2010-06-04

Nytt ATH i guld i svenska kronor 314:- SEK per gram

Guldpriset mätt i svenska kronor sticker iväg på stigande dollar och starkt underliggande guldpris. Därmed har vi idag fått se ett nytt intradag-ATH på över 314:- kronor för ett gram guld.

Orsaken är förstås at skuldkrisen sprier sig och Ungern, som tidigare har sett ut att ha haft en mycket solid ekonomi i själva verket inte alls hade det. Läs mer hos bloggrannen Flute eller hos E24/Direkt.

Det fanns lite olika data att utgå från. Tittar vi på tidigare grafer jag tittat på så kan Ungern antingen framstå som att ha god ekonomi, eller att ha dålig ekonomi.


Detta beror på var man hämtar sitt data. Skillnaden är enorm. I det ena fallet är datat från Eurostat, och i det andra fallet från Wikipedia, där datat baserar sig på CIA:s World Factbook.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

12 kommentarer:

 1. Stärkt dollar? Guldpriset steg från omkring 1200 till 1220 dollar per troy ounce på några timmar.

  SvaraRadera
 2. Det är förresten löjligt liten text på de där bilderna.

  SvaraRadera
 3. My bad. Det är förminskade bilder jag lagt ut, inte orginalen. Orkar inte korrigera klockan 21:46 en fredagskväll, sorry.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Kan du inte skriva några rader om att öppna bankkonto/bankfack i något trevligt land, kanske nere på kontinenten? Finns det någon bank som man inte fysiskt måste besöka för att öppna upp ett konto? Jag är bara rent hypotetiskt nyfiken. Och inte enbart för att Skattmasen läser det här. Hehe. Nej men seriöst så vore det trevligt att , som du tidigare nämnt, sprida sina tillgångar på mer än en eller ett par banker i Sverige utan även i ett annat land. Givetvis skulle jag även deklarera mina tillgångar där med.. Det vore även roligt att få läsa dina sköna tankar när du lite sarkastiskt dissar och hissar ;)
  Fortsätt med din höga nivå på dina inlägg!!
  Tack tack

  SvaraRadera
 6. Har inga kunskaper om detta, så det är lite svårt att skriva något.

  SvaraRadera
 7. Cornucopia:
  Vart tar du guldpriset ifrån? Jag brukar titta på
  http://www.bullionstar.com/graphs/index.php?currency=sek&xau=on&weight=gr&frequence=0&language=en&graph_type=line

  Men den grafen stämmer aldrig med det ATH priset du skriver om. Kollar du på högsta noterade priset för dagen och bullionstar ett medelvärde??

  SvaraRadera
 8. 314:- kommer inte heller stämma med den guldchart jag lägger ut som baserar sig på eftermiddagsfixen i London, plus Riksbankens snittväxelkurs USDSEK för dagen.

  SvaraRadera
 9. Detaljerat dagsdiagram över guldpris i svenska kronor finns här: http://www.tavex.se/index.php?main=133

  Lägsta noteringen under fredagen var 9369.57 kronor och högsta var 9801.96 (alldeles i slutet av dagen). Högstanoteringen (även högsta någonsin) är faktiskt något över 315 kronor per gram, inte 314 som Kornet skriver.

  I euro var guldet uppe och nosade på 1020 men nådde inte riktigt dit.

  SvaraRadera
 10. Gårdagens notering i euro var förresten nytt All-Time High och cirka fyra gånger det pris som gällde när euron introducerades 1999.

  SvaraRadera
 11. Guldpriset i SEK/kg med 15 minuters uppdatering

  http://futuresource.quote.com/charts/charts.jsp?s=%3DGC*%27SEK%20A0-FX%27/31.1&o=&a=D&z=800x550&d=HIGH&b=bar&st

  Obs priset här sätts med utgångspunkt från terminspriset på guldet. Således inte från spotpriset (med omedelbar leverans).
  Något objektivt exakt värde existerar inte då även sek/usd hela tiden varierar (inkl spread). Man får helt enkelt välja en operativ definition man kan leva med

  SvaraRadera
 12. Vid senaste ATH köpte jag mig en guldtacka på 1 Oz som snabbt sjönk i pris, men nu är priset tillbaka uppe igen, känns skönt. Å andra sidan lär det sjunka igen, förr eller senare. Men på något vis känns det som att det mesta i finansväg inom EU och senare USA talar för ett stigande guldpris...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...