2010-06-17

Spanska och grekiska sjukan

Räntorna för PIIGGS-länderna kryper uppåt trots det tidigare klubbade massiva garantipaketet om 750 miljarder euro.

Den grekiska 2-åringen ligger nu på 8.6% och 10-åringen på 9.34%. Visserligen har 2-åringen fortfarande halverats från när det var som värst, men 10-åringen toppade någonstans runt 12%.

Men mest intressant är att räntan på den grekiska 5-åringen nu är högre än 10-åringen och ligger på 9.6%. Sjuåringen ligger på 9.7%. 3-åringen på 9.46%. Den sk räntekurvan (eng yield curve) ser alltså ut att hålla på att inverteras vilket talar för att krisen håller på att bli akut igen, trots att ECB trycker upp nya pengar och köper upp grekiska statsobligationer från franska banker för att rädda dessa.

110 miljarder euro i krislån till Grekland har alltså inte hjälpt att trycka ner räntorna, som nu delvis är tillbaka på akuta krisnivåer.

Dags att höja ett varningens finger för Greklands skuldkris igen alltså. Med tanke på att Stockholmsbörsen återhämtat mycket av skuldkrisraset så kanske man skall fundera på vinsthemtagningar.

Jämför t ex med franska CAC-40, då Frankrike sitter mitt i krisen.

Där har inte börsen återhämtat sig i närheten så mycket som den svenska. Även om CAC40 ligger i kortsiktigt köp, så är den långa trenden med MA50/MA100/MA200 nu negativ.

I Stockholm håller MACD på att plana ut, och OMXS30 ligger dessutom precis under det motståndsområdet runt 1050 som jag nämnde igår.

Viktigt att flytta upp stop-loss.

Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på nedgång i USA i eftermiddag, och i Asien är det svagt nedåt på börserna som gäller. All Ordinaries från Australien nedan.

Även här håller MACD på att plana ut, vilket kan tala för att det roliga är över för den här gången. Men inga signaler än.

Jag var inne på grekiska sjukan tidigare, men i media är det Spanien det fokuseras på.

Räntorna ser ut som följer för landet.

2-åringen 3.29%
3-åringen 3.72%
5-åringen 3.95%
7-åringen 4.62%
10-åringen 4.88%

Räntekurvan har inte börjat inverteras än, så frågan är om inte mediauppgifterna än så länge är överdrivna. Men varför får de grekiska räntorna haverera igen utan att media märker av detta? Är den nya taktiken att få alla att titta på Spanien istället och ta bort fokus från Grekland?

I Tyskland är för övrigt den 2-åriga räntan 0.5% om nu någon bryr sig.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

3 kommentarer:

 1. Tydligen var det inte helt klart med krispaketet Slovakien vill inte skriva under. Fast de lär väl på något sätt bli pressade till lydnad.
  http://www.e24.se/ego/mainColumn_s189/http://www.e24.se/makro/varlden/slovakiskt-nej-stor-toppmote_2127361.e24
  /w

  SvaraRadera
 2. Spanien befinner sig i en mycket besvaerlig ekonomisk situation som bekant. Det stoersta
  problemt handlar om den laaga produktiviteten
  i foerhaallande till andra EU-lander. Med det
  i bakgrunden aer den spanska arbetskraftskostnaden betydligt hoegre aen vad
  den allmaenna statistiken saeger

  SvaraRadera
 3. Gratisätaren2010-06-26 19:56

  Jag frågade några spanjorer häromdagen om de visste att deras land var S i PIIGS. De hade inte den blekaste, begreppet PIIGS är okänt i Spansk media och lika bra är kanske det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...