2010-06-20

Guldpriset i SEK per gram vecka 24 2010 - Teknisk analys

Guldpriset avslutade vecka 24 med ett pris på 311:93 svenska kronor per gram guld efter en periods rekyl ifrån ATH under förra veckan.

För den kortsiktige tradern ligger guldet i sälj i svenska kronor, med såväl kraftigt fallande MACD som MA5 under MA14. Även Parabolic SAR säger sälj. Detta gäller alltså för den som kortsiktigt handlar med guldderivat exponderad för den svenska kronans växelkurs, t ex en svensk som handlar ETF:en NYSE:GLD.

Guldpriset mätt i USD per troy ounce (31.1g) uppvisar förstås en något annorlunda kurva, men gäller bara för den som kortsiktigt tradar i guld valutasäkrat mot amerikanska dollar.

Här gav guldet en tekniskköpsignal med fredagens handel.

Den uppmärksamme noterar att det kommit många och snabba motsägelsefulla signaler för guldpriset i SEK per gram jämfört med de tekniska signaler för guldet i USD. Detta beror förstås på att man lagt in ytterligare en parameter, nämligen växelkursen USDSEK, vilket förstås höjer osäkerheten i en analys.

Istället för den TA-modell jag tillämpar så kanske man bara skall titta på Parabolic SAR för guldet, och köpa när prickarna ovan är under priset, och sälja när det är över. Parabolic SAR ser ut att vara en bättre metod att trada på för guldpriset.

Den finns som sagt många olika anledningar till att handla med guld, och ovanstående gäller för den som handlar kortsiktigt med sk pappersguld. Man kan inte pga den stora spreaden mellan köp och sälj och ledtiderna i att handla med fysiska guldtackor trada kortsiktigt i fysiskt guld.

Investeraren som istället handlar fysiskt guld kan inte ligga och köpa och sälja på kortsiktiga signaler utan skall följa den långa upptrenden i guldpriset mätt i SEK per gram. Åtminstone om man är bosatt i Sverige.

Ovan tillämpar jag en extremt enkel teknisk indikator med två glidande medelvärde, MA200 och MA233. Så länge MA200 ligger över MA233 kan man i princip säga att den långsiktiga trenden är uppåt. Denna banala analysmetod alltså innebär att man ungefär ligger i köp i guld så länge MA233 är stigande.

För skojs skull kan vi också jämföra med hur guldpriset utvecklats i dollar.

Skall man sammanfatta vad jag försöker säga ovan är det följande: Den långsiktige investeraren köper guld. Den kortsiktige tradern exponerad mot svenska kronan har redan sålt, och den kortsiktige tradern som valutasäkrat sig mot den svenska kronan köper nu guld på fredagens tekniska köpsignal.

Det är också värt att notera att i amerikanska dollar så slog guldet prisrekord, ATH, i fredags och slutade på drygt 1256 USD, efter att ha varit uppe över 1260 USD intradag.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

1 kommentarer:

  1. ... och det är också värt att notera att guldet har fortsatt upp idag till 1265 dollar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...