Grönt innebär att fast pris varit lönsammare än rörligt. I 78% av låsningstillfällena var det bättre med fastprisavtal under tre år och staplarna visar hur mycket man sparat per år på låst elpris under 3 år. Men de bloggläsare som skryter över hur mycket de tjänar på rörligt elpris har väl lyckats komma runt detta på något vis. Grafen avser ett hus med 20 000 kWh i elförbrukning per år. Som man ser finns det några få månader där det varit olämpligt att låsa elpriset. Den som fortfarande med en dåres envishet menar att rörligt elpris är mer lönsamt går antagligen inte att hjälpa.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

11 kommentarer:

 1. Som alltid beror det på mätperiod, några år med milda vintrar och bättre fungerande kärnkraft så kommer det rörliga elpriset vara attraktivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fungerande kärnkraft". Tjena, verken är som påtalats delvis lika gamla som en Volvo Amazon. Problemen lär inte minska framöver.

   Radera
 2. Läsaren tjänar? menar du sparar?

  SvaraRadera
 3. Läsaren har sparat 7000, inte tjänat 7000. En väsentlig skillnad.

  SvaraRadera
 4. Intressant med perioden Juli 2011-idag, har förlorat pengar varenda månad på fast elpris i den perioden utom februari i år, då han sparade 91 kr på det.

  SvaraRadera
 5. Finland har 95% tillgänglighet på sina reaktorer som är lika gamla och av svensk design(ASEA Atom). Det är inte tekniskt sett de svenska reaktorerna suger, det är ägarnas och politikernas attityd.

  Sverige är ett U-land!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skall vi agera utifrån fantasier eller skall vi konstatera hur verkligheten ser ut, dvs mycket dåligt för svensk kärnkraft?

   Radera
  2. Jag ville bara skilja på att "kärnkraft är dåligt" ELLER "svensk kärnkraft är dålig".

   Beror på hur man ser på det hela, jag röstar på anslutning till nord stream inom 10 år.

   Radera
 6. ISO-certifieringar är ofta ett krav från många kunder, eller ett måste för att komma in på vissa marknader.

  SvaraRadera
 7. Ja och hade han bundit elpriset ett drygt halvår tidigare så skulle han varit förlorare mot rörligt nästan varje månad på sina 3 år. Mars, april -09 var exeptionellt bra läge att binda, grattis till en bra affär.

  But still, backtrading with a pat on the back!

  Den som däremot värmer sitt hus med biobränsle på vintern men har elberedare till sitt varmvatten på icke eldningsäsong har en helt annan kurva. Man kan aldrig generalisera.

  SvaraRadera
 8. Enligt tidigare: Elbolagen misslyckades fullständigt med prissättningen på fastpris under perioden 2009-2011 och många har tagit stora förluster baserat på detta, många mindre elbolag har varit nära konkurs. Den risk som finns för just kraschande elproduktion av en eller annan anledning, i samband med risken för kall vinter och hög förbrukning, flyttas till elbolaget när det ger dig fast pris och det är meningen att de ska ta ut ett premium för att bära den risken, sen att de misslyckades så fatalt under 2009-2011 gör mest att det fasta priset varit, och kommer vara, högre än det borde de närmaste åren...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...