2012-04-30

En snabb titt i ett riksbunkerannex

Det är tämligen väletablerat att den sk fd "Zonen", varifrån Sverige skulle styras i händelse av krig, låg i Nora-området, och för övrigt administrerades av Sveriges hemligaste förband, Redovisningsavdelning Bergslagen (se t ex bergrum.se), numera FMTM. 

Bergslagens Destilleri har köpt ett sedan årsskiftet avhemligat annex eller A2-, A3- eller B-anläggning (se Bergrum.se för förklaringar) strax söder om Nora. TV4 har lite rörliga bilder.
F%C3%B6lj%20med%20in%20i%20topphemligt%20bergrum
Vad anläggningen i Hästskoberget sist användes till, eller planerades användas till, är fortfarande en hemlighet, men tidigare har det bland annat varit en ammunitionsfabrik. Bland vad man säger sig veta är att det fanns radio- och TV-studio på platsen, vilket iofs kunde finns i gemensamma stabsplatser, likt den på Gotland.

Men sannolikt var det här en understödjande anläggning och annex till någon av de riktiga ledningsbergrummen i området. Dvs inte en plats där den högsta militära ledningen eller den civila ledningen var belägen.

Bergslagens Destilleri säger i reportaget att detta skulle vara ett unikt bergrum. Den kanske är unik för whiskeylagring. Men det är knappast ett unikt bergrum i Sverige.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. Whiskey in the rocks?

  SvaraRadera
 2. I antalet inslag är anläggningen rätt unik.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset om bergrum.se – det blev en liten avstickare. Intressant att det verkar finnas så många bergrum som man inte känner till. Och spelet med falsk information och dimridåer. Fick mig att minnas rykten fråni min hemstad och en tid som känns väldigt avlägsen: att det från ett centralt torg fanns en underjordisk tunnel ut till hamnen som skulle kunna användas om ryssen kommer.

  SvaraRadera
 4. Oavsett unikt bergrum eller inte, den nya "lokala" snapsen Tre Små Gummor från destilleriet är en riktig hit, passar utmärkt till kräftorna och sillen.

  SvaraRadera
 5. – Det svenska försvaret kan inte sättas in i strid om det skulle bli nödvändigt, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger till SvD.
  Publicerad: 2012-04-30
  Inte längre bara tyckande, nu finns en utredning som bevisar försvarskollaps.
  Avveckling och utförsäljning är bara en logisk följd.
  //fd. vpl.

  SvaraRadera
 6. Det som är så märkligt är att så mycket gick att hålla såpass hemligt som det gjorde under denna tid. Det kryllade ju av reservofficerare och i många fall även värnpliktiga i många av dessa staber och anläggningar till och från. Kanske inte i alla men ändå.

  Jag var själv verksam i försvaret under de fem sista åren av kalla kriget som yrkesofficer med lägre grad. Man visste ju att anläggningarna fanns men inte var och i vilken omfattning. Fabriker, staber och ledning, sjukhus, verkstäder,varv, lager och förråd, fästningar m.m. m.m. Mycket märkligt att huvuddelen av detta kapital är borta. Sista fasta KA batteriet sparade de väl som museum om jag inte minns fel.

  Det är decennier av enorma investeringar som bara förstörts. Kriminellt?

  Var själv under en period krigsplacerad vid Kalixlinjen som ansågs vara en av världens starkaste försvarslinjer. Med stora mängder befästningar m.m. Mängder med Jägar bataljoner, gränsjägarkompanier, fristående pansarbataljoner, fast och rörligt artelleri och flera Infateri brigader av modell NB85 förutom alla nästen som fanns överallt med lokalförsvarsförband (Vpl äldre än 32 år).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...