2010-06-29

EU:s räddning av Grekland har misslyckats

Den grekiska statsräntekurvan (eng yield curve) håller återigen på att inverteras. Räntan skall vara stigande på långsiktiga obligationer jämfört med de som ligger närmare i tiden. När EU:s räddningspaket klubbades och ECB började trycka pengar för att köpa grekiska statspapper av konkursmässiga franska banker, så rätades räntekurvan ut och såg återigen ut som den skulle.

Men det är slut på det nu.

Kurvan håller på att vändas, och de högsta räntorna ser man inte längre på de längsta obligationerna.

Trots alla nytryckta pengar och löften om 100-tals miljarder euro i räddningsåtgärder för de överskuldsatta euroländerna så klarar man alltså inte av att trycka ner räntorna längre. Marknadens misstro mot Greklands finanser är alltså större än euroländernas förmåga att låna ut pengar till landet, och större än ECB:s förmåga eller vilja att trycka nya pengar för att hålla räntorna nere.

Det finns många tolkningar man kan göra här. Räddningspaketet innebar att euroländerna skulle låna ut pengar till ca 5% ränta till Grekland, men 2-åringen som var akut i maj ligger nu på det dubbla, 10.11%. Antingen har inte euroländerna lånat ut pengar, utan det handlar bara om retorik, eller så har andrahandsmarknaden för obligationerna rasat och euroländerna ligger nu back på sin "investering" i den grekiska statens ekonomi. Hade de köpt över marknaden hade de fått dubbla räntan på obligationerna mot vad man betalade den 17:e maj.

I Grekland går folket ut på gatorna i protester och generalstrejk idag. Grekiska folkets ovilja att acceptera absolut nödvändiga besparingar gör knappast att marknadens förtroende för landets ekonomi ökar.

Läs även bloggrannen Flute om Grekland.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

4 kommentarer:

 1. cornu skrev...."I Grekland går folket ut på gatorna i protester och generalstrejk idag. Grekiska folkets ovilja att acceptera absolut nödvändiga besparingar gör knappast att marknadens förtroende för landets ekonomi ökar."

  Vad jag inbillar mig är problemet i Grekland, är att de som får betala för budgetnedskärningar, räntehöjningar och ökat skattetryck inte är samma personer som profiterat på korruption, slapphänt budgetdisciplin och kostsamt röstfiske. En generation kör landets ekonomi i botten medan nästa generation sitter med räkningen.
  Byt gärna ut ordet generation till samhällsgrupp.

  SvaraRadera
 2. Samtliga har profiterat och applåderat över det kostsamma röstfisket. Var var protesterna mot pension vid 45 för radiopratare, hårfrisörskor och andra farliga jobb osv osv.

  Nu hann förstås inte alla bli gamla nog för att uppnå förmånerna, men de har därmed inte förlorat något annat än löften.

  SvaraRadera
 3. Den genomsnittliga faktiska pensionsåldern i Grekland är 62 för män och 61 för kvinnor. Det är högre än t.ex. Frankrike, Tyskland och Holland.

  SvaraRadera
 4. Generalstrejk? Är det McChrystal det gäller då?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...