2010-06-21

Läsarna litar inte på SCB:s valundersökning från maj

Bloggens läsare köper inte att bara för att SCB gissat rätt i maj månads valundersökning de senaste decennierna, så skulle de också gissa rätt den här gången.

Själv svarade jag "vet inte". Men generellt tycker jag att läsarna intar en bra attityd i frågan. Det rör sig antagligen om "fooled by randomness". Det går alltid att hitta någon valundersökning som en viss månad har stämt bättre än någon annan, bara på ren slump. Skjuta myggor med hagelbössa. Alltid träffar man något, frågan är bara vad... I en del fall har det rent av krystats till motiveringar som "XYZ:s valundersökning i månad N har alltid gett samma resultat som vid valurnorna utom 198x, 199x och 200x, och då berodde det på att ... Snacka om att konstruera berättelser för att i efterhand påtala något som är fullkomligt opålitligt.

Samtidigt är ju läsekretsen av denna blogg erkänt borgerlig, och man vill nog i det längsta inte ge upp så resultatet är egentligen inte överraskande. Utfallet av min ovetenskapliga undersökning kunde blivit tvärt om ifall valundersökningen pekade på en seger för den sittande alliansregimen.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. Magnus Borgare2010-06-21 19:14

  Det viktigaste nu är att vi fortsätter att smutsa Wetterstrand som är dragloket hos de rödgröna tomtarna !

  Om de vinner kommer de höjja bensinpriset och hela skiten så vi tvingas lämna våra hus !

  SvaraRadera
 2. Men varför pratas det aldrig om att MP ska byta språkrör 2011? Vem tar över efter Wetterstrand och den andra nissen?

  SvaraRadera
 3. Magnus Borgare2010-06-21 21:09

  Precis !

  Det är något som måste lyftas upp till ytan, allt som kan skada miljöpartiet måste upp till ytan innan de driver oss från hus och hem !

  SvaraRadera
 4. Ingenjören2010-06-21 22:44

  Se, inte ens Cornucopias läsare verkar riktigt berredda att göra sig fria från sitt oljeberoende. Schade.

  SvaraRadera
 5. äh det där babblet, Vi har köpt ny stadsjeep (X5)nu i våras och jag tänker inte hålla igen bara för att andra skall få slita på jordens resurser efter mig.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gissa att SCBs mätning är den mest professionellt utförda. Problemet är dock att den kan vara lite för gammal.
  Nätenkäter är ju som alla förstår (hoppas jag;-) helt värdelösa för att mäta tex opinon. Dock kan de användas för trender. På samma sätt skulle man kunna använda SCBs mätning som grunddata och korrelera för den senaste tidens förändringar med övriga opinionsinstituts data.

  //Håkan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...