2010-06-02

Arbitragemöjligheter i PA Resources

Intresseklubben noterar att det just nu finns minst två sätt att köpa aktier i PA Resources (OMX:PAR, OSE:PAR). Pga den pågående nyemissionen går det nu att handla med teckningsrätter i aktien.

Fem teckningsrätter ger rätt att köpa en nyemitterad aktie till priset av 3:75 SEK. Aktien handlas i skrivande stund i 5:85 och varje teckningsrätt kostar 0:33. Köper man fem teckningsrätter får man alltså en aktie till priset av 3.75+0.33*5=5.4.

Det är en skillnad på 0:45 SEK, eller ett sk arbitrage. Man kan därmed t ex blanka PA Resources-aktien och istället köpa teckningsrätter och tjäna på mellanskillnaden. Sådana arbitragemöjligheter gör i sig att aktiekursen pressas nedåt under nyemissionen. Överlag skall man inte köpa aktier under emissionsperioder enligt mig.

Samtidigt kan nog emissionskursen om 3:75 SEK per aktie anses vara ett definitivt golv för aktien pga de utställda garantierna. I slutändan kommer PA Resources bli ett bolag med lägre skuldsättning, och med det lägre räntekostnader och mindre risk och som sådant i allra högsta grad köpvärt.

Tyvärr tillåter iaf inte Avanza att man handlar med TR via kapitalförsäkring, så skall man nyttja arbitragemöjligheten får det bli via vanlig depå. Teckningsrätter och andra derivat är för riskfyllda att handla med för den minoritet som har listat ut att det är skattemässigt bättre att ha kapitalförsäkring än depå enligt EU. Är du normalbegåvad nog att reducera din skatt så är du per definition inte kapabel att hantera derivat. Så är det.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

15 kommentarer:

 1. Hej Cornu,
  Det är inga problem att handla med derivat och blanka i en utländsk kapitalförsäkring. Tillhandahåller på Avanza och Nordnet.

  Mvh
  Tobbe

  PS. Men varför ha något annat än kapitalförsäkring? DS.

  SvaraRadera
 2. Har inte längre någon utländsk kf. Tyckte det var jobbigt att behöva fylla i en ruta i deklarationen, samt tog alldeles för lång tid att ta ut pengar, och den jag hade var via sunkiga E*Trade vilket var vad som erbjöds vid tillfället. Numer kan man iofs ha kf hos Nordnet och Avanza via utlandet, men jag misstänker att det fortfarande tar tid att plocka ut pengar.

  SvaraRadera
 3. Läs mitt inlägg om pengarna!

  http://www.newsmill.se/inlagg/2010/06/01/grattis-svenska-dagbladet-forsta-tidning-som-skriver-om-vart-sjuka-finanssystem

  SvaraRadera
 4. Minst två sätt som du säger.
  Det tredje är att låna ut pengar till bolaget via konvertiblerna och få 11% ränta på beloppet samt möjlighet att konvertera till aktier. Konverteringskursen var 16 SEK innan emissionen nu är den osäker. Den sänks om inte TR går till 0 SEK.

  SvaraRadera
 5. Nämnde medvetet inte KV pga osäkerheten kring konverteringskursen. Någon som har fått rätsida på hur KV påverkas av emissionen?

  SvaraRadera
 6. Funkar hos Nordnet, varför ej Avanza? Dock är det ju kört att blanka i en KF, själva blankningen kan du ju göra i en aktiedepå visserligen..

  SvaraRadera
 7. Jag TROR att konvertkursen räknas fram som följer
  (5 x 16 + 14 x 3,75)/19 0 6,97

  mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 8. = 6,97 skulle det va

  Hellbound

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Jag äger inte Pare idag men jag vill teckan mig för aktier ändå.

  Var hittar jag blanketten?

  /M

  SvaraRadera
 10. Vi får se hur det går med avdragen för utländsk källskatt på aktieutdelningar i svensk kapitalförsäkring, ser med förväntan fram emot att se om Skatteverket godkänner mina avdrag.

  /Starvid

  SvaraRadera
 11. Konverteringskursen beräknas enligt en formel som tar hänsyn till att TR har ett teoretiskt värde.
  Räknas fram efter hela teckningsperioden men ser ut såhär i Excel: =16*kurs/(3,8*kurs-10,5) där kurs är aktiekurs i snitt under perioden.
  3,8 är antalet aktier efter emissionen och 10,5 är tillfört kapital per gammal aktie(2,8 ggr 3,75)
  För oss med onvertibler kan man hoppas att aktiekursen hålls uppe, just nu vid 5,8 är KVkursen ca 8 SEK.

  SvaraRadera
 12. Är Pa resources köpvärd nu då? På siffrorna är det ju rätt uppenbart, frågan är väl om man litar på dom.. och företaget i stort

  SvaraRadera
 13. Enligt uppgift ska det gå bra att handla med teckningsrätter i kf hos Avanza om man ringer in ordern. Jag har dock inte provat själv ännu.

  SvaraRadera
 14. Se längst ned över listan på tillåtna värdepapper.
  Men nog är det för ynkligt att de inte kan ordna så att man själv kan lägga order över nätet.

  Placering kan göras i följande av Avanza Bank tillhandahållna instrument:

  * Aktier noterade vid Stockholmsbörsen/Nordiska börsen
  * Aktier på Nordic Growth Market (NGM)
  * Aktier på Aktietorget
  * Aktier på First North
  * Aktier på Inofficiella Listan
  * Utländska aktier noterade på en marknadsplats
  * Fonder, både värdepappersfonder och specialfonder
  * Aktieindexobligationer registrerade via VPC
  * Obligationer, premieobligationer, konvertibler och förlagslån noterade på Stockholmsbörsen/Nordiska börsen, SOX, Aktietorget, First North och NGM.
  * Certifikat, s k Open End-certifikat (OEC och OEV), Handelbankens Maxcertifikat samt kortfristiga räntebärande certifikat (även kallande bank- eller företagscertifikat).
  * Genom att kontakta våra mäklare kan du även handla med tecknings-, inlösen- och utdelningsrätter.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...