2010-06-07

Black Monday eller Happy Monday?

Med det kraftiga raset i USA i fredags så är det inte direkt överraskande att Asien fortsätter ner.

Skall man se Australien som någon form av vägledning vart Europas börser är på väg så faller All Ordinaries ca 2.6%.

Jag har nu även lagt in MA50, MA100 och MA200 i mina charts, i form av grå linjer. MA50 är den mörkaste, MA100 är mellangrå och MA200 är väldigt ljus.

För just Australien så ser dessa tre längre glidande medelvärden ut att samtidigt slå helt om från den önskvärda ordningen uppifrån och ner, MA50, MA100 och MA200. En invertering i närtid skulle tala för att det är slut med upptrenden på allvar, åtminstone för Australien. Det enda andra indexet jag följer som ser ut att ha samma vändning just nu är än så länge franska CAC40.

Kinesiska Hong-Kongs Hang Seng-index har redan slagit om till en nertrend, med inverterad MA50-200.

Annars är det alltså Frankrike som bäst följer Australien i Europa. Även brasilianska Bovespa är på väg att slå om i de långa trenderna.

Övriga index är faktiskt kvar i positiv långsiktig trend än så länge, även japanska Nikkei. Istället är det hos de hypade tillväxtbörserna i BRIC-länder som Brasilien och Kina som den långa trenden ser ut att vända ner först, följt av Australien och Frankrike.

Måndagen blir dock väldigt spännande. Det är tämligen avgjort att Europabörserna kommer dyka i öppningen, inklusive svenska OMXS30, men för en riktig Black Monday med börskrasch och allt så får vi vänta till klockan 15:30 och öppningen i USA.

För USA sätter taktpinnen. S&P-500 ligger strax ovanför ett stödområde i intervallet 1040-1050. Ryker detta så blir det inte roligt, men vi kan lika gärna få se en samling runt flaggan (eng flagpole rally), skuldkris för Ungern eller ej. Mer allvarligt var nog att jobbtillväxten i USA i princip enbart utgjordes av statliga jobb, via äkta tobleronepolitik.

Det är rent av så att dessa 411 000 statliga jobb beror på tillfälliga anställningar pga att det är dags för den amerikanska folkräkningen (eng census), som sker vart 10:e år. I själva verket skapas det inga jobb i USA att tala om undantaget detta.

Kraschvarnaren VIX ligger på 35, mellan kraschvarning på 30 och panik på 40.

Be afraid, be very afraid.

Den försiktige är likvid.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Pyramidspelet är på väg att få ett slut. Detta kommer inte att bli snyggt.

    SvaraRadera
  2. Det artar sig, bra kompletteringar i dina grafer.

    /Ahmed

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...