2011-04-04

Konspirationsteori om Inside Job och Zero Hedge

Det kan vara roande att fundera på lite konspirationsteorier kring det tydligen inte godkända släppandet av filmen Inside job på Internet. Filmen är ju tämligen självklar för de flesta som är kritiska till finanssystemet, bankernas makt mm lär ju trots en del brister i filmen hoppa på tåget och uppmärksamma det hela.

Som t ex Zero Hedge, en sajt som måste vara en väldigt vass nagel i ögat på många inom finans- och politikerskrået, speciellt i USA.

Man kan här roa sig med att slänga fram konspirationsteorin att släppandet av filmen var en sk honey trap, en honungsfälla, för att sätta åt och stänga ner t ex Zero Hedge. För länkar man direkt till upphovsrättsligt skyddat material kan antagligen hela det amerikanska rättssystemet, uppbackat av lobbyorganisationer som MPAA, Motion Picture Association of America, stänga ner alla direktlänkande sajter.

Om de vill. Eller åtminstone hota med det.

Kort sagt kan Zero Hedge nu skrivit på sin dödsdom och stängas ner. Eller åtminstone drabbas av stora advokatkostnader i många år framöver innan sista ordet är sagt. Även om man kan sympatisera och anse att mediaförsäljning inte drabbas av att släppas gratis på nätet, så är det fortfarande upp till upphovsrättshavaren att besluta om detta för optimal tidpunkt och marknadsföring av ett släpp, något som inte skedde nu. Och med tanke på att filmen inte ens finns att köpa på DVD världen runt, bara någon månad efter den vann en Oscar, talar ju för att det inte är dags att släppa den fri riktigt än. Den har väl knappt spelat in pengarna till Matt Damons speakerröst än...

Eftersom källkritik inte är Zero Hedges starka sida, så var det en lågoddsare att de skulle länka till filmen om någon bara tipsade om att den fanns utlagd på Internet.

Konspirationsteorier är kul att roa sig med, men antagligen fanns det inte någon ondsint konspiration här. Men det spelar mindre roll. Det finns likväl en risk att Hollywood uppbackat av amerikanska staten nu sätter efter ZH. Man kan inte sätta åt ZH av yttrandefrihetsskäl, men att länka till piratkopierat material ger dock möjlighet att släcka ner sajten. Man kan ju sedan ta det ett steg längre, och få fram loggfilerna från archive.org och straffa varenda person (i USA, utifrån IP-address) som laddat ner filen med standardstraffet 2 år i fängelse och 500 000 USD i böter. Därmed blir man av med en lång rad av människor som är kritiska till rådande system...
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. Cornu, har du sett Life at the End of Empire?

  http://www.youtube.com/watch?v=o1l2bIy5Rdw

  SvaraRadera
 2. Cornu, Har du någon gång tagit upp bilderberggruppen,
  och hur Rothschild, Rockefeller m.fl styr världen?

  Rothschild m.fl borde också tas med på listor med världens rikaste (Familjer).

  SvaraRadera
 3. Nyliberala järnvägsöverfallare finns inte. Konspirationsteori.

  SvaraRadera
 4. Hmm, google pekar ju hela tiden ut material som de inte har rätt att visa.

  Som detta tex: http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=inside+job+torrent+720p&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  SvaraRadera
 5. Tack 2011-04-04 09:36 för tipset om dokumentären What a Way to Go: Life at the End of Empire.

  Den gav mig rysningar.

  Hela filmen odelad här:
  http://www.youtube.com/watch?v=h2em1x2j9-o

  SvaraRadera
 6. Religiösa och folk som viger sina liv åt konspirationsteorier har mycket gemensamt.

  Båda grupper försöker hitta och sedan analysera samband som egentligen inte finns.

  /Black Swan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...