Cornucopia?

2011-04-29 14:41

Scenario: Bolånekrasch och synopsis Bolånetorskarna

Som alla vet är det omöjligt att förutspå framtiden. Det jag skriver nedan kommer därmed i princip garanterat att inte inträffa, eller inte utspela sig som nedan. Men det här är iaf lite tankar på hur en bostadsbubblekrasch kan se ut för svensk del.

Jag kläckte också en romanidé till en bok som lämpligen får namnet Bolånetorskarna (inte Törnfåglarna), en episk och sedelärande moralkaka till familjedrama över flera år med allt som en förläggare vill ha. Kärlek, sex, desperation, våld och ond bråd död, allt i den så familjära svensk feelbad-genren kombinerat med min egen föreslagna genreinriktning dystopiskt tantsnusk.

Likt Midvintermörker så finns det alltså en undervisande poäng i romanidén och även ett politiskt debattinlägg. Men då det är bråttom så kan jag inte lägga ett år på att skriva ner detta i romanform, utan det får bli en synopsis i kursiv stil i scenariot nedan. Ni som är feedläsare och inte får någon formattering får väl gå in på bloggen och läsa inlägget istället...

2011
Bostadsmarknaden i Sverige toppar med bolånetak, höjda räntor och ökade krav från bankerna om att man skall klara 9% i ränta, eller 450 000:- om året (37500:- i månaden) om man vill köpa en central gräddhylla i Stockholm för 5 MSEK. Förstagångsköparna uteblir och bostadsbubblan börjar rullas upp.

I takt med att lånen behöver läggas om så flyttar allt fler sina bolån till banker som inte ställer så höga krav, bl a statliga Skitlånebanken AB, SLAB, eller privata Nischbanken, NB. Priserna faller måttligt bo en stagnerande bostadsmarknad och året slutar -3% generellt. Sveriges statsskuld slutar året på 36% av BNP. USDSEK på 5:-.

Introduktion till synopsis för Bolånetorskarna följer.

Svenne och Lotta Banan har allt. Välbetalda jobb i centrala Stockholm och en nyrenoverad vindsvåning, komplett med vattenfall och teppenyakihäll där de hackar sina krispiga grönsaker innan de har fredagsmys tillsammans med sina underbara blonda och blåögda döttrar Moa 8 och Wilma 11. Trots besparingar på 500 000:- på banken har man successivt använt värdestegringen på bostaden till att åka fyra veckor till Thailand varje år, köpa de trendriktiga kläderna och lite småsemestrar då och då. Skulderna på lägenheten är bara 6 MSEK medan marknadsvärdet är 7 MSEK. Livet leker och allt är underbart.

2012
Raset på bostadsmarknaden tar fart. Priserna faller överlag med 10%, medan bostadsrätter i högt värderade områden faller ca 15%. Storbankerna tvingar bort högbelånade kunder genom att kräva ockerräntor vid omläggning av lånen och dessa söker sig till SLAB eller NB, som med glädje tar emot en expanderande kundstock. Men så drabbas NB av problem. Som liten nischbank lägger sig inte staten i utan säger att marknaden får råda. KPI fortsätter stiga på en fallande krona och Riksbanken fortsätter höja räntan baserat på ett KPI-mål på 2%, vilket ger visst stöd till kronkursen. USDSEK ligger nu tillbaka på 6:-. Samtidigt börjar konjunkturen tappa fart på allvar. Statsskulden nere på 35% av BNP.

Svenne och Lottas lägenhet faller i värde till 5.95 MSEK, under parets skulder. Banken sätter armarna i kors när det är dags för omläggning av lånen och kräver att paret amorterar ner skulden till 85% av marknadsvärdet. Det slutar med att man går med på att amortera av med hälften av sparpengarna och skulden stannar på 5.75 MSEK. Men man får nu en högre ränta. Det börjar kännas i plånboken och Svenne tycker att Lotta är lite frånvarande och lättirriterad, speciellt när man diskuterar familjens ekonomi. Hon jobbar över allt mer och kommer hem sent de flesta vardagar.

