2010-06-03

Per Agerman om insiderdomen på Realtid.se

Realtid.se saknar som bekant någon papperversion, vilket innebär att de kan skriva lite längre artiklar och inte behöver korta ner saker till "friades på samtliga åtalspunkter utom skattebrott".

Per Agerman, en av författarna till boken Insiders (Atlas, Bokus 159:-) som detaljerat och intressant går igenom hela härvan, har nu skrivit en lite längre kommentar på Realtid.se.

Bland annat går samtliga åtalspunkter igenom, så även den som inte läst boken kan få se hur extremt skickliga dessa icke-insiders har varit i att helt utan insiderinformation tajma diverse större företagshändelser.

Fast det har förekommit insiderinformation om man skall tro tingsrätten. Läs t ex följande uttalande i de friande domarna.

”Tingsrätten kan inte se hur ett löfte om att hålla en annan person informerad om en påbörjad försäljningsprocess kan påverka värdet på bolaget och därmed kursen på bolaget i fråga.”

Det är alltså inte insiderbrott om styrelsemedlemmar eller anställda på inblandade företag läcker information till en bekant om att ett företag håller på att säljas, och att denna bekant sedan köper aktier i bolaget på denna information. Kort sagt, fritt fram att läcka, och framför allt fritt fram att köpa aktier på sådan information. Åtminstone enligt en klent begåvad tingsrätt.

I min enfald så trodde jag att handla på hemliga uppgifter om förestående bud på ett börsföretag var insiderbrott, men så är alltså inte fallet.

Fast man skall nog inte bry sig så mycket om vad en tingsrätt tror.

Stockholmsbörsen tycker att insiderlagen skall ses över. Frågan är om den behöver göra det, eller om det är systemet med amatörer och politiskt tillsatta normalbegåvningar som nämndemän i landets tingsrätter som behöver ses över.

Baserat på ovanstående uttalande från tingsrätten känns det som att det blir en andra rond för att pröva åtalen hos en inte fullt lika amatörmässig hovrätt.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Klent begåvad? Vad hände med normalbegåvad, eller är det hovrätten som är det? ;)

    SvaraRadera
  2. Egentligen undrar jag varför vi över huvud taget har en tingsrätt. De vågar aldrig sätta ned foten i större och komplicerade mål utan allt blir så urvattnat att det alltid går vidare till högre instanser.

    Känns som att vi skattebetalare bara håller igång en stor självsvängande utredningsprocess med enbart egenvärdet att finnas av formella skäl.
    /Morfar

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...