2010-06-08

Guldpris i SEK per gram vecka 22, maj 2010

Förra veckan konsoliderade guldet prissatt i svenska kronor per gram, och föll tillbaka något baserat på eftermiddagsfixen i London och Riksbankens växelkurs för dagen.

Sedan dess har priset som bekant stuckit iväg rejält under gårdagen och handlas nu över 320:- SEK per gram. Detta är inte med i grafen ovan.

Tekniskt gav ETF:en NYSE:GLD en köpsignal med gårdagens handel. Parabolic SAR har sedan några dagar sagt köp, liksom WMA5/WMA14, men med gårdagens handel bekräftade även MACD köpsignalen.

Det här gäller alltså guldpriset i USD, som GLD följer rätt bra eftersom ETF:en faktiskt i någon form sitter på fysiskt guld och inte lider av problem med rullning av termingskontrakt. Långsiktigt är förstås guldtrenden upp, MA50/100/200 ligger som de skall.

Nu kanske det är lite magstarkt med en köpsignal i guldet på ATH. Gör er egen bedömning.

Även om vi under gårdagen fick se en kraftig rusning i silverpriset har vi än så länge inte fått någon köpsignal där. Silver bör följa efter guldet uppåt, men har uppenbarligen haft problem med detta den senaste tiden. En faktor är att efterfrågan på silver i stor utsträckning är industriell, och skillnaden i utvecklingen av guld- och silverpriset kan därmed avspegla att den ekonomiska återhämtningen inte är så stark och positiv som en del vill hävda. Istället är det guldet som drar på en flykt till trygghet, medan silvret lider av svag industriell efterfrågan.

Sticker dock silvret iväg av investeringsdriven efterfrågan finns en rejäl uppsida i förhållande till guldpriset, men medan guld har slagit ATH igen och igen, så ligger silver egentligen kvar under nivåer vi såg redan tidigt 2008.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

6 kommentarer:

 1. $1270 nästa för guldet.

  SvaraRadera
 2. Vi har först nu nått tillbaka till toppnoteringarna i guld uttryckt i dollar trots ökande efterfrågan.
  Detta beror sannolikt på den tillfälligt starka dollarn.

  Största skillnaden (ökningen) i efterfrågan den senaste tiden kommer annars från Euro-området p.g.a. Eurons nedgång.

  Även silver borde förstås också gå upp nu, men troligen undviker många fysiskt silver eftersom skatteregler missgynnar fysisk silverinvestering för leverans i europa.

  I slutändan anser jag dock personligen att silver har en bättre uppsida än guld när, om ett antal år, guld och silverinvesterande (ädelmetallsparande) blir lite mer mainstream.

  Mvh / Twilight

  SvaraRadera
 3. Också nåddes ju en ny drömgräns igår i och med 10 000 kronor per troy ounce. Eller var det kanske först idag? Hur som helst så kan alla med Krugerrands glädja sig åt att varje mynt nu är värt ett femsiffrigt belopp.

  SvaraRadera
 4. Det där är bara siffermagi i godtycklig fiatvaluta och talsystem. Betyder ingenting i praktiken.

  SvaraRadera
 5. @Cornucopia

  När DJIA nådde 1000 punkter för första gången 1982 hade det under lång tid legat strax under. När gränsen väl var "sprängd" följde flera års mycket kraftig uppgång.

  Å andra sidan, när guld nådde 1000 dollar för första gången i mars 2008 följde en lång period under den nivån. Återstår att se om det blir annorlunda i SEK.

  SvaraRadera
 6. Guldkalle

  10000 kr/oz är knappast någon betydande nivå, mer än möjligen för ett antal guldintresserade svenskar...

  Möjligen skulle 1000 Euro/Oz kunna påverka psykologin hos en del guldköpare i Europa, men Cornucopia har rätt d.v.s. detta är mest siffermagi.

  Ser själv noteringen bara som ett bevis på att guldinvesteringarna jag gjort hittills har varit ett helt korrekt beslut.

  Riktningen är upp och kommer så fortsatt vara länge än för guldet. (med en del 10-30% dippar på vägen)

  / Twilight

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...