2013
Året inleds med att NB går i konkurs efter att ha svalt alldeles för många dåliga kunder som storbankerna drivit bort genom ockerräntor. Staten tar över konkursboet och inlämmar det i SLAB som nu sitter med en ännu större kundstock. Kapitalinjektionen drar upp statsskulden till 40% av BNP, men bokföringsmässigt så kallar man det inte för en utgift och hävdar fortfarande att statsbudgeten är i balans. Marknadsräntorna fortsätter stiga som följd. USDSEK på 7:- och importerad inflation tillsammans tvingar fram fortsatta räntehöjningar. Konjunkturen viker nu på allvar och arbetslösheten stiger, speciellt inom byggbranschen. Ökade statliga utgifter höger statsskulden till 42% av BNP. Bostadspriserna faller 20%.

En morgon ringer det på dörren hemma hos Svenne och Lotta Banan. Mannen presenterar sig som Bengt och Lotta säger tack och hej till Svenne och tar sina och barnens packade väskor och drar till sin nya sambo. Lägenheten säljs för 4.5 MSEK, och banken omvandlar restskulden till ett blancolån på 11% i ränta men säger ironiskt att om det inte passar kan Svenne eller Lotta söka sig till en annan bank. Svenne amorterar ner sin del av de nu uppsplittrade skuldbördorna till 550 000:- kronor, på vilka han får betala 60 500:- i ränta varje år. Medan Lotta flyttar in hos Bengt kan inte Svenne hitta någon bostad då bankerna vägrar låta honom låna pengar när han har en blancoskuld. Han får flytta till en kommun utanför Stockholms län, där han hittar en hyresrätt. Då det inte går att få delad vårdnad på distans så får Lotta vårdnaden om Moa och Wilma, eftersom hon som sambo med Bengt har bättre hemförhållanden än singeln Svenne.

2014
SLAB kraschar och behöver en enorm kapitalinjektion från ägaren staten, vilket man får. Statsskulden stiger från 42% av BNP till 56%. Regimskiftet i valet leder också till en förändrad budgetdisciplin och statsskulden dras upp till 63% av BNP som nu är i fritt fall. USDSEK på 8:- samtidigt som världsekonomin nu befinner sig i recession, även om den svenska tigerekonomin faller desto snabbare.

Svenne blir arbetslös. Utan buffertsparande kvar så missar han att betala räntan på sitt blancolån och får en betalningsanmärkning innan första utbetalningen från a-kassan efter några månader. Lotta behåller jobbet, men har överlåtit ekonomin till Bengt som ser till att betala räkningarna. Men en dag upptäcker hon ett brev från kronofogden. Bengt har missat både betalning och inkassokraven för en räntebetalning, men lovar att fixa det hela, vilket han gör. Lotta känner tveksamhet i det nya förhållandet, men när hon i smyg börjar titta efter en annan bostad inser hon att med betalningsanmärkningen som Bengt ordnat så kan hon vare sig hyra lägenhet eller låna pengar till en egen bostad. Bengt börjar utnyttja det hela mycket subtilt och börjar även visa ett ohälsosamt intresse för Moa och speciellt Wilma som nu är i yngre tonåren. För att få honom på andra tankar ställer Lotta upp på saker i sovrummet hon aldrig tänkt sig eller ens kunnat fantisera om, i hopp om att stilla Bengts begär till döttrarna. För Svenne ljusnar det när han erbjuds jobb i andra änden av Sverige. Men han kan inte ordna en bostad med en betalningsanmärkning och tvingas tacka nej. Arbetsförmedlingen accepterar inte att han tackade nej och utförsäkrar honom från a-kassan. Utan inkomst tvingas han lämna lägenheten och söker sig tillbaka till det Stockholm han känner tillräckligt väl för att kunna hitta platser att sova på som uteliggare. Bengt börjar misshandla Lotta, som fortfarande inte kan flytta, speciellt inte som barnen behöver en riktig bostad och hon får inte tag på Svenne.

2015
BNP fortsätter falla, och nu behöver även en av de svagare storbankerna räddas. Statsskulden stiger till 75% av BNP, USDSEK 9:50. Den fallande valutan tvingar Riksbanken att fortsätta höja räntorna. Ett bostadslån ligger nu på 11%, blancolånen på 16%.

Svenne säljer nu Situation Stockholm och får syn på Lotta en dag på Drottninggatan. Han kände knappt igen henne först, då hon nu var hårt sminkad och hade solglasögon trots att det inte var sol. Men de börjar prata och Svenne anar oråd då hon ser rent rädd ut när han frågar om barnen. Svenne luskar ut var hon bor och börjar spionera. En dag skuggar han Bengt och ser honom träffa några ohälsosamma typer och visar nakenbilder på Svennes döttrar för männen. Som uteliggare har Svenne en del kontakter och via sin uteliggarkollega Roj ordnar han fram en pistol. To be continued. Happy ending?

Som sagt, inget av ovanstående kommer inträffa. Hoppas jag. Den som är i skuld är inte fri. Akta dig för att bli bolånetorsk. Önskar alla ett trevligt fredagsmys.

Bolånetorskarnas synopsis kan säkert fungera som film istället för bok, det är bara att starta budgivningen. Jag tänker Mikael Persbrandt som Bengt, och får spela registret från charmig till sliskig till vidrig till rent ondskefull. Som Svenne kan jag se något oväntat kort i ett feelbaddrama, t ex Björn Kjellman i sitt livs rollprestation. Lotta låter jag vara osagt, dålig koll på svenska skådisar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

42 kommentarer:

 1. Fixar du att skriva denna så bör du göra det! Synopsisen är onekligen intressant...

  SvaraRadera
 2. Bostadsgraf som jämför prisutvecklingen för olika länder vore intressant (ex usa, sverige och kanske lite eu-länder), om du sitter på sådana siffror. Och kanske även klämma in räntorna för respektive land.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet.
  Det mesta du nämner skulle kunna inträffa.

  Invänder mot dollarkursen:
  I den mån dollarn finns kvar 2015 mäts dess värde nog i ören och inte kronor, oavsett hur dåligt det än går för svensk ekonomi.

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde en enkel riskanalys över vår bolånesituation och kan inte vara annat än glad över att inte vara bolånetorsk i någon av storstadsregionerna. Vi har visserligen alldeles för hög belåningsgrad just nu men det är intressant att se man skulle påverkas av en priskrasch på 25% om två år.

  Husets värde idag: 1,150 MSEK. Bankens "interna värdering" av huset ligger på 1,400 MSEK men inget är värt mer än vad någon är villig att betala. Väljer alltså att räkna med senaste inköpspris som marknadsvärde.

  Lånen ligger på 1,100 MSEK. Dvs 95% av husets värde. Om två år är lånen nere på ca 1,050 MSEK.

  Huspriserna kraschar och vips går värdet ned från 1,150 MSEK till 0,8625 MSEK. Dessutom tvingas vi att sälja. Kvar står vi då med en nettoskuld på 1050000-862500 = 187500 SEK.

  Detta är inget roligt scenario men det är HANTERBART. Tack vare en nykter värdering av bostäder i min landsända (Stad i norra Västerbotten med ett svart-gult hockeylag) så är man i ett betydligt mindre utsatt läge än i någon av storstadsregionerna.

  SvaraRadera
 5. Kom ihåg att reavinsten på vindvåningen måste betalas till skatteverket. Skatteverket driver in betalningen med hjälp av kronofogden. Inga lån ges från bankerna, de går bägge två i personlig konkurs.
  Söker skuldsanering - men får avslag på skuldsaneringen för deras fodringsägare vill inte gå dem till mötes och skriva ner skulderna.
  Eventuella vita inkomster dras direkt från lönen, skulderna fortsätter dock att öka med ränta-på-ränta effekten då räntekostnaderna är väsentligt större än eventuella små ränteinbetalningar.

  SvaraRadera
 6. 'Cause I'm B.L.T., I'm dynamite
  B.L.T. and I'll win the fight
  B.L.T. I'm a power load
  B.L.T. watch me explode

  SvaraRadera
 7. Lyxfällan har redan synopsis till många böcker.
  Folk är olika när det gäller privatekonomi.
  De flesta väldigt försiktiga!
  Du kunde ju skriva boken om alla hyresgästtorskar i stället!
  Betalar reglerade hyror utan att äga något av värde!

  SvaraRadera
 8. Äger man inget har man förhoppningsvis inga skulder heller. Inga skulder, minimal risk. Skulder är inte gratis. Man köper risk.

  SvaraRadera
 9. "Främlingar på tåg".
  I den filmen bytte "hjältarna"offer.
  Man skulle skjuta den andres respektive, var meningen.
  Förslag på aktriser: varför inte någon av mina kollegers fruar?
  Margareta Krook,Ingrid Bergman, som ju hade vanan inne att byta make...
  Eller varför inte Gertrud Frid?
  Men,ack, redan döda!
  Troligen drabbade av oralgalvanism.
  Kan ju även vara orsakat av oskickligt avlägsnande av tandsten.
  God Helg, c-pia!
  Längtar till den svenska ( roslagens) skärgård nu.
  Bara en kunde slippe de däringa fästingarna.

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet.
  Ligger själv i budgivning på en kåk och har lagt ett utgångsbud 20% under.... Kåken har legat i 70 dgr på hemnet, ägarna har köpt ett seniorboende för 3 miljonas och måste sälja innan juni. Ha ha cash is king

  SvaraRadera
 11. Hörde att en polare tagit lån på 1,2 mille för en lägenhet i Uppsala, ganska centralt uppenbarligen. Killen är studerane och tänker bara betala av räntorna... Låter ju inte bra för hans del måste jag säga...

  SvaraRadera
 12. Noomi Rapace kanske? Som Lotta?

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att familjen ska heta Fisk i efternamn och att mannen ska heta Bo i förnamn och ha ett mellannamn som börjar på L. Bosse L Fisk måste vara det perfekta namnet på en fiktiv bolånetorsk! Men eftersom det var jag som kom med förslaget så kommer du självklart inte att använda det.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 14. kukeeeeeeeeeeeeeeen! måste sälja skiten då :(

  SvaraRadera
 15. Vad tror du om utsikterna för att Riksbanken avskaffas med våld, likt hur det franska kungahuset avskaffades?

  SvaraRadera
 16. Tycker inte scenariot känns så dystert för medelsvensson. Medelsvensson bor idag i en villa som värderas till 2.1 miljoner kronor. Belåningsgraden ligger i snitt på 70 %. På landsbyggden inklusive malmö och göteborg klarar alltså en familj både skilsmässa, arbetslöshet och prisfall om 30 % innan det ens börjar svettas i plånboken!

  Det är i princip bara i Stockholm som det finns enstaka bolånetagare som ligger riskabelt till vid ett worst-case-scenario. Lägg märke till att om paret ovan hade hållit ihop så hade man klarat även detta boprisfall trots att den ena blev arbetslös.

  För att ligga riskabelt till behöver man alltså ha lån på 5-6 mkr + råka ut för dubbel arbetslöshet + skilsmässa.

  Finns med andra ord ganska goda marginaler!

  SvaraRadera
 17. Det som kanns orimligt i ditt scenario ar att riksbanken fortsatter hoja rantan. Jag har noll fortroende for att riksbanken verkligen uppfattar sitt mal som att halla inflationen lag. Sveriges ekonomi ar urstark for tillfallet, inflationen ligger pa 2.9% och reporantan ligger pa ... *1.75%* - WHAT!?!
  Om vi inte har hogre an 1.75% med dagens ekonomi och inflation finns inte en chans att reporantan ligger hogre om BLTare borjar hamna i klam oavsett hur hog inflation vi har vid tillfallet. Inte en chans.

  SvaraRadera
 18. En historia fullt i klass med Patrik Sjöbergs. Men om Svenne anlitar en spökskrivare, istället för att använda pistolen, kan historien få ett lyckligt slut.

  SvaraRadera
 19. Är Sveriges ekonomi verkligen så förbannat bra ?
  Staten säljer ut tillgångar varje år.
  Kvaliten på allting eroderar år från år.
  Minimalt underhåll överallt.
  De som har jobb överutnyttjas och sliter ont.
  Skatterna är högst i Sverige. Under Erlanders tid var skatterna 30 % nu 60 %.
  Åtaganden att försörja invandrare ökar för varje år. Det tar 7 år att få en nyanländ flykting i jobb. (Snitt) 100.000 kommer varje år. 100.000 skall alltså försörjas i 7 år.
  De 100.000 som kon förra året skall försörjas i ytterligare 6 år osv. Ebberöds bank ??

  SvaraRadera
 20. "Bengt börjar utnyttja det hela mycket subtilt och börjar även visa ett ohälsosamt intresse för Moa och speciellt Wilma som nu är i yngre tonåren. För att få honom på andra tankar ställer Lotta upp på saker i sovrummet hon aldrig tänkt sig eller ens kunnat fantisera om, i hopp om att stilla Bengts begär till döttrarna."

  Fy på dig Cornu, jag vill inte veta hur du tänkte ihop det där. ;-)

  /Johan

  SvaraRadera
 21. Johan 21:34, din reaktion säger tyvärr mer om dina egna tankar än om mina. Det är du som fyller i med dina egna snuskiga fantasier. Jag avsåg att hon tvingades bädda så att en 5-krona kunde studsa på överkastet.

  SvaraRadera
 22. Makro e kul2011-04-29 22:00

  "Staten tar över konkursboet och inlämmar det i SLAB som nu sitter med en ännu större kundstock. Kapitalinjektionen drar upp statsskulden till 40% av BNP [...]"

  5%-enheters ökning av statskuld i förhållande till BNP motsvarar 165 miljarder. Bostadsinstitutens samlade utlåning är ungefär 1 700 miljarder. Kapitaltäckningskravet för en bank är cirka 10%. Den kapitalinjektion du pratar om innebär alltså att krisbanken NB har tagit över ALLA bolån i hela Sverige på två år.

  En sak har du dock rätt i: det här scenariot kommer aldrig att inträffa. Men Aftonbladets journalister tackar för inspirationen till ytterligare en helt faktabefriad artikel.

  SvaraRadera
 23. Makro e kul. Jag vet. Tog mig inte tid att titta upp korrekta siffror, kan jag lätt erkänna. För övrigt kan förstås staten stoppat in mer kapital än nödvändigt när man ändå var igång vilket dock rimmar dåligt med att SLAB krisar dit.

  SvaraRadera
 24. För övrigt har inte Aftonhoran varit inne, men väl Sveriges Radio.

  http://mediacreeper.com/site/cornucopia.cornubot.se

  SvaraRadera
 25. Jag har en helt obelånad lägenhet värd 3M i en medelstor stad. Men jag vill gärna försäkra mig mot ett större ras i bostadsmarknaden så jag slipper förlora 1M på att lägenheten tappar i värde. Så senaste året har jag köpt på mig fysiskt guld/silver som i nuläget är värt ca 1,5-1-6M.
  Jag tänker att om bostadspriserna crashar även här i Sverige kommer kronan att falla i värde som du skriver, resan mot 9-10kr per dollar kan säkert inträffa då kronan knappast är någon "världsvaluta". 50-60% uppvärdering av guldet i SEK bör kompensera värdeminskningen i bostaden. Är jag inne på rätt spår?

  SvaraRadera
 26. 23:08
  "Är jag inne på rätt spår?"

  Svar Nej.

  /Facit

  SvaraRadera
 27. Vi har ett stort strukturproblem i Sverige eftersom våra byggkostnader är 55 procent över EU-snittet. Lägg därtill att landets kommuner nu kommer att öka avgifterna för bygglov. Genom EU-bestämmelser kan man inte dra av momsen när vi bygger bostäder. Dessa grundfakta är det som har varit basbränslet för kreditbubblan.

  Om en större byggmästare ska bygga 1 000 bostäder i Holland kan det kosta cirka 1 Mdr kr. I Stockholm blir priset minst 2 Mdr kr.

  Det är klart att bubblan spricker. Min prognos är att regeringen sätter in ett stort bankstöd före valet 2014.

  Byggmarknaden måste releras hårdare, liksom elmarknaden.

  Fd mäklare, men sedan 1997 fastighetsanalytiker.

  SvaraRadera
 28. Intressant, men vad händer om du byter ut svenne mot kanack eller muslim? Då är det finito på annonserna.
  /Svenne

  SvaraRadera
 29. Du glömmer att det är inte bara lånen för egen bostad som blir dyrare, även hyran för lägenheter blir det.

  Vid en sådan här kris du beskriver i inlägger blir alla torskar och så eftersom ingen har något kapital kvar att leva på går handeln på knäna kort därefter med konkurs efter konkurs som följd(det hände vid 90-talets krash).

  Alla är helt enkelt torsk vare sig man har lån eller inte!

  SvaraRadera
 30. Kan bli hur bra som helst ju!!! Bara att skriva!!!
  Eller låt den växa som en on-line bok, kanske i bloggform...

  SvaraRadera
 31. Jag och min sambo har medelinkomster(~50k netto tillsammans i månaden) i Sthlm. En dyr central bostadsrätt. Den är amorterad och klar om ca 5-10 år förutsatt att vi inte blir arbetslösa. Blir vi båda det så blir det väl kanske knapert efter några år.(Förutsatt 0kr/mån i a-kassa) Men det gäller väl likadant överallt?

  Jag har svårt att förstå vilka som lever som du skriver här cornu. Jag känner rätt många som äger bostäder i Sthlm. Ingen jag känner har skulder i storleksordningen 6 miljoner. Det är snarare vanligast att man har skulder på 0-2 miljoner om man äger bostad värderad till 5-7 miljoner.

  /Sk BLT från Stockholm

  SvaraRadera
 32. Sk BLT 07:17. De som köper sist eller lånat upp sig i takt med värdeökningen sitter i en sådan situation. Naturligtvis är det bara en liten del av alla BLT. De flesta kommer bara få se sin fiktiva rikedom minska rätt snabbt med fallande priser.

  SvaraRadera
 33. Magnus Redin2011-04-30 11:13

  Anonym 00:06, hur skulle en hårdare reglering av byggmarknaden kunna sänka byggkostnaden?

  SvaraRadera
 34. varför skulle hyrorna öka om bostadspriserna börjar falla?

  SvaraRadera
 35. "Den fallande valutan tvingar Riksbanken att fortsätta höja räntorna" Då vet väl att vi har rörlig växelkurs i Sverige? Du vet väl att en svagare svensk krona gör att exporten ökar? Du vet väl att Sverige är ett exportberoende land?

  SvaraRadera
 36. Råvarupriserna är sådana att en fallande valuta drar upp prisbilden i Sverige, även för inhemsk produktion. Därmed behöver man höja räntan i ett sådant läge om man likt RB bara styr på KPI.

  Naturligtvis stärks konkurrensförmågan av fallande valuta, men effekten är inte omedelbar, speciellt inte när även omvärlden befinner sig i recession.

  SvaraRadera
 37. Har för mig att RB även tar hänsyn till KPIF?

  SvaraRadera
 38. Kommer priset på sexuella tjänster sjunka i en krash? Det lär ju vara många Lottor som vill dryga ut akassan? :) Allt ont för något gott med sig..

  //Mansgris

  SvaraRadera
 39. Magnus Redin

  Sätt en högsta kostnad för att bygga x kvm för x kronor, exklusive markkostnad.
  anonym 006

  SvaraRadera
 40. Magnus Redin2011-05-01 09:25

  Prisreglering har aldrig fungerat, det som fungerar är konkurrens som ger metodutveckling så mer nytta kan åstadkommas med samma arbetstimmar eller att vinster och löner konkurreras ner.

  Prisregleringar kan gås runt på många sätt och lyckas staten täppa igen alla möjligheter blir stagnationen total.

  SvaraRadera
 41. Amerikaner köper hus ungefär 2-4 ggr disponibel inkomst, i Sverige (Stockholm +- 10 mil) är det 5 - 8 ggr. Klart det är ohållbart.

  SvaraRadera
 42. "... den så familjära svenska feelbad-genren"...

  På pricken! Svensken vill må dåligt och läsa romaner om folk som har det lite småtaskigt. Inga apokalyptiska kriser, inga hjärtslitande dramer, onej, men lite småputtrande vardagsångest är fint. Nu kanske ditt scenario här var krisartat och så men generellt, "feelbad" är någor väldigt svenskt.

  Du har talang som satiriker, utveckla det. Gärna fler scenarios/noveller/kåserier med karaktärer ur svensk verklighet, det skulle pigga upp.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...